Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Επιχείρηση ανασύνταξης του Δημοκρατικού Κόμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχείρηση ανασύνταξης του Δημοκρατικού Κόμματος

«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε έναν νέο, πλατύ και πλουραλιστικό χώρο, που να έχει ως αντίπαλο τη Δεξιά του Σαλβίνι» τόνισε ο νεοεκλεγείς γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι αναδεικνύοντας τη θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού στην Ιταλία στην πρώτη μεγάλη του μάχη. Είναι πλέον σαφές ότι ο Τζινγκαρέτι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τμήμα των χαμένων δημοκρατικών ψηφοφόρων που κατέληξαν στο Κίνημα Πέντε Αστέρων, τη στιγμή μάλιστα που στο «Κίνημα» ορισμένοι θεωρούν την εκλογή του μια ευκαιρία για να απομακρυνθούν από τον επικίνδυνο εναγκαλισμό του Κ5Α με τον Σαλβίνι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Τζινγκαρέτι σημείωσε πως στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος συμμετείχαν και «γκριλίνι» που έχουν απογοητευθεί από τον Ντι Μάιο και την ακροδεξιά στροφή του.

Για τον Τζινγκαρέτι η μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης του Τζιουζέπε Κόντε στην οικονομία και την κοινωνία, δεδομένου ότι το 60% των Ιταλών δηλώνει ότι δεν είναι ευχαριστημένο με την κυβέρνηση, αλλά το 50% θα ξαναψήφιζε τη Λέγκα και το Κ5Α.

Η πανηγυρική εκλογή του προέδρου της περιφέρειας του Λάτσιο Τζινγκαρέτι στη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται να κλείνει την εποχή του Ρέντζι και μάλιστα σε μια θετική για τις προοδευτικές δυνάμεις συγκυρία, γιατί πραγματοποιήθηκε την επομένη της μεγάλης αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Μιλάνο, που κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 250.000 άτομα, και λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη διαδήλωση των τριών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών στη Ρώμη. Δύο συγκεντρώσεις που απέδειξαν ότι η δημοκρατική και προοδευτική Ιταλία σηκώνει με σθένος το κεφάλι της στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον εθνικισμό, χωρίς να έχει αυτή την στιγμή μια αντάξια πολιτική εκπροσώπηση.

Ο νέος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος αμέσως μετά την εκλογή του αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού και στην Ιταλία, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την περιφέρεια του Πιεμόντε (Τορίνο) για να στηρίξει την επανεκλογή ενός από τους λίγους περιφερειάρχες του Δημοκρατικού Κόμματος, του Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, που αντέχουν στο τσουνάμι του λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς που σαρώνει τη χώρα.

Μεγάλη συμμετοχή

Πάνω από 1,8 εκατομμύρια άτομα πέρασαν από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και τις πλατείες που είχαν στηθεί κάλπες για να εκλέξουν τον νέο γραμματέα του κόμματος. Ο Τζινγκαρέτι εκλέχθηκε πανηγυρικά σχεδόν με το 70%, αφήνοντας πίσω, και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση, τον απερχόμενο γραμματέα Μαουρίτσιο Μαρτίνα (20%) και τον Ρομπέρτο Τζιακέτι (15%). Στο Δημοκρατικό Κόμμα παρίμεναν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η συμμετοχή θα έφθανε τα 1,5 εκατομμύρια άτομα, σε σχέση με το 1 εκατομμύριο που είχαν συμμετάσχει στην εκλογή του Ρέντζι. Ο Τζινγκαρέτι πήρε το 68,15% στη βόρεια Ιταλία, το 66,53% στην παλιά «κόκκινη» κεντρική Ιταλία και 59,43% στον ιταλικό Νότο, ενώ στη Ρώμη, στην περιφέρεια της οποίας είναι πρόεδρος για δεύτερη θητεία, πλησίασε το 80%. Στις 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, ενώ αμέσως μετά ο νέος γραμματέας θα πρέπει να προσπαθήσει να κατακτήσει την εμπιστοσύνη και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του κόμματος στη Βουλή και τη Γερουσία, που είναι πιστές στον Ρέντζι.

Από την πλευρά του ο πρώην "σατράπης" του κόμματος Ματέο Ρέντζι εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλικός προς τον Τζινγκαρέτι δηλώνοντας ότι τον... στήριξε, χωρίς όμως να παραλείψει να ζητήσει αντίβαρα, όπως την εκλογή του πρώην πρωθυπουργού Τζεντιλόνι στη θέση του προέδρου του κόμματος, θεωρώντας ότι αποτελεί μια «εγγύηση».

Η αντίδραση του Σαλβίνι

Ο ηγέτης της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι έδειξε να μην φοβάται τον Τζινγκαρέτι προσπαθώντας παράλληλα να τον βάλει στο ίδιο κάδρο με ένα αρνητικό πολιτικό περιβάλλον. «Σέβομαι τη συμμετοχή και τις ιδέες όλων, αλλά ο Ματέο Ρέντζι, η Μαρία Έλενα Μπόσκι και ο Ρομάνο Πρόντι κυβέρνησαν (άσχημα) για πολλά χρόνια και απορρίφθηκαν επανειλημμένως από τους Ιταλούς. Αυτοί είναι το παρελθόν, το μέλλον είμαστε εμείς» έγραψε ο Σαλβίνι στα κοινωνικά δίκτυα.

Στη δημοσκόπηση του καναλιού La7 το Δημοκρατικό Κόμμα φθάνει στο 19,8%, σε απόσταση μικρότερη των τριών μονάδων από το Κ5Α, που φαίνεται να καταρρέει στο 22,1%.

Θα καταφέρει ο μετριοπαθής Τζινγκαρέτι να ανακτήσει την αξιοπιστία του Δημοκρατικού Κόμματος, που αποδείχθηκε ένας από τους πλέον καλούς μαθητές του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, και να το αναδείξει στο αντίπαλο δέος του λαϊκισμού και της Δεξιάς; Η ανυπαρξία μιας ριζοσπαστικής Αριστερά άξιας λόγου, όγκου και πράξεων στην Ιταλία του αφήνει πάρα πολλά περιθώρια, τα οποία δεν είχαν άλλοι σοσιαλιστές ηγέτες στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL