Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Το ΝΑΤΟ πάει... Λατινική Αμερική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΝΑΤΟ πάει... Λατινική Αμερική

Η δεξιά κυβέρνηση της Μπογκοτά έκανε την αρχή το 2017. Η Κολομβία είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που έγινε επίσημα συνέταιρος (partner) του Βορειοτλαντικού Συμφώνου. Τώρα η Ουάσιγκτον του Τραμπ οραματίζεται περαιτέρω... διεύρυνση στη Βραζιλία του Μπολσονάρου τη στιγμή που η Ρωσία αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή μέσω της πολύπαθης Βενεζουέλας.

Η σχέση "αυξημένης συνεργασίας" δεν φτάνει μέχρι το σημείο της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ και της απόκτησης της ιδιότητας του κράτους - μέλους. Ωστόσο η Κολομβία έχει "προνομιακή" σχέση και "προτεραιότητα" στην "απόκτηση" (δηλαδή την αγορά) αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και τεχνολογίας, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ιράκ.

Υποδεχόμενος τον Βραζιλιάνο ακροδεξιό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο πριν από ένα μήνα, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι θέλει να κάνει τη Βραζιλία έναν "μεγάλο συνεταίρο... ίσως σύμμαχο του ΝΑΤΟ", όπως είπε χαρακτηριστικά. Πολλοί θεώρησαν τότε ότι επρόκειτο για μια από τις συνηθισμένες φραστικές υπερβολές του Τραμπ. Ωστόσο, στην πανηγυρική σύνοδο για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, συζητείται ανοικτά το ενδεχόμενο της άτυπης επέκτασης της συμμαχίας στη Λατινική Αμερική, ειδικά στη Βραζιλία. Δεν είναι μόνο το μέγεθος της χώρας, η οικονομική και στρατιωτική ισχύς της. Ένας άλλος βασικός λόγος είναι η γειτνίασή της με τη Βενεζουέλα και η στήριξη που προσφέρει η ακροδεξιά κυβέρνησή της (μαζί με εκείνη της Κολομβίας) στους αντιπάλους της κυβέρνησης Μαδούρο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε χθες τα αμοιβαία οφέλη από μια πιθανή συνεταιρική σχέση με τη Βραζιλία, αλλά "οχυρώθηκε" πίσω από την ιδρυτική συνθήκη της συμμαχίας -που δεν προβλέπει την ένταξη χωρών της Λ. Αμερικής- για να μην δώσει λεπτομέρειες.

"Φυσικά είναι πιθανό ότι θα εξετάσουμε την... πιθανότητα να έχουμε και άλλους συνεταίρους του ΝΑΤΟ στη Λατινική Αμερική, κάτι που θα προσέφερε μια πλατφόρμα, ένα πλαίσιο για στενότερη πολιτική και πρακτική συνεργασία" είπε ο Στόλτενμπεργκ, για να εξηγήσει στη συνέχεια πως "οι συνεταίροι δεν είναι μέλη, αλλά πολύ στενοί συνεταίροι" και ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει αίτημα από την ενδιαφερόμενη χώρα και να εγκριθεί από τους 29 συμμάχους.

Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πέρυσι και η εν εξελίξει απόπειρα ανατροπής του από την Ουάσιγκτον και τους "φίλους" της στην περιοχή έφερε το Καράκας πιο κοντά στη Μόσχα, που -εκτός των άλλων- αυξάνει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την κυβέρνηση Μαδούρο. Είναι όμως προφανές ότι οι σχεδιασμοί και οι ανταγωνισμοί μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας δεν περιορίζονται στην πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα, που είναι μόνο ένα από τα τετράγωνα της σκακιέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL