Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Brexit / Brexit: Have a nice weekend...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit / Brexit: Have a nice weekend...

«Καλό σαββατοκύριακο» είπε χθες με τον τρόπο του το βρετανικό Κοινοβούλιο στην Τερέζα Μέι, απορρίπτοντας -για τρίτη φορά απ’ τις αρχές του χρόνου- τη συμφωνία της για το Brexit με ψήφους 344 έναντι 286, στέλνοντας ακόμα πιο βαθιά στην ομίχλη το παρακινδυνευμένο εγχείρημα και επιτείνοντας το πολιτικό και διαδικαστικό χάος στη διχασμένη χώρα.

Σημειωτέον ότι η πρόταση που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση αφορούσε μόνο την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Επρόκειτο σαφώς για έναν πλάγιο τρόπο ώστε να «παρακαμφθεί» η άρνηση του προέδρου του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου για τρίτη ψηφοφορία επί του ίδιου σχεδίου, αλλά και για μια παρελκυστική τακτική προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη. Ωστόσο, σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, η συμφωνία δεν μπορεί να επικυρωθεί χωρίς να διασφαλιστεί η έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου και για τα δύο μέρη του «πακέτου εξόδου», δηλαδή και για τη συμφωνία αποχώρησης αλλά και για την πολιτική διακήρυξη. Ο εκπρόσωπος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, στιγματίζοντας την τακτική της κυβέρνησης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ψηφίζοντας τη συμφωνία αποχώρησης χωρίς την πολιτική διακήρυξη, η Βρετανία θα μπορούσε να οδηγηθεί «στο πιο τυφλό από τα τυφλά Brexit».

Δεχόμενη με τη δέουσα ψυχραιμία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η πρωθυπουργός δεν απέφυγε τον πειρασμό να κινδυνολογήσει εκ νέου, υποστηρίζοντας ότι το τρίτο «όχι» του Κοινοβουλίου θα έχει «δυσμενείς συνέπειες» και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε «αθέτηση» της δέσμευσης της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ε.Ε. εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών. Η καταψήφιση της συμφωνίας σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για περαιτέρω διαπραγμάτευση ώστε να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit στις 12 Απριλίου, συμπλήρωσε. Από την πλευρά του, πάντως, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν την κατακεραύνωσε και την κάλεσε για άλλη μια φορά να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το πείσμα της Μέι να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο την προφανώς καταδικασμένη προσπάθειά της, την ώρα που όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά και το ίδιο της το κόμμα της ζητούν εν χορώ να παραιτηθεί. Λίγα λεπτά αφότου το Κοινοβούλιο απέρριψε για τρίτη φορά τη συμφωνία της, ο εκπρόσωπός της διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσει τις συνομιλίες για να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται»... Ο πρωθυπουργικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η μικρότερη διαφορά που καταγράφηκε στη χθεσινή ψηφοφορία μεταξύ των θετικών και αρνητικών ψήφων δείχνει ότι... «τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η Μέι είπε ότι το αποτέλεσμα της τελευταίας ψηφοφορίας σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε την καθορισθείσα από την Ε.Ε. προθεσμία για να εξασφαλίσει παράταση της διαδικασίας του Brexit και να αποχωρήσει από το μπλοκ με μια συμφωνία στις 22 Μαΐου. Έτσι, κατά την ίδια, καθίσταται «σχεδόν βέβαιη» η συμμετοχή της Βρετανίας στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά κατά την Κομισιόν καθίσταται τώρα πιθανότερο το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε τη λύπη του για την αρνητική ψήφο του βρετανικού Κοινοβουλίου και υπενθύμισε πως η Ε.Ε. έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία ώς τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του. «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν από αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε. Το σενάριο της αποχώρησης δίχως συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα πιθανό. Η Ε.Ε. είναι πλήρως προετοιμασμένη γι’ αυτό» τόνισε ο εκπρόσωπος. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής ξεκαθαρίζεται επίσης -διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες- ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο “ήπιου” Brexit χωρίς συμφωνία. Στη σχετική αναφορά του κειμένου αναφέρεται συγκεκριμένα: «Τα οφέλη της συμφωνίας αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταβατικής περιόδου, σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθούν σε ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Οι επιμέρους συμφωνίες ανά τομέα δεν αποτελούν επιλογή».

Επόμενα βήματα

Αφότου έγινε γνωστή η απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανήγγειλε έκτακτη σύνοδο για τις 10 Απριλίου. «Υπό το φως της απόρριψης της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου» έγραψε ο Τουσκ στο λογαριασμό του στον Twitter.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στη Μέι προθεσμία μέχρι χθες Παρασκευή για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους. Διαφορετικά, η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική.

Ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ είχε δηλώσει χθες, πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, ότι η έγκριση της συμφωνίας ήταν ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί πως η Βρετανία θα πάρει την παράταση της 22ης Μαΐου. Θεωρητικά τώρα υπάρχει η προοπτική μίας πολύ μακρύτερης παράτασης, οι όροι της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Brexit θα λάβει χώρα στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία.

Οι Βρετανοί βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους τη διαδικασία την Δευτέρα 1 Απριλίου, οπότε και είναι πιθανόν να ψηφίσουν επί μίας λίστας εναλλακτικών σχεδίων για το Brexit. Από τις ψηφοφορίες αυτές θα εξακριβωθεί εάν υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για το οποιοδήποτε επόμενο βήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL