Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Μάνφρεντ Βέμπερ / Μάνφρεντ Βέμπερ: Παίζοντας τον γεφυροποιό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάνφρεντ Βέμπερ / Μάνφρεντ Βέμπερ: Παίζοντας τον γεφυροποιό

Με το που εμφανίστηκε πριν από τρεις εβδομάδες η πρώτη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση για τα πρόσωπα που φιλοδοξούν να παίξουν αυξημένο ρόλο στις τύχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επιτελείο του Μάνφρεντ Βέμπερ έπεσε σε βαριά περισυλλογή. Μόλις το 4% των -ερωτηθέντων- Ευρωπαίων δήλωνε πεπεισμένο ότι ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον της Ευρώπης. Κι όσο κι αν δεν συμμετέχουν οι πολίτες στο μεγάλο παζάρι για τη μοιρασιά των ισχυρών πόστων της Ε.Ε. -αλλιώς δεν θα είχε κάνει δύο θητείες στην προεδρία της Κομισιόν ο Ζοζέ Μπαρόζο-, το ΕΛΚ αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει κάτι για να αναδείξει το προφίλ του υποψηφίου του για την προεδρία της Κομισιόν.

Βγήκε, λοιπόν, στο σεργιάνι ο Βαυαρός πολιτικός, άρχισε να επισκέπτεται τα αδελφά κόμματα στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλού βέβαιος ότι είναι καλοδεχούμενος, όπως στην Αθήνα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και με τις κάμερες στο κατόπι του, κι αλλού με πολύ ζόρι και σχεδόν κρυπτόμενος από τους δημοσιογράφους, όπως στη Βουδαπέστη του Βίκτορ Όρμπαν. Και κυρίως πήρε σβάρνα τα τοκ σόου της γερμανικής και της αυστριακής τηλεόρασης, ενώ φροντίζει κάθε μέρα να δίνει και δυο - τρεις συνεντεύξεις. Ο στόχος του; Πρώτον, να τον μάθει το γερμανικό και το ευρωπαϊκό κοινό - μόνο στην Ελλάδα είναι γνωστός, εξαιτίας των επιθέσεων του στον “κομμουνιστή πρωθυπουργό της χώρας”. Δεύτερον, να πλασάρει εαυτόν ως ένθερμο Ευρωπαίο - διαλύοντας την μέχρι τώρα εικόνα του Βαυαρού επαρχιώτη. Και τρίτον, να πείσει ότι είναι μετριοπαθής, ικανός “να ρίχνει γέφυρες”, όπως λέει και ξαναλέει - μήπως και βρει τους αναγκαίους συμμάχους στις άλλες πολιτικές ομάδες ώστε να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Εμπόδιο και εργαλείο

Στην προσπάθειά του αυτή, ο Όρμπαν είναι εμπόδιο και εργαλείο ταυτόχρονα. Εμπόδιο, διότι με τον προκλητικό αυταρχισμό του, την άρνησή του να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το προσφυγικό και κυρίως με την άθλια καμπάνια που ξεκίνησε ενάντια στον Γιούνκερ -νυν πρόεδρο της Κομισιόν και επιφανές μέλος της ευρωδεξιάς οικογένειας-, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό του ΕΛΚ, με τα μισά και πλέον κόμματα να θέλουν να τον πετάξουν έξω, κι αυτόν και το κόμμα του το Fidesz. Αλλά και εκείνοι οι δεξιοί που δεν έχουν στ’ αλήθεια θυμώσει με τον Όρμπαν, ξέρουν καλά ότι ο δρόμος για την προεδρία της Κομισιόν περνάει υποχρεωτικά από τις συμφωνίες που θα επιδιώξουν με τους Ευρωσοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. Γι’ αυτούς, όμως, ο Όρμπαν είναι κόκκινο πανί. Άρα η πιθανή αποπομπή του από το ΕΛΚ θα τους έκανε λιγότερο δύσκολη μια συμφωνία με την ευρωδεξιά.

Με αυτά στον νου του, ο Βέμπερ διαπραγματεύεται τώρα με τον Όρμπαν τους όρους της παραμονής του Μαγυάρου πρωθυπουργού στην ευρωδεξιά οικογένεια. Γι’ αυτό και έσπευσε προχθές στη Βουδαπέστη να του ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον Γιούνκερ, να σταματήσει τις αντιευρωπαϊκές καμπάνιες και, κυρίως, να αφήσει στην ησυχία του το Πανεπιστήμιο, που ίδρυσε στην ουγγρική πρωτεύουσα ο αγαπημένος εχθρός του Όρμπαν, πατέρας όλων των κερδοσκόπων και σκοτεινό αντικείμενο του μίσους όλων των θιασωτών της συνωμοσιολογίας, Τζορτζ Σόρος. Το γεγονός ότι ο Ούγγρος δισεκατομμυριούχος είναι και Εβραίος κάνει τις θεωρίες συνωμοσίας να φουντώνουν ακόμη περισσότερο. Βλέπετε, ο αντισημιτισμός είναι πάλι σε άνοδο στη σκοτεινή μας ήπειρο.

Η κρίσιμη 20ή Μαρτίου

Το τι απάντησε ο Όρμπαν στον Βέμπερ θα το μάθουμε στις 20 Μαρτίου. Μέχρι τότε έχουν δώσει περιθώριο στον Ούγγρο πρωθυπουργό “να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αξίες”, κι αν δεν το κάνει, εκτιμάται ότι το ΕΛΚ στη συνδιάσκεψή του θα αναστείλει την ιδιότητα μέλους του Fidesz. Ο Βέμπερ, πάντως, φαίνεται να ελπίζει ότι η αποστολή του θα πετύχει κι ότι ο Όρμπαν θα μείνει. Μιλώντας τις προάλλες σε ένα τοκ σόου της γερμανικής τηλεόρασης -κι έχοντας για συνομιλητή μεταξύ άλλων τον Γιάνη Βαρουφάκη- ο Βαυαρός πολιτικός αναρωτήθηκε: “Πιστεύετε ότι εάν αυτή την ημέρα φύγει ο Όρμπαν από το ΕΛΚ, η Ευρώπη θα είναι καλύτερη”; Και βρήκε την ευκαιρία να παίξει τον γεφυροποιό με το βλέμμα στραμμένο στα δεξιά. Τόνισε ότι “ζούμε στην Ευρώπη που οι Ούγγροι ψηφίζουν τον Όρμπαν, οι Πολωνοί τον Κατσίνσκι, οι Ιταλοί τον Σαλβίνι και πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί”. Η δική του απάντηση είναι ότι φταίνε και οι Γερμανοί, που πρέπει επιτέλους “να πάψουν να αντιμετωπίζουν αλαζονικά” τους άλλους Ευρωπαίους. “Φταίμε κι εμείς για τη διαίρεση μεταξύ Δυτικής και Κεντροανατολικής Ευρώπης”, υποστήριξε ο Βέμπερ. Πίσω από αυτή την... αυτοκριτική κρύβεται η πεποίθηση του Βέμπερ και του κόμματός του των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας ότι η Μέρκελ φταίει που άνοιξε τα σύνορα στους πρόσφυγες χωρίς να συνεννοηθεί πρώτα με τους εταίρους της. Ανάλογα λόγια αυτοκριτικής για την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης στο δημοσιονομικό κορσέ και στις συνταγές της λιτότητας, που κατέστρεψαν τις χώρες του Νότου -και επέφεραν τη διαίρεση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης- ο Βέμπερ δεν είχε να πει. Τον νου του τον έχει στην μετεκλογική αριθμητική. Η οποία λέει ότι με λίγη καλή θέληση -και σκληρό παζάρι- θα μπορούσε να υπολογίζει στις ψήφους του Όρμπαν και του Κατσίνσκι. Τις ψήφους του Τσίπρα ξέρει ότι δεν πρόκειται να τις πάρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL