Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

"To 81% των τραυμάτων από σφαίρες ήταν σε πόδια διαδηλωτών. Οι τραυματισμοί αυτοί κατέληξαν στον ακρωτηριασμό 122 ατόμων. Είκοσι από αυτούς ήταν παιδιά". Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος μέχρι η αγριότητα με την οποία οι ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού αντιμετώπισαν άοπλους διαδηλωτές στα σύνορα της Γάζας να καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια σε μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, μια έκθεση που χωρίς περιστροφές καταγγέλλει το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

"Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν και σακάτεψαν Παλαιστίνιους διαδηλωτές που δεν έθεταν σε άμεσο κίνδυνο ζωές ή απειλούσαν να προξενήσουν σοβαρούς τραυματισμούς σε άλλους όταν πυροβολήθηκαν ούτε συμμετείχαν άμεσα σε εχθροπραξίες" σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση των ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών.

"Οι Ισραηλινοί στρατιώτες διέπραξαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ορισμένες από αυτές τις παραβιάσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να αποτελέσουν άμεσα το αντικείμενο έρευνας από το Ισραήλ" δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Γενεύη ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Σαντιάγο Καντόν.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία για τις "συστηματικές" παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που, στη διάρκεια των περσινών παλαιστινιακών κινητοποιήσεων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, σκότωσαν 189 διαδηλωτές και τραυμάτισαν 6.100 ανθρώπους.

Ο Καντόν κατέρριψε επίσης το βασικό ισραηλινό επιχείρημα περί "ενόπλων" που επιχειρούσαν να εισβάλουν στην επικράτειά του. "Η έρευνά μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαδηλωτές ήταν στη μεγάλη πλειονότητά τους άοπλοι, ακόμη και αν δεν ήταν όλο το διάστημα ειρηνικοί" τόνισε χαρακτηριστικά. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν στοιχεία για τα πρόσωπα που ευθύνονται για τη σφαγή -Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και αξιωματικοί του στρατού- και ζήτησαν από τις ισραηλινές αρχές να ασκήσουν δίωξη εναντίον τους.

Διπλός "πονοκέφαλος" για Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε, όπως ήταν επόμενο, την έκθεση κατηγορώντας το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ως μεροληπτικό και υποκινούμενο από "εμμονικό μίσος κατά του Ισραήλ".

Τον εκνευρισμό του Νετανιάχου δικαιολογούσε ίσως και το γεγονός ότι ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές στη χώρα του γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, που παραπέμπεται από τη Δικαιοσύνη για δωροδοκία και απάτη σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις διαφθοράς.

Την έκθεση του ΟΗΕ υποδέχτηκαν με ικανοποίηση, από την άλλη, οι Παλαιστίνιοι με τον Πρόεδρό τους Μαχμούντ Αμπάς να τονίζει πως τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που παγίως υποστήριζε η πλευρά του: "Το Ισραήλ διεξάγει εγκλήματα πολέμου εναντίον του λαού μας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ". Πρόσθεσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα πρέπει τώρα να ανοίξει αμέσως έρευνα για τα εγκλήματα που καταγράφονται στην έκθεση.

Στις 30 Μαρτίου 2018 οι κάτοικοι της Γάζας άρχισαν να διαδηλώνουν, έπειτα από πρωτοβουλία της Χαμάς, στα σύνορα με το Ισραήλ ζητώντας τον τερματισμό του αποκλεισμού της περιοχής και την αναγνώριση του δικαιώματος των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Η έκθεσή που απευθύνεται προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξετάζει την περίοδο ανάμεσα σε 30 Μαρτίου και 31 Δεκεμβρίου 2018, βασίζεται σε εκατοντάδες συνεντεύξεις με θύματα και αυτόπτες μάρτυρες και στηρίζεται σε ιατρικά αρχεία, βίντεο και φωτογραφίες.

"Εισβολείς" με πατερίτσες

Οι ερευνητές ζητούν από την επικεφαλής της επιτροπής Μισέλ Μπατσελέτ να κοινοποιήσει την έκθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ). Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του. Παρ’ όλα αυτά το διεθνές δικαστήριο άνοιξε το 2015 προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Αν τελικά η έκθεση του ΟΗΕ κοινοποιηθεί σε αυτό και ληφθεί υπόψη, οι δικαστές θα έχουν στα χέρια τους σημαντικά στοιχεία, αφού οι ερευνητές καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τις βαναυσότητες που συντελέστηκαν την περασμένη άνοιξη. Όπως σημειώνεται, 35 παιδιά, δύο δημοσιογράφοι και τρεις νοσηλευτές "με ευκρινείς στολές" σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις "σε μια σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου".

"Υποστηρίζουμε ότι σκόπιμα πυροβόλησαν παιδιά. Ότι σκόπιμα πυροβόλησαν ανθρώπους με αναπηρίες, ότι σκόπιμα πυροβόλησαν δημοσιογράφους" τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης μια από τις ερευνήτριες, η Σάρα Χοσεΐν, εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μπαγκλαντές.

"Ανακαλύψαμε ότι ένα άτομο, που είχε υποστεί διπλό ακρωτηριασμό, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ καθόταν στην αναπηρική καρέκλα του" σημείωσε αποκαλύπτοντας επίσης ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και δύο διαδηλωτές που περπατούσαν με πατερίτσες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL