Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Οι σπαζοκεφαλιές της αναβολής του Brexit και μια ευκαιρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι σπαζοκεφαλιές της αναβολής του Brexit και μια ευκαιρία

Την ώρα που στο Γουεστμίνστερ η Τερέζα Μέι καταβάλλει ακόμα αγωνιώδεις προσπάθειες να "περάσει" από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης, στις Βρυξέλλες έχει προστεθεί ένας ακόμα πονοκέφαλος, αυτός της αρκετά πιθανής πλέον συμμετοχής του Ηνωμένου Βασίλειου στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να αποφύγει τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, την οποία βλέπουν ως "κόκκινο πανί" οι σκληροί Brexiters του κόμματός της. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δίνουν λίγες ελπίδες στην επαλήθευση αυτού του σεναρίου και προετοιμάζονται για μια ακόμα "φουρνιά" Βρετανών ευρωβουλευτών, ευελπιστώντας παράλληλα ότι το Brexit θα έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον πριν κληθούν να αποφασίσουν για σημαντικά θέματα, όπως η εκλογή των προέδρων των θεσμικών οργάνων ή τουλάχιστον το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η παράταση που έδωσαν οι ηγέτες στο Ην. Βασίλειο για να αποχωρήσει από την Ε.Ε. διαρκεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ημέρα λήξης της θητείας της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μια... άβολη κατάσταση

Αυτή πάντως είναι η κύρια ανησυχία των Βρυξελλών. Το κατά πόσο η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου ή οι απεσταλμένοι ευρωβουλευτές θα ακολουθήσουν μια "ενοχλητική" πολιτική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου, μπλοκάροντας φακέλους και επηρεάζοντας διαδικασίες. Οι φόβοι αυτοί διασκεδάστηκαν εν μέρει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τ. Μέι για "εποικοδομητική συνεργασία" και συμπεριλήφθηκαν, μάλιστα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Τετάρτης.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν σημαίνει πως η κατάσταση σταματάει να είναι άβολη για όλους, καθώς οι μεν Βρετανοί υποψήφιοι θα πρέπει να διοργανώσουν προεκλογικές καμπάνιες για ευρωεκλογές, την ώρα που ετοιμάζεται η χώρα να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και οι δε Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεχτούν πως πιθανότατα πριν αποχωρήσει το Ην. Βασίλειο θα έχει λόγο στην εκλογή του προέδρου της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, μετά τις ευρωεκλογές, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν με πλειοψηφία ποιος θα είναι ο προτεινόμενος από αυτούς πρόεδρος της νέας Επιτροπής, ο οποίος και θα αναζητήσει μετέπειτα την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Ευρωβουλής. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λεγόμενος "κορυφαίος υποψήφιος" του πρώτου κόμματος ή και κάποιος άλλος, εντός ή εκτός της διαδικασίας των κορυφαίων υποψηφίων.

Υπολογισμοί και σενάρια

Ερώτημα αποτελεί εάν οι εκλογές στο Ην. Βασίλειο θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Τα δεδομένα είναι τα εξής: οι Βρετανοί ευρωβουλευτές θα είναι όπως πάντα εβδομήντα τρεις. Το Εργατικό Κόμμα, που φαίνεται πως θα αναδειχθεί πρώτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσε να εκλέξει πάνω από 25 ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα ενταχθούν στους Σοσιαλδημοκράτες. Από την άλλη, το ΕΛΚ δεν θα κερδίσει κάποια έδρα, καθώς οι Συντηρητικοί ευρωβουλευτές του Ην. Βασιλείου έχουν δικό τους κόμμα, το ECR. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό οι Σοσιαλδημοκράτες να φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από το ΕΛΚ και να μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εκλογή προέδρου ή ακόμα και να σπάσουν την πρωτοκαθεδρία του ΕΛΚ εάν καταφέρουν να συμμαχήσουν με άλλα προοδευτικά κόμματα των Πρασίνων ή της Αριστεράς. Σε αυτό βοηθάει, επίσης, το γεγονός ότι η κόντρα μεταξύ του ΕΛΚ και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βικτόρ Όρμπαν μπορεί να στερήσει από το κεντροδεξιό κόμμα ακόμα 12-13 έδρες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι της τάξης των 45 εδρών.

Μάλιστα, ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ξεκάθαρα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel και των Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναζητήσει τέτοιου είδους συμμαχίες. "Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να προσπαθήσω για πρώτη φορά να συγκροτήσω προοδευτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για πρώτη φορά θα μπορούσε αυτή να είναι δυνατή" είπε.

Βέβαια, η εικόνα του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι ίσως διαφορετική μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 όταν -εάν έχει αποχωρήσει το Ην. Βασίλειο- θα εφαρμοστεί η απόφαση για την ανακατανομή 27 εκ των 73 εδρών των Βρετανών (οι υπόλοιπες 46 προορίζονται για μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε.). Οι 27 αυτές έδρες θα πάνε σε 14 χώρες της Ε.Ε., με την πλειοψηφία τους στη Γαλλία (5), στην Ισπανία (5), στην Ιταλία (3) και στην Ολλανδία (3).

Η όλη αυτή διαδικασία δεν θα είναι ιδιαίτερα απλή, βέβαια. Γιατί οι εν λόγω χώρες θα πρέπει να εκλέξουν αυτούς τους ευρωβουλευτές και να τους κρατήσουν σε αναμονή μέχρι να -και αν- ελευθερωθούν οι έδρες από τους Βρετανούς ευρωβουλευτές. Αυτό φυσικά θα πρέπει να γίνει με αλλαγή του εκλογικού νόμου στις εν λόγω χώρες, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιοι εκ των εκλεγμένων θα μείνουν "στον πάγο".

Όλα αυτά είναι ζητήματα που, σύμφωνα με πηγές της "Α", δεν τέθηκαν στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Τετάρτης. Εκεί η διαχωριστική γραμμή δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους οι ευρωεκλογές στη Μ. Βρετανία είναι ευκαιρία και σε αυτούς για τους οποίους αποτελεί σπαζοκεφαλιά. Ήταν ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριζαν τη μεγάλη παράταση και σε αυτούς που υποστήριζαν τη μικρή (συμπεριλαμβανομένων Σοσιαλιστών ηγετών).

Ωστόσο, είναι θέματα που σίγουρα θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα και δεν αποκλείεται, για πολλούς, να λάβει παράταση και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου τον Νοέμβριο, αντί για τον Ιούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL