Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Η μεγάλη... επιστροφή του Γκουαϊδό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Η μεγάλη... επιστροφή του Γκουαϊδό

Με το «δίχτυ προστασίας» των πρεσβευτών της Γερμανίας και της Ολλανδίας έφθασε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας ο «προσωρινός Πρόεδρος» της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, για να κατευθυνθεί σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης σε κεντρική πλατεία της πόλης, διαψεύδοντας ο ίδιος το κλίμα κινδυνολογίας και τρομοφοβίας που είχε τροφοδοτήσει από την Κολομβία, την Παραγουάη και τον Ισημερινό για επικείμενη «σύλληψη» έως και «εκτέλεσή» του από το «δικτατορικό καθεστώς».

«Ξέρουμε τους κινδύνους που διατρέχουμε. Μας απείλησαν, αλλά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη Βενεζουέλα» τόνισε ο Γκουαϊδό καθ’ οδόν προς την πλατεία της συγκέντρωσης. Προηγουμένως είχε απειλήσει την κυβέρνηση του Μαδούρο για αντίποινα από τις ΗΠΑ και τις χώρες που τον στηρίζουν σε περίπτωση σύλληψής του, δεδομένου ότι είχε βγει από τη Βενεζουέλα στις 22 Φεβρουαρίου για να μεταφέρει την "ανθρωπιστική βοήθεια" από τα σύνορα με την Κολομβία παραβιάζοντας την απαγόρευση εξόδου που του είχε επιβληθεί από το ανώτατο δικαστήριο. Ο «προσωρινός Πρόεδρος» δεν παρέλειψε να απευθύνει νέο μήνυμα στις Ένοπλες Δυνάμεις για να τον στηρίξουν.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας Τζον Μπολτον τόνισε την Κυριακή ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει τον όρο 'Δόγμα Μονρόε'... γιατί αυτός ήταν ο στόχος των Προέδρων των ΗΠΑ, από τον Ρέιγκαν, για έχουμε μια Νότια Αμερική εντελώς δημοκρατική» και ότι «η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει την πιο πλατιά συμμαχία για να αντικαταστήσει» τον Μαδούρο.

Η κυβέρνηση του Τραμπ «με αποικιακό θράσος... δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει το αναχρονιστικό 'Δόγμα Μονρόε' του 1823 για τη δική μας Αμερική του σήμερα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, σχολιάζοντας ως «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Μπόλτον.

Η πρόεδρος της ρωσικής γερουσίας Βαλεντίνα Ματβιγιένκο διαβεβαίωσε την αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη συμβεί» μια αμερικανική εισβολή στη Βενεζουέλα, που «θα εκληφθεί ως επιθετική πράξη», καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ ότι «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ... προσπαθώντας να ανατρέψουν παράνομα τον σημερινό Πρόεδρο». Η Ρωσία θα προσφέρει στη Βενεζουέλα τρόφιμα, φάρμακα και τεχνολογία με αντάλλαγμα πετρέλαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL