Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Συμφωνία Μαδούρο και Ερυθρού Σταυρού για ανθρωπιστική βοήθεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Συμφωνία Μαδούρο και Ερυθρού Σταυρού για ανθρωπιστική βοήθεια

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο φαίνεται ότι πέτυχε μια μεγάλη πολιτική, κοινωνική και διπλωματική νίκη καταλήγοντας σε μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουερ για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα μετά από το πενταετές εμπάργκο και τις κυρώσεις των ΗΠΑ που οδήγησε στην έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων. Όμως, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι πάγωσε 400 εκατ. δολάρια της Βενεζουέλας για να πλήξει τη ρευστότητα της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Η απόφαση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, μετά τη νέα αποτυχία των ΗΠΑ να περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικαστικό ψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο, επιβραβεύει όσους εντός και εκτός ΟΗΕ εργάζονται για λύσεις υπέρ του λαού της Βενεζουέλας σεβόμενοι τη διεθνή νομιμότητα και την αναγνώριση της μόνης νόμιμης κυβέρνησης και αρχής στη Βενεζουέλα. Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει με τη στήριξη του ΟΗΕ, όπως εδώ και μήνες έχει υπογραμμίσει ο Μαδούρο, και αναμένεται ότι θα φθάσει στα επίπεδα της βοήθειας προς τη Συρία, μετά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα από τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, που η κυβέρνηση Μαδούρο χρεώνει στα σαμποτάζ των ΗΠΑ. Ο Μαδούρο στην πράξη ανέθεσε τον υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάθα να διαχειριστεί τις συμφωνίες με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και του δικαίου.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πνεύμα συνεργασίας» τόνισε ο Μάουερ, μετά τις συναντήσεις του με τον Μαδούρο, υπουργούς, τους δύο αντιπροέδρους της Βουλής καθώς και με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθιστώντας επίσης σαφές ότι «δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα του συστήματος Υγείας της χώρας».

Η επέμβαση των ΗΠΑ με τη "δωρεάν" ανθρωπιστική βοήθεια της USAID και του Έλιοτ Άμπραμς καταδικάστηκε πλέον να παραμείνει στα σύνορα της Κολομβίας, της Βραζιλίας και στο ολλανδικό νησί του Κουραζάο και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βήμα για ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης από τον «προσωρινό Πρόεδρο» Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο χαρακτήρισε «βρόμικη, παράλογη, αρρωστημένη» την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στο Σ.Α. του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι ο Πενς στοχεύει στη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου για τις ΗΠΑ έκρουσε η επίσκεψη υψηλόβαθμών διπλωματικών αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ιράν στο Καράκας.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έβγαλε στο εξωτερικό ακόμα 8 τόννους χρυσού από την Κεντρική Τράπζας της χώρας, ανεβάζοντας στους 24 τους τόννους που φαίνεται ότι έχουν πωληθεί από τον Ιανουάριο για την αγορά φαρμάκων και τροφίμων, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη άλλοι 100 τόννοιι στα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου εμφανίστηκε ιδιαίτερα απειλητικός, δηλώνοντας έτοιμος να συνταχθεί με τις ΗΠΑ σε πιθανή στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα για να διώξει τον Μαδούρο, παρ' όλο που ΗΠΑ και Βραζιλία στοιχηματίζουν κυρίως σε ρήξεις στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Στο Μεξικό η ποδοσφαιρική ομοσπονδία καταδίκασε με χρηματικό πρόστιμο τον Μαραντόνα γιατί ως προπονητής των «Ντοράδος» αφιέρωσε μια νίκη της ομάδας του στον... Πρόεδρο Μαδούρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL