Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Ιταλία / Ιταλία: Η μαφία είναι το πρόβλημα, όχι οι μετανάστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Η μαφία είναι το πρόβλημα, όχι οι μετανάστες

Πάνω από 50.000 άτομα, κυρίως μαθητές, διαδήλωσαν χθες στην Πάδοβα της βόρειας Ιταλίας εναντίον της μαφίας, με δεκάδες χιλιάδες άλλους να συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος σε όλη την Ιταλία, ενώ στη Ρώμη συνεχίζονται οι έρευνες για διαφθορά μετά τη σύλληψη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και στελέχους του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Η Ιταλία τίμησε χθες τα θύματα της μαφίας, της Ντράνγκετα, της Καμόρα και των άλλων εγκληματικών οργανώσεων με μια κεντρική διαδήλωση στην Πάδοβα για να υπενθυμίσει ότι τα πλοκάμια τους έχουν εξαπλωθεί στη φαινομενικά νομιμότατη και πλούσια βόρεια Ιταλία. Τις διαδηλώσεις διοργάνωσαν οι συλλογικότητες Libera και Avviso Pubblico - “Δημόσια Προειδοποίηση”, καταγγέλλοντας ότι σχεδόν το 80% των εγκλημάτων της μαφίας δεν καταλήγουν στα δικαστήρια. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν οι συγγενείς των τουλάχιστον χιλίων θυμάτων της μαφίας τα τελευταία χρόνια.

“Το πρόβλημα της Ιταλίας δεν είναι οι μετανάστες, αλλά οι μαφιόζοι. Αυτοί μας καταστρέφουν το σήμερα και μας κλείνουν το μέλλον” τόνισε ο Μάρκο Νίμις, ο συντονιστής του Δικτύου Μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων, συνδέοντας τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος με την εκμετάλλευση των μεταναστών και τις προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να στρέψει την προσοχή του κόσμου εναντίον τους.

Στη διαδήλωση της Πάδοβας συμμετείχε ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζιο Τζιορντάνι, ο επίσκοπος Κλάουντιο Τζιπόλα και ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, του CGIL, Μαουρίτσιο Λαντίνι.

Στη Ρώμη οι δικαστικές αρχές προχώρησαν την Τρίτη στη σύλληψη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μαρτσέλο Ντε Βίτο γιατί το στέλεχος του Κ5Α συμμετείχε στις μίζες για την κατασκευή του νέου σταδίου της Ρώμης με έναν κατασκευαστικό όμιλο και μια εταιρεία ακινήτων. Ο ηγέτης του Κ5Α και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε αμέσως “την αποπομπή για πάντα” του Ντε Βίτο από το κόμμα, ενώ η νομάρχης της Ρώμης Πάολα Μπασιλόνε αναγκάστηκε χθες να απομακρύνει τον Ντε Βίτο από κάθε αιρετό και δημόσιο αξίωμά του, αφού ο ίδιος δεν έδειξε μετά τη σύλληψή του καμία διάθεση να... παραιτηθεί.

Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για διαφθορά βρίσκεται και ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Ντανιέλε Φρόντζια, που είναι στενός συνεργάτης της δημάρχου Βιρτζίνια Ράτζι. Για την κατασκευή το νέου σταδίου της Ρώμης είχαν συλληφθεί δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλοκατασκευαστής Παρνάζι της εταιρείας Eurnova, που θα κατασκεύαζε το στάδιο, πέντε συνεργάτες του και ο πρώην πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας ACEA, που διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης της Ρώμης και άλλων γειτονικών πόλεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL