Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Στροφή προς τα δεξιά του Μακρόν ενόψει ευρωεκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στροφή προς τα δεξιά του Μακρόν ενόψει ευρωεκλογών

«Τρεχάτε ποδαράκια μου». Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτεται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που βλέπει τη δημοτικότητά του να έχει πάρει ξανά την κατιούσα ύστερα από ένα δίμηνο σχετικής ανόδου. Πλέον το 31% των Γάλλων εγκρίνει τη δράση του - χάνοντας 3 μονάδες, με το 69% να κρίνει αρνητικά την πολιτική του... Μόλις δε το 22% πιστεύει ότι είναι κοντά στις ανησυχίες των πολιτών... Το ενδιαφέρον είναι πάντως (και αυτό είναι και πηγή αισιοδοξίας ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών) το γεγονός ότι το 46% θεωρεί πως υπερασπίζεται καλά τα συμφέροντα της Γαλλίας στο εξωτερικό. Πλέον το προεδρικό επιτελείο έχει εισέλθει σε φάση προεκλογικού αγώνα για τις κάλπες του Μαΐου, όπου η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Γεγονός που, ως φαίνεται, αναγκάζει τον Μακρόν να κινηθεί προς τα δεξιά.

Το 2017 είχε εκλεγεί χάρη στις ψήφους της Αριστεράς και του Κέντρου. Σήμερα επιλέγει να στραφεί προς τη Δεξιά για να διασφαλίσει την εκλογική του επικράτηση. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού ήδη με τον διορισμό του Εντουάρ Φιλίπ στη θέση του πρωθυπουργού διέψευσε εκείνους, από το αριστερό φάσμα, που είχαν πιστέψει σε κάτι διαφορετικό... Ο στόχος ήταν τότε η απόσπαση των δεξιών ψηφοφόρων που είχαν μείνει «ορφανοί» ύστερα από την ήττα του Φιγιόν. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση επιθυμεί να εδραιώσει την παρουσία της στην Κεντροδεξιά ενόψει της 26ης Μαΐου. Χωρίς να κλείνει την πόρτα σε διευρύνσεις προς την Κεντροαριστερά - όπως για παράδειγμα στον οικολόγο Πασκάλ Ντιράν. Τα «μεγάλα μέσα» πέφτουν προς τα δεξιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στόχος είναι η υπονόμευση του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, που ευελπιστεί να κάνει τη διαφορά τον Μάιο.

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις η μέθοδος είναι κοινή: ο Μακρόν επιχειρεί να διεμβολίσει τους δύο χώρους εκμεταλλευόμενος τη διχόνοια στο εσωτερικό τους. Για τον χώρο της Δεξιάς παλεύουν και η κυβερνητική πλειοψηφία και οι Ρεπουμπλικανοί. Έτσι εξηγείται λοιπόν η τοποθέτηση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τους Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί, που τόνισε ότι στο άρθρο του για την Ευρώπη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ο Μακρόν «επαναλαμβάνει λέξεις που μας φαίνονται ουσιαστικές». Ο ίδιος επισήμανε ότι η βούληση του Προέδρου «να αμφισβητήσει τον χώρο Σένγκεν θυμίζει τον Νικολά Σαρκοζί, που έλεγε το ίδιο όταν ήταν Πρόεδρος. Το εγκώμιο των «συνόρων που προστατεύουν τις αξίες που ενώνουν» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανάλυση του Μακρόν, που δεν απευθύνθηκε μόνο στους Γάλλους αλλά και στους Ευρωπαίους, στοχεύει στην ανάδειξή του σε ηγέτη ευρωπαϊκού βεληνεκούς. Ωστόσο κάτι τέτοιο πρέπει αναγκαστικά να περνάει μέσα από την εδραίωσή του στο εσωτερικό της Γαλλίας. Κάτι όμως που θα χρειαστεί πολλή δουλειά με αμφίβολο αποτέλεσμα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL