Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ενρίκο Πανίνι, αντιδήμαρχος της Νάπολης: / Ενρίκο Πανίνι, αντιδήμαρχος της Νάπολης: Κάναμε την πόλη μας ένα κοινωνικό και πολιτιστικό εργαστήρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενρίκο Πανίνι, αντιδήμαρχος της Νάπολης: / Ενρίκο Πανίνι, αντιδήμαρχος της Νάπολης: Κάναμε την πόλη μας ένα κοινωνικό και πολιτιστικό εργαστήρι

“Στη Νάπολη δρομολογήθηκε ένα νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο, γιατί καταφέραμε σε δύσκολες συνθήκες να στηρίξουμε την κοινωνία, τη δημιουργικότητα και την αλληλεγγύη, να μετατρέψουμε με τον δήμαρχο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις την πόλη σε ένα πολιτιστικό εργαστήριο, να έχουμε μια μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, να κλείσουμε τις πόρτες στη διαφθορά και την διαπλοκή κάνοντας το χαμόγελο να επιστρέψει στα χείλη των πολιτών μας” δηλώνει στην “Αυγή” ο Ενρίκο Πανίνι, ο αντιδήμαρχος της Νάπολης που θα συμμετάσχει στο αυτοδιοικητικό διήμερο “Μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις και εναλλακτικές αυτοδιοικητικές απαντήσεις: Η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία”, που διοργανώνει το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς” στις 6 και 7 Μαρτίου στον Πολυχώρο Σπούτνικ.

* Πώς είναι σήμερα η κατάσταση στον Δήμο της Νάπολης;

Στη Νάπολη παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη έμφαση πριν από την υπόλοιπη Ιταλία η ρευστοποίηση του παραδοσιακού συστήματος των κομμάτων. Στις δημοτικές εκλογές του 2011 κατέβηκε ο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, που φαινόταν ότι δεν είχε καμιά ελπίδα, παρ' όλο που είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με περισσότερους από 500.000 σταυρούς και ήταν δεύτερος μετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ήταν γνωστός δικαστικός για τις έρευνες που έκανε για τις σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική και τη διαφθορά, για τις οποίες εκδιώχθηκε από τη Δικαιοσύνη.

Κατέβηκε έχοντας να αντιμετωπίσει τους ισχυρούς υποψηφίους δημάρχους του Δημοκρατικού Κόμματος και της Κεντροδεξιάς. Δεν είχε κανένα κόμμα να τον στηρίζει, αλλά με μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος στον δεύτερο γύρο. Το ίδιο συνέβη και με την επανεκλογή του, όταν η αντιπαράθεση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, και μάλιστα μέσα στην οικονομική κρίση. Κατέβηκε με τη στήριξη διαφόρων ψηφοδελτίων της κοινωνίας των πολιτών, κάτι που επιτρέπει ο εκλογικός νόμος μας, για να ξανακερδίσει τον δήμο, χωρίς χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία και χωρίς την υποστήριξη κανενός κόμματος. Τον Ντε Ματζίστρις τον στηρίζουν από την πιο αποφασισμένη Αριστερά έως τους μετριοπαθείς του Κέντρου και τους Πράσινους, με άξονα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

* Πώς διαχειριστήκατε έναν δήμο στα πρόθυρα της πτώχευσης;

Τη στιγμή που ο Ντε Ματζίστρις έγινε δήμαρχος ξεκίνησε και η οικονομική κρίση του Δήμου της Νάπολης, γιατί κληρονόμησε το 2011 έναν προϋπολογισμό από την προηγούμενη δημοτική αρχή που προέβλεπε πλεόνασμα 110 εκατ. ευρώ, ενώ με το κλείσιμο του οικονομικού έτους κατεγράφη έλλειμμα 850 εκατ. ευρώ, γιατί τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική αρχή της Κεντροαριστεράς της Γιερβολίνο φούσκωνε τους προϋπολογισμούς με ανύπαρκτα έσοδα για να έχει το δικαίωμα να δαπανά για να καλύψει πραγματικές ανάγκες.

Ξεκίνησε ένας έλεγχος για να οδηγηθεί ο Δήμος της Νάπολης σε μια κατάσταση πτώχευσης, που θα δρομολογούσε μια πολύπλοκη διοικητική διαδικασία με το κράτος, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολίτες, ξεκινώντας από την απαγόρευση στο δημοτικό συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις. Ο Ντε Ματζίστρις αντέδρασε σε αυτό και προκάλεσε μια ρήξη και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αντικαθιστώντας τον αντιδήμαρχο Οικονομικών που υποστήριξε αυτή την άποψη. Ο Ντε Ματζίστρις ανέδειξε για πρώτη φορά τις οικονομικές αδυναμίες των δήμων του ιταλικού Νότου σε εθνικό πρόβλημα. Ακόμη και όταν η οικονομία πήγαινε καλά, οι δήμοι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα έσοδά τους, π.χ. από τη συγκέντρωση των απορριμμάτων, τον φόρο στα ακίνητα, τα έσοδα από τα οδικά πρόστιμα, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε ωρολογιακές βόμβες για τους δήμους, τις περιοχές και τους πολίτες.

Η αποφασιστικότητα του Ντε Ματζίστρις ανάγκασε την κυβέρνηση Μόντι να υιοθετήσει ειδικά μέτρα για τους δήμους που κινδύνευαν με πτώχευση. Στο πολιτικό επίπεδο υπήρξε μια μεγάλη νίκη, αλλά στην πράξη οι ιταλικές κυβερνήσεις ακολουθούν λανθασμένες πολιτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί κάθε έτος αυξάνονται οι περικοπές προς τους ΟΤΑ. Ο Δήμος της Νάπολης από το 2011 έως το 2019 είδε τη δημόσια στήριξη να μειώνεται πάνω από 1 δισ. ευρώ, ένα αστρονομικό ποσό για τον δήμο και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Από τους 8.000 δήμους στην Ιταλία πάνω από 300 βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, με το 80% από αυτούς να βρίσκονται στη νότια Ιταλία και να αφορούν μεγάλες πόλεις της, όπως η Νάπολη, η Κατάνια, η Μεσίνα, το Ρέτζιο Καλάμπρια, η Κοζέντσα, το Καταντζάρο κ.λπ.

Η δημοτική αρχή του Ντε Ματζίστρις δεν περιορίστηκε σε μια οικονομική διαχείριση σαν “ο καλός οικογενειάρχης”, ξοδεύοντας μόνο ό,τι είχε, αλλά προχώρησε σε μια συνταγματική διαχείριση του δήμου με άξονα τις δημοκρατικές συνταγματικές αξίες μας.

* Υπερασπιστήκατε τα αποκαλούμενα “κοινά αγαθά”...

Για παράδειγμα, με το δημοψήφισμα για το νερό οι πολίτες αποφάσισαν να μην ανήκει σε ιδιώτες άλλα σε δημόσιους οργανισμούς. Η Νάπολη είναι η μόνο πόλη της Ιταλίας που μετά το δημοψήφισμα πήρε το νερό από την ιδιωτική εταιρεία και το έδωσε σε μια “ειδική εταιρεία”, που με βάση τον ιταλικό νόμο ισοδυναμεί με ένα γραφείο του δήμου της Νάπολης.

Το 2012 αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των συμβολαίων εργασίας για τουλάχιστον 200 παιδαγωγούς και βρεφοκόμους στον δήμο γιατί μας το απαγόρευε ο κανονισμός για τις δαπάνες του προσωπικού. Εμείς προσλάβαμε τα άτομα που ήταν αναγκαία γιατί το σύνταγμά μας λέει ότι η Παιδεία “αποτελεί ένα μοναδικό αγαθό” και “πρωταρχικό αγαθό” και στην πράξη δεν μπορούν να κλείσουν τα σχολεία όταν δεν υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό. Εμείς παρά την απαγόρευση του νόμου προσλάβαμε πάνω από 200 εκπαιδευτικούς διασφαλίζοντας την λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Στο δήμο συγκινήθηκαν όλοι όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο μας δικαίωσε λέγοντας ότι το σύνταγμα μας το επιτρέπει.

* Τι συνέβη με τις καταλήψεις στη Νάπολη;

Εμείς δεν είμαστε λογιστές ή οικονομολόγοι για να λέμε ότι εάν υπάρχουν οι πόροι κάνουμε πράγματα. Εμείς λέμε πως κάνουμε ό,τι υπαγορεύει το σύνταγμα.

Υπάρχουν αρκετά κτήρια του Δήμου της Νάπολης τα οποία έχουν καταλάβει διάφορες συλλογικότητες, που κάνουν σημαντικά πράγματα στην περιοχή τους, κυρίως στον πολιτιστικό τομέα και στην αλληλεγγύη. Εμείς αναγνωρίσαμε ότι τα κτήρια αυτά δεν θα πρέπει να παραδοθούν στην αγορά, με ενοίκια της αγοράς, αλλά αποφασίσαμε να επιτρέψουμε την κοινωνική χρήση τους για σημαντικές δραστηριότητες προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα περίπου δέκα κτήρια του δήμου λειτουργούν με αυτά τα κριτήρια, τα οποία ονομάσαμε “κτήρια κοινών αγαθών” και “συλλογικά κτήρια”. Δεν αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σαν λογιστές, αλλά ως πολιτικοί που κινούνται με βάση το σύνταγμα.

* Τι σημαίνει το ότι το λιμάνι της Νάπολης είναι ανοικτό; Στην πλούσια βόρεια Ιταλία, εάν κάποιος δήμαρχος πει ότι δέχεται μετανάστες, αρχίζουν οι ρατσιστικές διαμαρτυρίες. Γιατί στη φτωχή Νάπολη δεν γίνεται αυτό;

Γιατί η Νάπολη είναι μια βαθιά δημοκρατική πόλη και, όταν αυτός που την κυβερνά ερμηνεύει σε καθημερινή βάση τις δημοκρατικές και συνταγματικές μας αξίες, και όχι μόνο στα λόγια, αυτό ενισχύει τα επίπεδα συνείδησης και ευθύνης των πολιτών.

Όταν ο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι τα ιταλικά λιμάνια είναι κλειστά, μόλις ένα λεπτό αργότερα ο δήμαρχος της Νάπολης δήλωσε ότι το λιμάνι της Νάπολης δεν θα είναι ποτέ κλειστό, γιατί τα λιμάνια σέβονται τους αρχαίους νόμους της θάλασσας, που είναι η αλληλεγγύη και η βοήθεια, και ότι τα λιμάνια σέβονται το σύνταγμα.

Όταν πριν από λίγες εβδομάδες μπλόκαραν ένα πλοίο της Sea Watch στη Μάλτα, όπου απαγόρευσαν την αποβίβαση των μεταναστών, ξεκίνησε μια διπλωματική διαδικασία με πολλές λανθασμένες δηλώσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Ο δήμαρχος της Νάπολης με έστειλε στη Μάλτα να πω στον καπετάνιο του πλοίου της Sea Watch "έλα στη Νάπολη, γιατί εκεί θα σας δεχθούμε όπως σας αξίζει". Ταυτόχρονα, από τον ιστότοπο του δήμου της Νάπολης ζητήσαμε από τους πολίτες να δηλώσουν τι μπορούν να προσφέρουν, και πήραμε μια εξαιρετική απάντηση.

Μέσα σε λίγες ώρες περίπου 6.000 άτομα από τη Νάπολη και την περιφέρειά της, ακόμη και από τη Βόρεια Ιταλία και τη Σαρδηνία, δήλωσαν ότι τα σπίτιά τους είναι ανοικτά για να φιλοξενήσουν τους μετανάστες, γιατροί και νοσοκόμοι δήλωσαν τη διάθεσή τους να βοηθήσουν, από τις εισφορές συγκεντρώθηκαν σε λίγο 140.000 ευρώ και 400 σκάφη δήλωσαν έτοιμα να μεταφέρουν τους μετανάστες στη Νάπολη. Έλαμψαν τα μάτιά μας από την αλληλεγγύη του κόσμου. Ο Σαλβίνι σηκώνει το δάκτυλο στον φτωχό μαύρο μετανάστη λέγοντας ότι είναι ο εχθρός μας, πυροδοτώντας έναν πόλεμο ανάμεσα σε φτωχούς ανθρώπους. Στη Νάπολη ο κόσμος μας είναι αλληλέγγυος με τους μετανάστες και όλους.

* Πώς είναι οι υπηρεσίες σε έναν δήμο χωρίς πόρους;

Ο δήμος μας δεν έχει χρήματα, έχει όμως ανθρωπιά και αξίες. Ο Ντε Ματζίστρις πήρε μια πόλη που ήταν παγκοσμίως γνωστή για τα σκουπίδια της. Επτά χρόνια μετά έχουμε μια καθαρή πόλη γεμάτη με τουρίστες, τα σκουπίδια εξαφανίστηκαν σπάζοντας τη διαπλοκή με τις εγκληματικές οργανώσεις, κλείνοντας τις σχέσεις του δήμου με πολλές εταιρείες και συνεταιρισμούς που διαχειρίζονταν τον κύκλο των απορριμμάτων, ενισχύοντας την εταιρεία του δήμου, που σέβεται τους νόμους και τους κανόνες αρχίζοντας από το προσωπικό της. Πετάξαμε από τη διαχείριση των απορριμμάτων κάθε ίχνος παρανομίας διασφαλίζοντας αποκλειστικά το συμφέρον των πολιτών.

Γι' αυτό ίσως κάναμε θαύματα σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη στήριξη των παιδιών, των γυναικών που δέχονται βία, των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που δεν είναι αυτόνομοι και είναι αβοήθητοι. Με τα δίκτυα εθελοντών κάναμε πολλά πράγματα μέσα στο στενό πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας. Στο πολιτιστικό επίπεδο βιώνουμε την αναγέννηση της πόλης, που φαίνεται από τους τουρίστες που την επισκέπτονται και το χαμόγελο των Ναπολιτάνων, που επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια στα χείλη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL