Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο... καλός Μουσολίνι της Ευρωδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο... καλός Μουσολίνι της Ευρωδεξιάς

“Πρέπει να είμαστε τίμιοι, ο Μουσολίνι έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλασε τόσα μέρη της Ιταλίας μας... Γενικά, δεν θεωρώ θετική την κυβερνητική δράση του. Όμως υπάρχουν πράγματα που έγιναν. Μέχρι τη στιγμή που δεν κήρυξε τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο ακολουθώντας τον Χίτλερ και δεν ενέκρινε τους ρατσιστικούς νόμους έκανε θετικά πράγματα” τόνισε σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, εκθειάζοντας στην πράξη τον Μπενίτο Μουσολίνι, τον ιδρυτή του φασισμού που ενέπνευσε τον ναζισμό του Αδόλφου Χίτλερ.

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE και οι Πράσινοι ζήτησαν την παραίτηση του Ταγιάνι, κερδίζοντας τα ένθερμα χειροκροτήματα της πλειοψηφίας των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών.

Με ανακοίνωσή του από την Ιταλία, ο Ταγιάνι έριξε το... ανάθεμα στους επικριτές του χωρίς να παραιτηθεί. “Ντροπή σ' αυτούς που εργαλειοποιούν τα λόγια μου για τον φασισμό! Είμαι ανέκαθεν πεπεισμένος αντιφασίστας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υπαινιχθεί το αντίθετο. Η φασιστική δικτατορία, οι ρατσιστικοί νόμοι της, οι νεκροί που αυτή προκάλεσε είναι η πιο σκοτεινή σελίδα της ιταλικής και της ευρωπαϊκής Ιστορίας” δήλωσε με “βαθιά λύπη” ο πρόεδρος του μόνου εκλεγμένου δημοκρατικά ευρωπαϊκού θεσμού.

Οι... εύκολες συγγνώμες του Ταγιάνι

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, από την “πηγάδα της Μπασοβίτσα” στα σύνορα της Ιταλίας με τη Σλοβενία, ο Ταγιάνι είχε προκαλέσει τη Σλοβενία, την Κροατία και τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας “τιμώντας” τους Ιταλούς που έπεσαν θύματα της... κομμουνιστικής θηριωδίας του Τίτο και διεκδικώντας περιοχές που ανήκουν στις δύο αυτές χώρες φωνάζοντας: “Ζήτω η Τεργέστη, ζήτω η ιταλική Ίστρια και ζήτω η ιταλική Δαλματία!”.

Ο δεξιός πρόεδρος της Ευρωβουλής προσπάθησε να καλύψει τα κενά ιστορικής μνήμης με μια άλλη εύκολη “συγγνώμη”, όπως έκανε με επιστολή του στον πρόεδρο της Κροατίας, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα “ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη συγγνώμη” για τις δηλώσεις του Ταγιάνι στην ακροδεξιά επέτειο της μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού του Τίτο που είχε εγκαινιάσει στις ημέρες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διαγράφοντας τα εγκλήματα της ιταλικής κατοχής εναντίον των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Λίγο αργότερα, ο Ταγιάνι επισκέφθηκε και τον Πρόεδρο της Σλοβενίας για ακόμα μία εύκολη... “συγγνώμη”. Η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπολτς κάλεσε πάντως τον Ταγιάνι να τη συνοδεύσει στην εθνική γιορτή της Ιταλίας για την Απελευθέρωση (25 Απριλίου του 1945) στην Τεργέστη, στο πρώην κρεματόριο του Ορυζώνα του Σαν Σάμπα, το αποκαλούμενο “ιταλικό Άουσβιτς”, που φιλοξενεί μεταξύ άλλων και το μνημείο των Σλοβένων αντιφασιστών της Μπασοβίτσα, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη... απάντηση.

Στη Σλοβενία οι σοσιαλιστές έχουν συγκεντρώσει στο Change.org πάνω από 5.000 υπογραφές που ζητούν την παραίτηση του Ταγιάνι, ανάμεσά τους και αυτές επιφανών προσωπικοτήτων του δημοκρατικού φάσματος της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Η αμνησία του ΕΛΚ

Για κακή τύχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που εκπροσωπείται από τον Ταγιάνι, ο Μουσολίνι στην “καλή” του περίοδο πριν τον πόλεμο έθεσε εκτός νόμου το... Λαϊκό Κόμμα, εξανάγκασε σε αυτοεξορία στις ΗΠΑ τον ηγέτη του Ντον Λουίτζι Στούρτσο, διέταξε δολοφονίες στελεχών του, μέχρι και ιερέων, ενώ έθεσε εκτός νόμου όλους τους πολιτιστικούς, αθλητικούς και κοινωνικούς συλλόγους που ήταν κοντά στο Λαϊκό Κόμμα. Αυτή ήταν η τύχη της ιταλικής... Δεξιάς από τον “καλό” φασίστα. Ο Μουσολίνι μάλιστα είχε το θράσος να διεκδικήσει τη δολοφονία του σοσιαλιστή βουλευτή Τζιάκομο Ματεότι στη Βουλή πριν την κήρυξη της δικτατορίας του, που προστέθηκε στις εκατοντάδες άλλες δολοφονίες που διέπραξαν οι φασίστες από το 1919 έως την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είκοσι χρόνια αργότερα, όπου οι φασίστες του Μουσολίνι συνέχισαν τα εγκλήματα πολέμου που ξεκίνησαν στη Λιβύη, την Αιθιοπία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την πρώην Γιουγκοσλαβία και την πρώην ΕΣΣΔ.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρέμεναν χθες σιωπηλοί, κατανοώντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ταγιάνι όμως ήταν απών, γιατί βρισκόταν στη Ρώμη για να συνεχίσει τις επαφές του με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Ματέο Σαλβίνι και τους υπόλοιπους φασιστοειδείς συμμάχους αυτής που αποκαλούταν κάποτε ιταλική Κεντροδεξιά και μεταλλάχθηκε σε ιταλική Ακροδεξιά.

Ο αντικαταστάτης του, ο δεξιός Ράινερ Βιέλαντ, φάνηκε να μην ήξερε τι να απαντήσει και αποφάσισε να μην δίνει πλέον τον λόγο τους ευρωβουλευτές, κλείνοντας επανειλημμένα το μικρόφωνο, με αποτέλεσμα η αντιπαράθεση να περάσει στα... κοινωνικά δίκτυα. Ο Ισπανός Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, άρτι αφιχθείς από την “αντιΜαδούρο” εκστρατεία του στην Κολομβία, προσπάθησε να υπερασπιστεί τον Ιταλό ομοϊδεάτη του: “Ο Ταγιάνι είναι και θα είναι δημοκράτης που συμμερίζεται την καταδίκη του φασισμού, του ναζισμού, του κομμουνισμού...”. Έτσι κι αλλιώς, δηλώσεις αυτού του τύπου είχε κάνει παλιότερα και ο Μπερλουσκόνι, ο ιδεολογικός πατέρας του Ταγιάνι, υποστηρίζοντας ότι “ο Μουσολίνι έκανε καλά πράγματα, δεν σκότωσε ποτέ κανέναν και το πολύ - πολύ να έστελνε κανέναν σε διακοπές στην εξορία”.

Ο εκλεκτός του Μπερλουσκόνι

Στην Ιταλία, υπέρ του Ταγιάνι τάχθηκαν χωρίς περιστροφές ο “πιο δημοκρατικός φασίστας” Βιτόριο Ντι Μπατίστα (όπως είχε αποκαλέσει τον πατέρα του ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα) και οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας.

Ο Ταγιάνι είχε προταθεί από τον Μπερλουσκόνι να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας μετά τον εκλογικό σεισμό της 4ης Μαρτίου του 2018. Έναν χρόνο αργότερα, ο Μεγάλος Αδελφός της Ιταλίας υπογράμμισε ότι ο Ταγιάνι “είναι ένας με κύρος απόλυτος διάδοχός μου”, που “μπορεί να γίνει πρωθυπουργός”.

Σήμερα, ο Ταγιάνι εμφανίζεται ως ο άνθρωπος των ΗΠΑ στην Ιταλία, κρατώντας τη σημαία του πιο ακραίου εθνικισμού εναντίον της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας στη Ρώμη, γιατί “δεν πρέπει να γίνουμε μια αποικία της κινεζικής αυτοκρατορίας”, και της μέχρι πρόσφατα φιλικής στην ιταλική Δεξιά και Ακροδεξιά Ρωσίας, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα τη διάθεση των ΗΠΑ να συγχρηματοδοτήσουν την κατασκευή του τρένου υψηλής ταχύτητας TAV ανάμεσα στο Τορίνο και στη Λυών, που κλυδωνίζει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ταγιάνι και η Φόρτσα Ιτάλια ετοιμάζονται να ψηφίσουν στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες κατά της αποπομπής του Βίκτορ Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ ο ίδιος ο Ταγιάνι κάλεσε στις αρχές του μήνα τη Λέγκα και τον Σαλβίνι να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γιατί “εάν η Λέγκα θέλει να μετράει στην Ευρώπη, αναγκαστικά θα πρέπει να πλησιάσει τους συντηρητικούς. Διαφορετικά κινδυνεύει να απομονωθεί”.

Δ. Παπαδημούλης και Σ. Κούλογλου εναντίον Ταγιάνι

Από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι “η μεγάλη πλειονότητα των μελών αποδοκιμάζει έντονα τις προκλητικές και αντιστόρητες δηλώσεις Ταγιάνι υπέρ του φασίστα Μουσολίνι. Τον στηρίζουν μόνο η Ακροδεξιά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που προσπαθεί μάλιστα να τον εμφανίσει ως αντιφασίστα!”.

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Ταγιάνι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου τον ρώτησε εάν γνωρίζει πως “την ώρα που ο δικτάτοράς σας έχτιζε γέφυρες και δρόμους στην Ιταλία, όπως δηλώσατε, ο ιταλικός στρατός εκτελούσε το σχέδιο 'Ειρήνευση στη Λιβύη', μια γιγαντιαία επιχείρηση γενοκτονίας του ντόπιου πληθυσμού στην οποία χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα μαζικής καταστροφής, όπως άλλωστε και στην Αιθιοπία. Στη διάρκεια της εισβολής και της κατοχής της τελευταίας έχασαν τη ζωή τους πάνω από 750.000 Αιθίοπες”.

Ο Στ. Κούλογλου τόνισε στον Ταγιάνι ότι οι δηλώσεις του “αναπαράγουν τον μύθο του καλού Ιταλού κατακτητή” και του έδωσε "λίγα στοιχεία για τη συμπεριφορά τού μουσολινικού στρατού στην Ελλάδα. Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Μουσολίνι επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στην Ελλάδα το 1940, βομβαρδίζοντας δεκάδες ελληνικές πόλεις. Σκοπός των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ντούτσε, ήταν 'η αποδιοργάνωση της ζωής των πολιτών στην Ελλάδα και η πρόκληση γενικευμένοι πανικού'. Οι βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσαν αμέτρητες υλικές καταστροφές”. Για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, “ένας από τους μαρτυρικούς τόπους που συμβολίζουν τις ιταλικές φρικαλεότητες είναι το χωριό Δομένικο της Θεσσαλίας. Στις 16 Φεβρουαρίου 1943, σε αντίποινα για επιθέσεις της ελληνικής αντίστασης εναντίον Ιταλών στρατιωτών, όλοι οι άνδρες, ηλικίας 14 έως 80 ετών εκτελέστηκαν. Συνολικά στο Δομένικο και στα διπλανά χωριά εκτελέστηκαν σε μία ημέρα 140 άτομα... Αν δεν γνωρίζετε όλα αυτά, τόσο το χειρότερο για σας. Αν θέλετε όμως να διασώσετε έστω και την τελευταία στιγμή την τιμή σας καθώς και τον θεσμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να επισκεφτείτε το Δομένικο και να ζητήσετε συγγνώμη για τις δηλώσεις σας”.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος σχολίασε ότι οι γέφυρες του Μουσολίνι είναι "γέφυρα" με το ακροδεξιό ακροατήριο. Την παραίτηση Ταγιάνι ζήτησε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL