Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Σπαγγέτι γουέστερν α λα Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπαγγέτι γουέστερν α λα Σαλβίνι

Η ιταλική Βουλή θα ψηφίσει σήμερα τον... νόμο της Άγριας Δύσης για την οπλοφορία και κυρίως την οπλοχρησία για τη νόμιμη άμυνα, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο, προσφέροντας ένα ισχυρό προεκλογικό χαρτί στον εμπνευστή του, τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Έτσι, ο αντιδραστικός αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης θα περάσει από τον ρατσιστικό και φασιστοειδή του λόγο σε μια πραγματική επίθεση εναντίον της ειρηνικής και πολιτισμένης συμβίωσης στην Ιταλία, σε έναν πραγματικό οπλισμό του πλέον αντιδραστικού ακροατηρίου του που θα αισθάνεται ασφαλές με ένα όπλο για να αντιμετωπίσει έναν από τους “700 μετανάστες” που καθημερινά υποπίπτουν σε αδικήματα σύμφωνα με τα ακράδαντα στοιχεία που γνωρίζει μόνο ο Σαλβίνι.

Ο νόμος - σύμβολο του Σαλβίνι είχε περάσει τον Οκτώβριο από τη Γερουσία με τις ψήφους του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α), της Λέγκας, της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας. Χθες τριάντα βουλευτές του Κ5Α απείχαν από την αρχική ψηφοφορία, ενώ κυκλοφορεί κείμενο δέκα σελίδων με δέκα υπογραφές βουλευτών του κόμματος που φαίνονται αποφασισμένοι να τραβήξουν έως το τέλος εναντίον του Σαλβίνι, εκτιμώντας ότι με τον νόμο αυτό η οποιαδήποτε άμυνα θα θεωρείται νόμιμη.

Ο Σαλβίνι αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή του καρναβαλιού του Ντίσελντορφ, όπου παρουσιάστηκε στο άρμα “Άσχημη Ιταλία” να θηλάζει τον ρατσισμό και τον εθνικισμό με στάμπα της “Μαφίας”.

Ενδοκυβερνητική σύγκρουση για την TAV

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Λέγκα του Σαλβίνι και το Κ5Α του Ντι Μάιο έχει φτάσει στα ύψη, με τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε να έχει μετατραπεί σε διαμεσολαβητή για να αποφευχθεί μια κυβερνητική κρίση εξαιτίας της αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων για τη συνέχιση της κατασκευής της πανάκριβης και για πολλούς άχρηστης σιδηροδρομικής γραμμής μεγάλων ταχυτήτων TAV ανάμεσα στο Τορίνο και στη γαλλική Λυών. Η αντιπαράθεση σημειώνεται εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στην Περιφέρεια του Τορίνου, όπου η Λέγκα στοχεύει να εκδιώξει τη σημερινή αρχή του Δημοκρατικού Κόμματος και το Κ5Α κινδυνεύει να χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους γιατί από την αρχή της δημιουργίας του μαζί με τον Μπέπε Γκρίλο υποστήριζαν το αίτημα της διακοπής αυτού του πολυδάπανου κατασκευαστικού έργου.

Η Λέγκα υποστηρίζει την άμεση συνέχιση του έργου με χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ, ενώ το Κ5Α απαντά ότι “καλύτερα να πάμε σπίτι μας, παρά να ψηφίσουμε υπέρ του τρένου υψηλής ταχύτητας”. Ο Κόντε φαίνεται να έχει δώσει τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή στα δύο κόμματα για να αποτρέψει μια ανοιχτή κρίση στην κυβέρνησή του.

Ο κατώτατος μισθός φέρνει κοντά Δ.Κ. και Κ5Α

Το Κ5Α φαίνεται περισσότερο αποφασισμένο να αντιπαρατεθεί με τον “σαλβινισμό”, γιατί από σήμερα αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για τον δικό του νόμο - σύμβολο, το Εισόδημα του Πολίτη, το αντίστοιχο Κοινωνικό Εισόδημα, ενώ μέχρι τα τέλη Απριλίου όσοι καταθέσουν αιτήσεις θα έχουν λάβει την απάντηση, με την καταβολή του για 2,7 εκατομμύρια άτομα να ξεκινά λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές μέσω κάρτας για τα ΑΤΜ των Ιταλικών Ταχυδρομείων.

Ο Ντι Μάιο την ίδια στιγμή προσπάθησε να ανοίξει ένα κανάλι διαλόγου με το νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τζινγκαρέτι προσκαλώντας τον νεοεκλεγέντα γραμματέα του να συζητήσει με το Κ5Α πώς θα προωθήσουν από κοινού την πρόταση για τη θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού και στην Ιταλία, που βρίσκει αντίθετο τον Σαλβίνι και όλα τα δεξιά κόμματα.

Η έναρξη ενός διαλόγου και πιθανώς μια κοινή δράση στο Κοινοβούλιο για ένα τόσο σημαντικό εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό θέμα ανάμεσα στο Κ5Α και το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να οδηγήσει μέσα στον χρόνο σε μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία που τη διαθέτουν ήδη τα δύο αυτά κόμματα.

Η εκλογή του Τζινγκαρέτι στη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Ενρίκο Λέτα να δηλώσει την επιστροφή του στο κόμμα και να ξαναπάρει την κομματική ταυτότητα, θεωρώντας ότι “έκλεισε το κεφάλαιο του Ματέο Ρέντζι”.

Η κυβέρνηση του Κόντε θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια διαφορετική πραγματικότητα από εκείνη που είχε εμφανίσει τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, γιατί ο νέος προϋπολογισμός δεν φαίνεται να δίνει ώθηση στην οικονομία, με τη στατιστική αρχή Istat να επιβεβαιώνει χθες την ύφεση στο 0,1% για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 0,2%. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Βίσκο προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις έχουν τραβήξει από τα αποθεματικά τους πάνω από 20 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, επίπεδα ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων προ 16ετίας, χωρίς να προχωρούν σε επενδύσεις για την ανάπτυξή τους, ενώ προειδοποίησε και τις τράπεζες να μην χρησιμοποιούν τα χρήματα από την ΕΚΤ για να αγοράζουν δημόσια ομόλογα, αλλά να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL