Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ / Μια ρηξικέλευθη επιλογή από τους Γάλλους σοσιαλιστές...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ / Μια ρηξικέλευθη επιλογή από τους Γάλλους σοσιαλιστές...

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες ευρωεκλογές φέρνουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ενισχυμένη, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν προσανατολίζεται σε περισσότερο αυταρχισμό απέναντι στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» με αφορμή τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έκανε μια ρηξικέλευθη επιλογή σχετικά με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του. Πρόκειται για τον επιτυχημένο δοκιμιογράφο Ραφαέλ Γκλικσμάν, γιο του φιλοσόφου Αντρέ Γκλικσμάν.

Πριν από λίγους μήνες ο Ραφαέλ Γκλικσμάν εξέδωσε ένα δοκίμιο με τον τίτλο «Τα παιδιά του κενού» και ίδρυσε ένα κόμμα -Place publique με 30.000 μέλη έως σήμερα- με οικολογικό, ευρωπαϊκό, αριστερό χαρακτήρα, με στόχο τη σύγκλιση όλων των αριστερών ρευμάτων μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ζαν Λικ Μελανσόν. Στόχος, η πολιτική να πάρει ξανά το πάνω χέρι στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος και ανάδειξης των πολιτικών και κοινωνικών διακυβευμάτων με επίκεντρο τον πολίτη και όχι άυλες οντότητες, όπως οι αγορές ή τα χρηματιστήρια.

Το Εθνικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το περασμένο Σάββατο, με μεγάλη πλειοψηφία, ενέκρινε τον διορισμό του Γκλικσμάν στη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του. Είναι η πρώτη φορά από το 1979 που το κόμμα δεν έχει κομματικό επικεφαλής στις ευρωεκλογές. Ήταν η κατάληξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του γραμματέα του Σ.Κ. και του Γκλικσμάν που είχαν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επί συνόλου 300 μελών, κι ενώ υπήρχαν αρκετές απουσίες, 128 μέλη ψήφισαν υπέρ, με μόνο 5 κατά και 3 αποχές. 35 μέλη, που πρόσκεινται στον πρώην υπουργό Στεφάν Λε Φολ, που ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το Εθνικό Γραφείο, δεν μετείχαν στην ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αυτό θεωρείται ότι ενισχύει τον νυν γραμματέα του κόμματος Ολιβιέ Φορ -κάτι που δεν ήταν δεδομένο πριν από τη ψηφοφορία. Σύμφωνα με τις έρευνες, το κόμμα δύσκολα θα αντέξει ένα δεύτερο εκλογικό «πατατράκ» όπως το πρόσφατο των προεδρικών εκλογών. Έτσι, από τη στιγμή που δεν κατάφερε να πειστεί κάποια προσωπικότητα, όπως οι πρώην υπουργοί Κριστιάν Τομπιρά, Ναζά Βαλό Μπελκασέμ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η μόνη λύση που διαγραφόταν ήταν να θέσει υποψηφιότητα ο ίδιος ο Φορ, παραιτούμενος από τη βουλευτική του έδρα. Πλέον, η επιλογή Γκλικσμάν τον βγάζει από τη δύσκολη θέση, καθώς ήδη, έναν χρόνο στη θέση του γραμματέα, δέχεται ουκ ολίγες κριτικές για υποτονική αντιπολίτευση... Παράλληλα, είδε τον αντίπαλό του Στεφάν Λε Φολ να εγκαταλείπει την προσπάθειά του...

Πλέον το ευρωψηφοδέλτιο θα αποτελείται κατά το ήμισυ από μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κινήματος του Γκλικσμάν. «Σήμερα ο Ραφαέλ Γκλικσμάν μας προτείνει να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο συσπείρωσης, του οποίου θα τεθεί επικεφαλής. Αυτή η πρόταση ανταποκρίνεται στη βούλησή μας για συσπείρωση και αναγέννηση». «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα οικοδομήσει τον σκελετό μίας λίστας ισότιμης συμμετοχής μελών που προέρχονται από άλλα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών».

Ο Γκλικσμάν, που είχε προαναγγείλει στη "Monde", την υποψηφιότητά του, αναφέρθηκε στη βούλησή του να τεθεί επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου πλατιάς συσπείρωσης της Αριστεράς, καλώντας τα άλλα αριστερά κόμματα να συνταχθούν μαζί του. Ωστόσο, ήδη τόσο ο πρώην υποψήφιος του Σ.Κ. στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, που πλέον έχει δημιουργήσει δικό του κίνημα (Génération.s), όσο και ο πράσινος Γιανίκ Ζαντό απέρριψαν την πρόσκληση. Ωστόσο, ο δρόμος προς τις ευρωκάλπες είναι μακρύς και αναμένονται εκπλήξεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL