Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Βουλιάζει στην ευρω-δίνη η Βρετανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλιάζει στην ευρω-δίνη η Βρετανία

Σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική -συνταγματική κατ’ άλλους- κρίση βυθίζεται η Βρετανία, με την κυβέρνηση να προσπαθεί εναγωνίως να περάσει από το Κοινοβούλιο την ύστατη στιγμή τη συμφωνία της για το Brexit, την ώρα που ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου έχει αποκλείσει κατηγορηματικά τρίτη ψηφοφορία επί του ίδιου σχεδίου.

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι γράφει επιστολή στον Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας του να τεθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το θέμα της αναβολής του Brexit έως τις 30 Ιουνίου με πρόβλεψη για μεγαλύτερη χρονική παράταση. Όμως, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ ακούγεται απόλυτος: «Δεν θα εγκριθεί το βρετανικό αίτημα δίχως σαφέστατο σχέδιο από το Λονδίνο για το τι πρόκειται να πράξει με αυτήν την αναβολή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, επικρατεί χαοτική κατάσταση στους κόλπους της κυβέρνησης. Πηγή της που επικαλείται το δίκτυο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η «επιλογή» της μεγαλύτερης αναβολής θα μπορούσε να προβλέπει διάστημα έως και δύο χρόνων. Άλλες πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ αποκάλυψαν ότι δεν υπήρξε τελική απόφαση κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όσον αφορά τη διάρκεια της αιτούμενης αναβολής, ούτε βεβαίως ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το ότι η πρωθυπουργός δεν ήταν σαφής περί του τι προκρίνει η ίδια σε σχέση με το διάστημα που θα καθυστερήσει το Brexit. Κατά την πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κένσμπεργκ, η υπουργός αρμόδια για το Κοινοβούλιο Άντρεα Λίντστομ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά των συναδέλφων της, κατηγορώντας τους ότι εκπροσωπούν πλέον μια «κυβέρνηση της παραμονής, όχι μια κυβέρνηση του Brexit» και επέμεινε ότι η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στα τέλη Ιουνίου.

Πάντως, η Τερέζα Μέι φέρεται ότι θα επιχειρήσει να αποφύγει την απόφαση του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου εφευρίσκοντας τρόπο να θέσει τη συμφωνία της σε τρίτη ψηφοφορία. Ως γνωστόν, ο Μπέρκοου ανακοίνωσε προχθές, επικαλούμενος τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, ότι δεν θα επιτρέψει τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σε μία πρόταση που είναι ίδια με αυτή που απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κανονισμό, θα πρέπει οποιαδήποτε πρόταση της κυβέρνησης προς ψήφιση να φέρει ουσιαστικές αλλαγές. Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, η διαφαινόμενη αποδοχή από την Ε.Ε. της παράτασης του άρθρου 50 συνιστά εξ αντικειμένου μια "διαφορετική πρόταση", όπως και μια συμφωνία για αλλαγές στην συμφωνία αποχώρησης οι οποίες θα ικανοποιούν τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας. «Αν δούμε έναν αριθμό μελών του Κοινοβουλίου να αλλάζουν την ψήφο τους, εάν δούμε σαφήνεια στους όρους μιας παράτασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τότε αυτά είναι θέματα μέσα από τα οποία το Κοινοβούλιο μπορεί να βρει τρόπο για μια τρίτη ψηφοφορία» είπε ο υπουργός.

Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει τη δυνατότητα -σε περίπτωση που ο Τζον Μπέρκοου αποκλείσει τη διεξαγωγή τρίτης ψηφοφορίας- να ορίσει ψηφοφορία με την οποία θα ανατρέψει (εάν υπάρξει πλειοψηφία) την αρχή του προηγούμενου (περίπτωση του 1604) που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μια αναβολή της ημερομηνίας του Brexit θα είχε «πολιτικό και οικονομικό κόστος» και κάθε αίτημα του Λονδίνου προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να βασίζεται σε επαρκείς λόγους, προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. «Μια παράταση συνιστά συνέχιση της αβεβαιότητας, ενέχει πολιτικό και οικονομικό κόστος" πρόσθεσε. Επανέλαβε εξάλλου για ακόμη μία φορά ότι η Ε.Ε. αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί το περιεχόμενο της συμφωνίας εξόδου, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων διάρκειας ενάμιση χρόνου μεταξύ των Βρυξελλών και της Τερέζας Μέι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL