Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Πείνα και κοινωνική κρίση κατεβάζουν τους Αργεντινούς στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πείνα και κοινωνική κρίση κατεβάζουν τους Αργεντινούς στους δρόμους

Με το σύνθημα “Η πείνα δεν περιμένει” εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες γέμισαν χθες τους δρόμους του Μπουένος Άιρες και των μεγάλων πόλεων της Αργεντινής, στο πλαίσιο της εθνικής κινητοποίησης εναντίον της επιστροφής της λιτότητας και του ΔΝΤ στην Αργεντινή. Η οικονομική και κοινωνική κρίση εξαιτίας της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι και του ΔΝΤ αναμένεται να ενισχύσει την πόλωση και την αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια τόσο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Ιουνίου όσο και των προεδρικών του Οκτωβρίου.

“Η πείνα δεν μπορεί να περιμένει και είναι αναγκαία άμεσα μέτρα για τα εκατομμύρια των Αργεντινών που υποφέρουν από τον πληθωρισμό, την άνοδο των τιμών και την ανεργία”, υπογράμμισαν τα συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις απαιτώντας τρόφιμα για τα συσσίτια στις λαϊκές συνοικίες, ενίσχυση των υποδομών υγείας και πρόνοιας και στήριξη της λαϊκής κατοικίας, καθώς μεγάλος αριθμός οικογενειών δεν μπορεί πλέον να πληρώσει στεγαστικά δάνεια και ενοίκια.

“Δεν μπορούν να μας σταματήσουν τα χημικά της αστυνομίας. Έχουμε συγκλονιστεί. Οι οργανώσεις μας βρίσκονται μπροστά σε πρωτοφανείς καταστάσεις, γιατί στα λαϊκά συσσίτια έρχονται διαρκώς και περισσότερα παιδιά και ενήλικες. Συνεχίζουν να απολύουν κόσμο, συνεχίζουν να καταστρέφουν τις πηγές της εργασίας. Καθημερινά διαρκώς και περισσότεροι γείτονες μας πλησιάζουν ζητώντας βοήθεια για να βγουν από αυτή την απελπιστική κατάσταση” τόνισε η συντονίστρια της μεγάλης κοινωνικής οργάνωσης Barrios de Pie Σίλβια Σαράβια.

Τις κινητοποιήσεις της “Εθνικής Ημέρας Αγώνα” σε όλη τη χώρα “εναντίον της κοινωνικής κρίσης και της πείνας” στήριξαν περίπου είκοσι οργανώσεις, όπως οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις CCC, CTEP, CTA Autonoma και το συνδικάτο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα ΑΤΕ, μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες, όπως το κίνημα εναντίον της φτώχειας και της ανεργίας Barrios de Pie, τo Μέτωπο Οργανώσεων στον Αγώνα (FOL), το Μέτωπο Frente Dario Santillan, το κίνημα ανέργων MTD, το κίνημα των Περονιστών MRP και το κίνημα χριστιανών Cayetanos, που προωθεί την κοινωνική ατζέντα του Πάπα Φραγκίσκου και πρωτοστάτησε μάλιστα στη διακοπή της κίνησης σε οδικές αρτηρίες στο βόρειο τμήμα του Μπουένος Άιρες.

"Θα συνεχίσουμε"

“Μπροστά στην επιδείνωση της κοινωνικής κρίσης και της πείνας βγαίνουμε όλοι στους δρόμους και μπροστά στην άρνηση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουμε και θα διευρύνουμε τον εθνικό αγώνα μας” διεμήνυσαν οι οργανωτές των κινητοποιήσεων.

Η αστυνομία προσπάθησε από νωρίς το πρωί να αποτρέψει τις πορείες προς το κέντρο της πόλης, να διαλύσει τις προσυγκεντρώσεις που είχαν διακόψει την κυκλοφορία σε μεγάλες οδικές αρτηρίες και στο κέντρο της πόλης χρησιμοποίησε και χημικά, ενώ μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αργεντινής.

Την ίδια στιγμή, η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που διογκώνονται και από την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, του πέσο, και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ ζητάει διαρκώς μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτή τη στιγμή, τα επιτόκια των έντοκων γραμματίων 7 ημερών της Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες (Leliq) έχουν φτάσει στο 49%, το δημοσιονομικό έλλειμμα τρέχει στο 9% του ΑΕΠ, ενώ μόνο τα επιτόκια για την αποπληρωμή του χρέους φθάνουν στο 3,6% του ΑΕΠ. Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να σταματήσει έως το φθινόπωρο την έκδοση νέου χρήματος για να φρενάρει τον πληθωρισμό και προσπαθεί να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες διαμέσου της έκδοσης των Leliq.

Το Φεβρουάριο οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 3,4%, για να καταγράψουν ετήσια άνοδο 64,5%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία INDEC, περισσότερο από 10% πάνω από την άνοδο των τιμών καταναλωτή (51,3%) για το ίδιο διάστημα. Σε μηνιαία βάση, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 20%, των βασικών ειδών κατά 5,3%, των τροφίμων γενικότερα κατά 9,3%, των αγροκηπευτικών κατά 7,1%, ενώ το κόστος κατοικίας και καυσίμων αυξήθηκε κατά 9,7%.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 58,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο 51,3% το τελευταίο δωδεκάμηνο και αναμένεται να εκτιναχθεί εκ νέου πάνω από το 40% για τους πιο αισιόδοξους και πάνω από το 50% για τους πιο απαισιόδοξους το επόμενο δωδεκάμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL