Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
"Απαγορευτικό" Μακρόν στα "Κίτρινα Γιλέκα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Απαγορευτικό" Μακρόν στα "Κίτρινα Γιλέκα"

Τα αντανακλαστικά της εξουσίας τέθηκαν σε λειτουργία χθες και η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά την απαγόρευση των διαδηλώσεων των "Κίτρινων Γιλέκων" ενσωματώνοντας πάντως και την πρόβλεψη εκείνη που θα της επιτρέψει να μην κατηγορηθεί για αυταρχισμό. Έτσι, οι μελλοντικές κινητοποιήσεις θα απαγορευθούν εάν διαπιστωθεί ότι έχουν παρεισφρύσει βίαιοι ταραξίες μεταξύ των συγκεντρωμένων.

Στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ περιλαμβάνονταν και η απομάκρυνση του αρχηγού της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Ντελπίς καθώς και η μεγάλη αύξηση -από 38 σε 135 ευρώ- του χρηματικού προστίμου για συμμετοχή σε απαγορευμένες διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από το επόμενο Σάββατο θα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο -μεταξύ αυτών και τα Ηλύσια Πεδία- μόλις υπάρξουν ενδείξεις για την παρουσία ομάδων που σκοπεύουν να προκαλέσουν ζημιές.

Περίπου 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση του Σαββάτου στη γαλλική πρωτεύουσα. Μεταξύ αυτών ήταν -κατά τον Φιλίπ- και περίπου 1.500 ταραξίες που "λεηλατούσαν, κατέστρεφαν περιουσίες και προκαλούσαν τραυματισμούς". "Αυτές είναι εγκληματικές ενέργειες. Η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι σθεναρή" προειδοποίησε.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι διαδηλωτές των "Κίτρινων Γιλέκων", που ξεκίνησαν ζητώντας μείωση του φόρου στα καύσιμα και εξελίχθηκαν έκτοτε σε ένα ευρύτερο αντικυβερνητικό κίνημα, διαδηλώνουν κάθε Σάββατο στη γαλλική πρωτεύουσα. Το τελευταίο Σάββατο η κινητοποίησή τους πήρε βίαιη τροπή, με ομάδες ατόμων να βανδαλίζουν το διάσημο εστιατόριο Fouquet's στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, πολλά περίπτερα, ένα κατάστημα της πολυτελούς αλυσίδας Longchamp και αρκετά αυτοκίνητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL