Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Η Ε.Ε. προσφέρει μια τελευταία παράταση υπό όρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ε.Ε. προσφέρει μια τελευταία παράταση υπό όρους

Μια ακόμα ευκαιρία να “περάσει” από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία αποχώρησης είναι έτοιμη να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ελπίζοντας να αποφευχθεί ένα “άτακτο” Brexit. Μιλώντας χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αποδεχτεί μια παράταση στο Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 12 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να δώσουν παράταση στο άρθρο 50 για την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε. μέχρι τις 22 Μαΐου, εφόσον όμως εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 29 Μαρτίου, κάτι που όμως δεν έγινε. Ωστόσο η Τ. Μέι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα, προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα καταστήσει δυνατή την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Γι' αυτόν τον σκοπό ανέφερε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμη παράταση.

“Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες (σ.σ.: την Τρίτη) το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η Ε.Ε. θα πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου” υπογράμμισε χθες ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών.

“Ωστόσο, η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν δεν το καταφέρει μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει άλλη σύντομη παράταση” ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε εν αμφιβόλω την “καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών” και επομένως “θα διατάρασσε την εύρυθμη λειτουργία της Ε.Ε.”. Συγχρόνως, ανέφερε πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιδείξει “ευελιξία” και να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο “στενή οικονομική συνεργασία” με το Ην. Βασίλειο στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνιας ελεύθερου εμπορίου ή μιας τελωνειακής ένωσης.

Ωστόσο, ο Ζ.Κ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου είναι “πιο πιθανό”. “Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλω. Είναι όμως ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη” τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, υπάρχουν τρία ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και εάν δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτά αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ην. Βασίλειο, τις οικονομικές υποχρέωσεις που είχε αναλάβει η χώρα ως μέλος της Ε.Ε. και τέλος το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως η Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη - μέλη θα εργαστούν “μέχρι την τελευταία στιγμή” για την αποφυγή μιας άτακτης εξόδου.

Εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ ανέφερε κατά την παρέμβασή του ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα η συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις ευρωεκλογές, καθώς θα του δώσει το δικαίωμα να συμμετάσχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και επομένως, εάν δοθεί μια μακρά παράταση, θα πρέπει να υπάρχουν “συγκεκριμένες προϋποθέσεις”.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών ο ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. να δεχθεί ένα αίτημα μακράς παράτασης, εάν υπάρχει η πιθανότητα ουσιαστικής αλλαγής. Σύμφωνα, τέλος, με τον Γκι Φερχόφσταντ, πρόεδρο των Φιλελευθέρων και αρμόδιο για το Brexit, οι όποιες αλλαγές στην Πολιτική Δήλωση πρέπει να γίνουν πριν από τις 12 Απριλίου και το Ην. Βασίλειο πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης και να παρουσιασει ένα λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής πριν από τις 22 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL