Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Βέτο Ρωσίας και Κίνας στον ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα / Κυρώσεις από τις ΗΠΑ, φάρμακα και τρόφιμα από τη Μόσχα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βέτο Ρωσίας και Κίνας στον ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα / Κυρώσεις από τις ΗΠΑ, φάρμακα και τρόφιμα από τη Μόσχα

Η Ρωσία και η Κίνα, όπως ήταν αναμενόμενο, άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για “ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές” και την “απρόσκοπη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας” στη Βενεζουέλα. Τις ΗΠΑ στήριξαν εννέα χώρες, ενώ από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου εναντίον του σχεδίου των ΗΠΑ ψήφισε μόνο η Νότια Αφρική και απείχαν η Ισημερινή Γουινέα, η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Ινδονησία. “Οι ΗΠΑ επιμένουν στην καθαίρεση ενός Προέδρου” τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια εκτιμώντας ότι “στόχος είναι η αλλαγή του καθεστώτος”. Το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας στήριξαν μόνο η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ισημερινή Γουινέα.

Την ίδια στιγμή στη Μόσχα η συνάντηση της αντιπροέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενίσχυσε τις σχέσεις του Καράκας με τη Μόσχα και την απομάκρυνσή του από τις Βρυξέλλες, που ευθυγραμμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με τις κυρώσεις του Προέδρου Τραμπ.

Ο Λαβρόφ μετέφερε τις “ευχές υποστήριξης και αλληλεγγύης” του Ρώσου Προέδρου “στον συνάδελφό του Νικολάς Μαδούρο” για να αντιμετωπίσει τη “μετωπική επίθεση και μια αναίσχυντη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις” της χώρας του, διευκρινίζοντας ότι η Μόσχα θα προμηθεύσει τη Βενεζουέλα με σιτάρι, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι “με εντολή του Μαδούρο” θα μεταφερθεί στη Μόσχα από τις Βρυξέλλες η έδρα στην Ευρώπη της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA και ότι η Βενεζουέλα θα αγοράσει από τη Ρωσία φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η Ροντρίγκες υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με την Ομάδα Επαφής της Ε.Ε. και της Ουρουγουάης “η Βενεζουέλα μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση” και ότι είναι “έτοιμη να πληρώσει το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων”, όπως και ότι είναι έτοιμη να πουλήσει πετρέλαιο στη Ρωσία.

“Οι συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας και των συντρόφων του Μαδούρο είναι χρήσιμες μόνο εάν αφορούν τους όρους της απομάκρυνσης και συνταξιοδότησής του” τόνισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον σχολιάζοντας τη στάση της Μόσχας, ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν νέες κυρώσεις εναντίον έξι αξιωματούχων της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά 40% τον πρώτο μήνα των εφαρμογής των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Ο “προσωρινός Πρόεδρος” της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό βρέθηκε χθες στην Παραγουάη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Μάριο Άμπντο Μπενίτες, ενώ η Κολομβία προειδοποίησε ότι οι τρεις συνοριακές γέφυρες, από όπου θα έπρεπε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από το βάρος των κοντέινερ που τοποθέτησαν οι δυνάμεις της Βενεζουέλας. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την Ανεξαρτησία των Δικαστών και Δικηγόρων ζήτησε από τις αρχές της Βενεζουέλας να εγγυηθούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εκτιμώντας ότι τα όποια νομικά μέτρα εναντίον του Χουάν Γκουαϊδό θα ήταν απαράδεκτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL