Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Brexit: Όλα στον αέρα (πάλι)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Όλα στον αέρα (πάλι)

Χαρτιά υγείας και παυσίπονα σπεύδουν να προμηθευτούν απ’ τα σούπερ μάρκετ οι Βρετανοί υπό τον φόβο ενός άτακτου Brexit στο τέλος του μήνα, ενώ στο Κοινοβούλιο συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες προ ημερήσιας διάταξης συνεδριάσεις και ψηφοφορίες για τους πολιτικούς και διπλωματικούς «αυτοσχεδιασμούς» στους οποίους πρέπει να επιδοθεί το Λονδίνο το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση του Brexit.

Τρεις ψηφοφορίες έγιναν χθες στο Κοινοβούλιο, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να θεωρηθεί ήττα για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Με πλειοψηφία 4 ψήφων (312-308) το Κοινοβούλιο ενέκρινε την τροπολογία για αποκλεισμό της προοπτικής ενός Brexit χωρίς συμφωνία "υπό οποιοσδήποτε συνθήκες", απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία (374-164) την πρόβλεψη για παράταση της διαδικασίας αποχώρησης ώς τις 22 Μαΐου και τάχθηκε (321-278) υπέρ του αποκλεισμού της αποχώρησης στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Όλα αυτά, με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της βρετανικής οικονομίας να δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και να προκαλούν κατήφεια στο στρατόπεδο των Τόρηδων. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ ενός διακομματικού συμβιβασμού στο θέμα του Brexit, παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργός εξακολουθεί να υποστηρίζει πως ο μόνος δρόμος για το ευρω-διαζύγιο της Βρετανίας είναι η δική της συμφωνία και μόνον αυτή.

Σύμφωνα με το BBC, τα σχόλια του Χάμοντ πιθανόν υποδηλώνουν την υποστήριξή του σε κινήσεις βουλευτών απ’ όλο το κομματικό φάσμα με στόχο την επεξεργασία μιας εναλλακτικής συμφωνίας για το Brexit. Ενδεικτικά, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος Τζον Μακντόνελ δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του Χάμοντ δείχνουν πως η κυβέρνηση των Συντηρητικών αναγκάζεται να «δει σοβαρά» τις προτάσεις των Εργατικών, οι οποίες προβλέπουν παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και στενότερους δεσμούς με την ενιαία αγορά.

Μια ημέρα μετά την καταψήφιση της τελευταίας βερσιόν της συμφωνίας Μέι για το Brexit από το Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση του Λονδίνου αναθεώρησε πτωτικά τις επίσημες προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας εφέτος, στο 1,2% από 1,6% τον περασμένο Οκτώβριο. Αναλόγως, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2020 και το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% και 1,6% αντίστοιχα, αντί του 1,6% που ήταν η εκτίμηση του Οκτωβρίου και για τις δύο χρονιές.

Σφήνες και από τη Βουλή των Λόρδων

Η κυβέρνηση Μέι υπέστη χθες δύο ακόμη σημαντικές ήττες σε ψηφοφορίες στη Βουλή των Λόρδων, οι οποίες ουσιαστικά βάζουν φραγμό στα σχέδια για σκληρό Brexit και ντε φάκτο κλείσιμο των συνόρων. Στην πρώτη -με ψήφους 285 υπέρ έναντι 184 κατά- τα μέλη της Βουλής τάχθηκαν υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας των Εργατικών Πίτερ Χέιν, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση των εμπορικών συναλλαγών της επαρχίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας δίχως την επιβολή τελωνειακών ή άλλων ελέγχων στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Στη δεύτερη ψηφοφορία -254 υπέρ, 187 κατά- οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της ενσωμάτωσης, σε οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., μέτρων που θα επιτρέπουν «σε όλους τους Βρετανούς πολίτες και εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων στην εργασία, τη διαβίωση και τις σπουδές με σκοπό τις εμπορικές ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών».

Στο μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλο Ευρωπαίοι ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. καθιστούν σαφές στο Λονδίνο ότι ο χρόνος των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για τη συμφωνία του Brexit. Ειδικά η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι οι επιλογές για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περιοριστεί κι άλλο ύστερα από την απόρριψη της τελευταίας συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Πιο οξύς ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε πως η Ε.Ε. έκανε το παν για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία αποχώρησης και πως πλέον οι προετοιμασίες για ένα ασύντακτο Brexit είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL