Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Ιταλία / Ιταλία: Διπλό χτύπημα από τον Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Διπλό χτύπημα από τον Σαλβίνι

Ο Ματέο Σαλβίνι ξεπέρασε κάθε εκδοχή σερίφη χτυπώντας ταυτόχρονα χθες σε δύο επίπεδα: με την πυγμή των καραμπινιέρων και του στρατού τους μετανάστες στην Καλαβρία και στη συνέχεια με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και πλειοψηφία στη Βουλή πέρασε τον νόμο για τη “πάντα νόμιμη άμυνα" (όπως είναι το σύνθημα της Λέγκας) ή μάλλον καλύτερα την οπλοχρησία. Ο νόμος θα επιστρέψει τυπικά στη Γερουσία για την τελική του ψήφιση, μετά τις μικρές τροποποιήσεις που δέχθηκε χθες στη Βουλή.

Σαλβίνι: Περνάμε στην πράξη με τις... μπουλντόζες του στρατού

Σε μια θρασύτατη επίδειξη δύναμης ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι χρησιμοποίησε τέσσερις μπουλντόζες του στρατού για να εκκενώσει και να κατεδαφίσει την “παραγκούπολη” του Σαν Φερντινάντο στο Ρέτζιο της Καλαβρίας, από όπου απομάκρυνε περίπου 900 μετανάστες με 18 λεωφορεία. Κινητοποιώντας ένα μικρό στρατό 600 ατόμων, από τα σώματα των καραμπινιέρων, της αστυνομίας και της οικονομικής αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, ο Σαλβίνι μπορούσε να δηλώσει λίγο αργότερα ότι “όπως είχα υποσχεθεί, μετά από χρόνια αερολογιών από τους άλλους, εμείς περνάμε από τις λέξεις στις πράξεις”.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε έναν καταυλισμό με σκηνές και σε κέντρα υποδοχής, ενώ οι πιο τυχεροί είχαν αποχωρήσει μόνοι τους εδώ και ημέρες προεξοφλώντας ότι ο Σαλβίνι θα περνούσε “από τις λέξεις στην πράξη”. Ο αυτοσχέδιος καταυλισμός είχε φθάσει να φιλοξενεί έως και 3.000 μετανάστες, ενώ σημειώθηκαν και τρεις θάνατοι από φωτιές, η μια εκ των οποίων με δόλο.

Οι μετανάστες εργάζονται με μεσαιωνικούς όρους στον αγροτικό τομέα. Η κατάσταση είχε αναγκάσει ακόμη και τη συντηρητική αγροτική συνομοσπονδία Coldiretti να ζητήσει τη νομιμοποίησή τους.

Ντι Μάιο: Όπλα σε όλους, το λέει το... συμβόλαιο

Ο Σαλβίνι επέδειξε το μαστίγιο στην Καλαβρία και το καρότο (προς την Ακροδεξιά) στη Ρώμη, αφού η ιταλική Βουλή ψήφισε χθες τον νόμο για τη “νόμιμη άμυνα”. Ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο κρατούσε αποστάσεις υποστηρίζοντας ότι “είναι ένας νόμος της Λέγκας. Δεν μας ενθουσιάζει, αλλά είναι στο συμβόλαιο (της συγκυβέρνησης) και είμαστε πιστοί στο συμβόλαιο”, εκτιμώντας ότι η ιδέα μιας χώρας με περισσότερα όπλα “δεν είναι το μοντέλο μου” και ότι “τους πολίτες θα πρέπει να τους υπερασπίζονται κατά πρώτο λόγο το κράτος και οι δυνάμεις της τάξης”.

Παρά τα διαπιστευτήρια πίστης στον κυβερνητικό σύμμαχο, κανένας υπουργός του Κ5Α δεν παρουσιάστηκε χθες στα υπουργικά έδρανα, ενώ περισσότεροι από 30 βουλευτές του Κ5Α “λιποτάκτησαν” από τη Βουλή. Ο νόμος ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Λέγκας, τμήμα των βουλευτών του Κ5Α (αφού πάνω από 30 απουσίασαν δικαιολογημένα), εκείνους της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας.

Τζινγκαρέτι: Προπαγάνδα Σαλβίνι, στην Ευρώπη ο Τζεντιλόνι

Ο νεοεκλεγείς γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι κατήγγειλε ως προπαγανδιστικό τον νέο νόμο του Σαλβίνι, ενώ φαίνεται πως στέλνει τον πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι σε σειρά επισκέψεων στις ευρωπαϊκές χώρες για να διαμορφώσει μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική, πιθανώς σε σχέση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που είχε υιοθετηθεί την περίοδο του Ματέο Ρέντζι και όχι μόνο.

Ο Τζινγκαρέτι έκανε σαφές ότι θα κατέβει με το σύμβολο του Δημοκρατικού Κόμματος στις ευρωεκλογές του Μαΐου, σε αντίθεση με το ευρύ ψηφοδέλτιο πολιτών που σχεδίαζε η προηγούμενη ηγεσία του κόμματος.

Εν τω μεταξύ ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας για το 2019 αναμένοντας ότι θα εμφανίσει τα δεύτερα χειρότερα αποτελέσματα μετά την Τουρκία. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 0,2% για το 2019, έναντι ανάπτυξης 1% που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL