Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κινητοποιήσεις της νεολαίας σε όλο τον κόσμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινητοποιήσεις της νεολαίας σε όλο τον κόσμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις στο Λονδίνο

Χιλιάδες νέοι άνθρωποι διαδήλωσαν και στο Λονδίνο σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης, με τη μαζικότερη να πραγματοποιείται έξω από το Κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό πως η βρετανική κυβέρνηση και σ’ αυτήν την περίπτωση φάνηκε απολύτως... διχασμένη. Ο υπουργός Παιδείας Ντάμιαν Χιντς επέκρινε τις κινητοποιήσεις των μαθητών για το κλίμα κάνοντας λόγο για «αναστάτωση» που αυξάνει τον φόρτο εργασίας των εκπαιδευτικών και οδηγεί σε απώλεια διδακτικών ωρών. Αντίθετα, ο υπουργός Περιβάλλοντος (και ανερχόμενος δελφίνος στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος) Μάικλ Γκόουβ με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις και απέδωσε τα εύσημα στους διοργανωτές τους. «Η συλλογική δράση που υπερασπίζεστε μπορεί να κάνει τη διαφορά, και μάλιστα μια σημαντική διαφορά. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή» είπε ο Γκόουβ στο μήνυμά του.

Στην Ινδία μιλούν μόνο οι μαθητές

Αποχή απ' τα μαθήματά τους έκαναν και οι μαθητές στο Νέο Δελχί διαμαρτυρόμενοι για την αδράνεια των υπευθύνων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παρόμοιες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες τριάντα πόλεις της Ινδίας. Ο Βίντιτ Μπάγια, ένας 17χρονος μαθητής από το Ουνταϊπούρ στο κρατίδιο του Ρατζαστάν δήλωσε: «Στην Ινδία κανείς δεν μιλάει για την κλιματική αλλαγή, το θέμα δεν ακούγεται στις ειδήσεις ούτε η κυβέρνηση το αναφέρει. Αυτή ήταν η πρώτη μας κινητοποίηση. Είναι ένα νεοσύστατο κίνημα, αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη δράση μας. Προσπαθούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή του κλίματος και την ανάγκη αντιμετώπισής της».

30.000 μαθητές και φοιτητές στο Σίδνεϊ

Μια από τις μαζικότερες διαδηλώσεις της χθεσινής ημέρα δράσης έγινε στο Σίδνεϊ. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 30.000 μαθητές και φοιτητές. Με συνθήματα που στιγμάτιζαν τον στρουθοκαμηλισμό των πολιτικών, όπως «Η άρνηση είναι αυτοκτονία» και άλλα από τα οποία δεν έλειπε το εύστοχο χιούμορ («Ήλπιζα να έχω έναν δροσερό θάνατο») οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία δημαρχείου και έκαναν πορεία έως το Χάιντ Πάρκ απαιτώντας άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ξάντερ ΝτεΒρίες, ένας εικοσάχρονος φοιτητής από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλλίας, δήλωσε στο Associated Press: «Ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε, δεν έχουμε πολύ χρόνο, είμαστε εμείς που πρέπει να κάνουμε την αλλαγή. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να είμαστε εδώ και να δείξουμε την υποστήριξη στη γενιά μας».

Στη Νέα Ζηλανδία διαδήλωσαν με χιούμορ

«Στοιχηματίζω ότι και οι δεινόσαυροι νόμιζαν ότι είχαν χρόνο» γράφει με λεπτή ειρωνεία το πλακάτ του νεαρού διαδηλωτή (αριστερά) στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας όπου επίσης έγινε χθες μεγάλη μαθητική διαδήλωση. «Η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από τον Βόλτνεμορτ» γράφει το άλλο πλακάτ σε έναν παραλληλισμό με τον ζοφερό ήρωα των μυθιστορημάτων με ήρωα τον Χάρι Πότερ. Η επιστημονική κοινότητα σε όλον τον κόσμο συμφωνεί ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μηδενιστούν έως το 2050 ώστε να σταματήσουν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL