Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Εκθεση του World Inequality Lab / Εκθεση του World Inequality Lab: Παγκόσμια έκρηξη ανισοτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκθεση του World Inequality Lab / Εκθεση του World Inequality Lab: Παγκόσμια έκρηξη ανισοτήτων

"Από τη δεκαετία του 1980, τεράστιες μεταφορές δημόσιου πλούτου στον ιδιωτικό τομέα έλαβαν χώρα σχεδόν σε όλες τις χώρες, από τις πλουσιότερες έως τις αναδυόμενες οικονομίες. Κι ενώ ο εθνικός πλούτος αυξήθηκε έκτοτε σημαντικά, ο δημόσιος πλούτος βρίσκεται σήμερα σε αρνητικά ή και σχεδόν μηδενικά επίπεδα στις πλούσιες χώρες".

Σε αυτές τις γραμμές συνοψίζεται ίσως το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του Εργαστηρίου Παγκόσμιων Ανισοτήτων (World Inequality Lab) που παρουσιάστηκε χθες. Ένας πτωχευμένος δημόσιος τομέας υπό την εποπτεία αδύναμων, μπροστά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κυβερνήσεων, οι οποίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Στην ερευνητική ομάδα του οργανισμού ανήκουν γνωστοί διεθνείς οικονομολόγοι όπως ο Φακούντο Αλβαρέδο, ο Λούκας Τσάνσελ, ο Τομά Πικετί, ο Εμανουέλ Σαέζ και ο Γκάμπριελ Ζούκμαν. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 38 χώρες και στηρίχθηκε σε φορολογικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία.

"O συνδυασμός μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και της διεύρυνησης των εισοδηματικών ανισοτήτων στο εσωτερικό των χωρών συντέλεσε στην αύξηση της ανισότητας πλούτου. Στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, η αύξηση αυτή υπήρξε ακραία, ενώ στην Ευρώπη πιο μετριασμένη" υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Αύξηση των ανισοτήτων στο εισόδημα παρατηρείται σε σχεδόν όλες τις χώρες που εξετάστηκαν, με διαφορετικό όμως ρυθμό, κάτι που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του WIL, υποδηλώνει ότι "οι θεσμοί και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές" έχουν καθοριστική σημασία στη διαμόρφωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα, οι ανισότητες άρχισαν να διευρύνονται με ταχύτατατο ρυθμό στη βόρεια Αμερική, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία και με αργότερο ρυθμό στην Ευρώπη.

Το 2016, η πορεία αυτή είχε φέρει ως αποτέλεσμα το 10% των υψηλότερων εισοδημάτων σε κάθε χώρα να λαμβάνουν το 37% του ετήσιου εθνικού εισοδήματος στην Ευρώπη, το 41% στην Κίνα, το 46% στη Ρωσία, το 47% στις ΗΠΑ και στον Καναδά και περίπου το 55% στην υποσαχάρια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία. Πιο άνιση περιοχή στον κόσμο θεωρείται η Μέση Ανατολή, όπου το πλουσιότερο 10% ελέγχει το 61% του εθνικού εισοδήματος.

Η αύξηση των αποκλίσεων τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική Ευρώπη. Είναι κάτι που οι ερευνητές αποδίδουν όχι μόνο στην ταραχώδη έως τραυματική μετάβαση στην οικονομία της αγοράς αλλά και σε μια φορολογική και κοινωνική πολιτική που σκοπίμως κράτησε την αναδιανομή εισοδήματος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Από την άλλη, οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008 ήταν διαφορετικές σε κάθε περιοχή: στην Ιταλία, την Ελλάδα και ορισμένες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας "η αύξηση των εισοδημάτων των πιο πλούσιων συνοδεύτηκε από μια μείωση του μέσου εισοδήματος" του φτωχότερου πληθυσμού, διαπιστώνεται.

Οι οικονομολόγοι αποδίδουν την έκρηξη στις διαφορές εισοδήματος στις ΗΠΑ "στις τεράστιες εκπαιδευτικές ανισότητες σε σχεδιασμό με ένα φορολογικό σύστημα που έγινε λιγότερο προοδευτικό". Η αντίθεση δείχνει πιο έντονη αν εξεταστούν τα χαμηλότερα εισοδήματα. "Το 10% των πιο φτωχών στις ΗΠΑ είναι φτωχότερο από το 10% των πιο φτωχών στην Αλβανία, τη Βοσνία, τη Ρουμανία" τόνισε ο Λούκας Τσάνσελ κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Και εδώ βρίσκεται άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα. Παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ευρώπη δεν γνώρισαν αξιοσημείωτες διαφορές σε ό,τι αφορά το επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης και διεθνών εμπορικών συναλλαγών, η μεταξύ τους απόκλιση δείχνει ότι η αύξηση των ανισοτήτων "είναι περισσότερο προϊόν πολιτικών επιλογών και θεσμικών ρυθμίσεων (Υγεία, Παιδεία, βάρος των συνδικάτων), παρά μηχανικό αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της ροής εμπορευμάτων ή της αυτοματοποίησης και της 'ψηφιοποίησης' των παραγωγικών μηχανισμών".

Καθώς δεν κρύβει ότι ένας από τους στόχους της έκθεσης είναι και να συμβάλει στον πολιτικό διάλογο στην Ε.Ε. ενόψει των ευρωεκλογών, η ομάδα των οικονομολόγων προτείνει, ως βραχυπρόθεσμη έστω λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, "κοινές φορολογικές πολιτικές" στην Ευρώπη προκειμένου "να σταματήσει η φθίνουσα τάση στη φορολογία" στην οποία διαγωνίζονται ατύπως τα κράτη-μέλη τις τελευταίες δεκαετίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL