Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Από τα σκλαβοπάζαρα στην πρώτη γραμμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τα σκλαβοπάζαρα στην πρώτη γραμμή

Φυλακισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέσα και γύρω από την Τρίπολη, που περιγράφονται ως κέντρα προσωρινής κράτησης και "φιλοξενίας", χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν το χειρότερο. Άλλοι έχουν διασχίσει την έρημο αντιμετωπίζοντας μύριους κινδύνους, άλλοι έχουν συλληφθεί μεσοπέλαγα, ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, πριν προλάβουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη, τη "Γη της Επαγγελίας". Τώρα βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τους άμαχους της πρωτεύουσας, φοβούνται πως θα γίνουν τροφή για τα κανόνια ενός πολέμου στον οποίο παγιδεύτηκαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους άλλους πολέμους στις δικές τους πατρίδες, από τους δικτάτορες, από τη φτώχεια. Eίτε είναι από το Μάλι, είτε από το Σουδάν, είτε από το Κονγκό...

Τώρα οι έγκλειστοι ακούνε τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς που πλησιάζουν κάθε μέρα πιο κοντά τους. Κινδυνεύουν να μπουν στο στόχαστρο των εμπόλεμων που διεκδικούν την εξουσία και τη νομή του πετρελαίου στην κατεστραμμένη χώρα, που κλείνουν παλιούς λογαριασμούς και ανοίγουν καινούργιους. Ακόμα κι αν καταφέρουν να επιβιώσουν, θα γίνουν λάφυρα πολέμου, ενός πολέμου στον οποίο αναγκάζονται μερικές φορές να πάρουν μέρος σε δευτερεύοντες, υποστηρικτικούς ρόλους - προς το παρόν. Χωρίς να αποκλείεται αν τα πράγματα χειροτερέψουν κι άλλο για τους δεσμοφύλακές τους, να τους στείλουν στην πρώτη γραμμή ή να τους αναγκάσουν να μείνουν μέχρι το τέλος στα κελιά τους. Για ορισμένους από τους έγκλειστους ίσως η στρατολόγηση αποτελέσει την ύστατη λύση απελπισίας: να πολεμήσουν μαζί με τη μία πλευρά εναντίον της άλλης, να σκοτώσουν με την ελπίδα πως δεν θα σκοτωθούν.

Από τις 4 Απριλίου, που ξεκίνησε η επίθεση του πολέμαρχου Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της Τρίπολης και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σαράζ, μετανάστες και πρόσφυγες που είναι έγκλειστοι σε τουλάχιστον τέσσερα από τα κέντρα που ελέγχουν οι κυβερνητικοί ανέφεραν ότι πήραν μέρος σε καταναγκαστικά έργα μεταφέροντας όπλα, πυρομαχικά και άλλα εφόδια τα οποία προορίζονται για το μέτωπο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους της εφημερίδας "Guardian", έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης κατήγγειλαν ότι στρατιώτες και αστυνομικοί τους υποχρέωσαν επίσης να μεταφέρουν νεκρούς, να καθαρίζουν αυτοκίνητα από τα αίματα και σε ορισμένες περιπτώσεις να φορούν οι ίδιοι στρατιωτικές στολές, γεγονός που τους καθιστά πιθανούς στόχους.

Τα κέντρα της ντροπής

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες σε κέντρα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική προς την Ευρώπη. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για αυτό τον σκοπό τα δύο τελευταία χρόνια από την Ε.Ε. και από προγράμματα του ΟΗΕ, παρά τις καταγγελίες ότι η Λιβύη έχει μετατραπεί σε έναν παράδεισο των διακινητών και σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο.

Εξαρχής είχε καταγγελθεί και στη συνέχεια αποδείχθηκε με διεθνείς έρευνες και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ότι η αδυναμία της κεντρικής εξουσίας είχε ως αποτέλεσμα τα κέντρα αυτά να ελέγχονται από φατρίες και πολέμαρχους που παίρνουν μερίδιο από την ξένη βοήθεια. Μέλη συμμοριών διακινητών από τη μια μέρα στην άλλη βαφτίζονταν αστυνομικοί και λιμενικοί ή συνεργάτες ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που αναλάμβαναν το έργο της αστυνόμευσης και διεκδικούσαν συμβόλαια στρατιωτικής εκπαίδευσης ενόψει της ανοικοδόμησης της χώρας.

Πριν ακόμα ξεσπάσει η τελευταία φάση του λιβυκού εμφυλίου, υπήρχε σωρεία καταγγελιών ότι οι φρουροί των στρατοπέδων επέβαλαν καταναγκαστική εργασία σε πρόσφυγες και μετανάστες, από οικοδομικές εργασίες και αγροτικές καλλιέργειες μέχρι τον καθαρισμό σπιτιών. Τότε, για ορισμένους από αυτούς ήταν... ευλογία ότι μπορούσαν να ξεφύγουν έστω για λίγες ώρες από την αθλιότητα των κέντρων κράτησης. Για άλλους ήταν διπλή κατάρα. Τον περασμένο Οκτώβριο ένας Σομαλός πρόσφυγας αυτοπυρπολήθηκε μέσα στην απελπισία του.

Στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις

Στα νότια περίχωρα της Τρίπολης, οι δυνάμεις του Χάφταρ - πρώην στρατηγού του Καντάφι, κατόπιν συνεργάτη της CIA και νυν συνομιλητή της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου- επιχειρούσαν και χθες να κάμψουν την αντίσταση των κυβερνητικών δυνάμεων και να εισέλθουν στην πρωτεύουσα. Μετά από μια εβδομάδα μαχών, οι επίσημοι απολογισμοί αναφέρουν πάνω από εκατό νεκρούς και εξακόσιους τραυματίες. Οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τις 13.000, ενώ πυκνώνουν οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών. Την Κυριακή καταρρίφθηκε ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη του Χάφταρ την ώρα που εκείνος βρισκόταν στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, στρατηγό Αλ Σίσι.

Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι πριν από εφτά χρόνια, τώρα παρακολουθούν τη νέα αιματοχυσία. Οι ΗΠΑ απέσυραν τη μικρή στρατιωτική δύναμη από την Τρίπολη, η Ε.Ε. απομάκρυνε το προσωπικό της, ενώ μεγαλώνει η καχυποψία ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλλία, τις δύο ευρωπαϊκές χώρες με τα μεγαλύτερα συμφέροντα στη Λιβύη. Στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός Κόντε διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του παραμένει ενωμένη απέναντι στη λιβυκή κρίση, ενώ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι ότι το Παρίσι υπονομεύει την κυβέρνηση του Σαράζ έχοντας επιλέξει να στηρίξει τον Χάφταρ. Όμως ο Κόντε παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε και ο ίδιος με αντιπροσωπεία του Λίβυου πολέμαρχου, που του έστειλε "προσωπική επιστολή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL