Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ο Τραμπ μπήκε στην προεδρική κούρσα για... εμπορικούς λόγους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ μπήκε στην προεδρική κούρσα για... εμπορικούς λόγους

Την ώρα που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαπραγματεύεται στο Βιετνάμ το μέλλον της κορεατικής χερσονήσου και της Άπω Ανατολής, η πολιτική ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες κινείται στους ρυθμούς των πρωτοφανών -ακόμα και για τα αμερικανικά δεδομένα- αποκαλύψεων και καταγγελιών για τον τρόπο με τον οποίο ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κέρδισε την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Αναμφίβολα ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο Μάικλ Κοέν, που καταθέτει από χθες σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, γνωρίζει πολλά για πρόσωπα και καταστάσεις. Οι κατηγορίες που απηύθυνε εναντίον του Τραμπ είναι βαριές, παρότι αμφισβητείται η αξιοπιστία του επειδή έχει ήδη καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση μετά από ομολογία ενοχής και συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές.

"Ντρέπομαι επειδή γνωρίζω τι είναι ο κ. Τραμπ. Είναι ρατσιστής, είναι απατεώνας" είπε ο Κοέν κατά την εναρκτήρια δήλωσή του στην επιτροπή. "Ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδίκησε την Προεδρία για να κάνει μεγάλο το εμπορικό σήμα του και όχι τη χώρα. Δεν είχε καμία επιθυμία ή πρόθεση να κυβερνήσει τη χώρα - μόνο να προωθήσει τον εαυτό του και να αυξήσει τον πλούτο και την ισχύ του" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κοέν, ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας γνώριζε εκ των προτέρων για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον ιστότοπο WikiLeaks, που έπληξαν τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον. Ο πρώην έμπιστος δικηγόρος του Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι ο πελάτης του διηύθυνε τις διαπραγματεύσεις για ένα κατασκευαστικό σχέδιο στη Μόσχα παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία, αν και διαβεβαίωνε πως δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία.

Για το ροζ σκάνδαλο με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς ο Κοέν υποστήριξε ότι ο Τραμπ του έδωσε εντολή να της καταβάλει 130.000 δολάρια για να κρατήσει κλειστό το στόμα της. Τα χρήματα αυτά, είπε, του επιστράφηκαν με επιταγές που έφεραν την υπογραφή του ίδιου του Τραμπ, του γιου του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και του Άλεν Ουάισελμπεργκ, οικονομικού διευθυντή του Οργανισμού Τραμπ.

Ο Κοέν είπε επίσης ότι ο Τραμπ είχε συμφωνήσει με τον εκδότη του σκανδαλοθηρικού περιοδικού "National Enquirer" να "πνίγουν" ρεπορτάζ που αφορούσαν τον μεγιστάνα. Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής ο δικηγόρος είπε ότι απείλησε σχεδόν 500 ανθρώπους ή φορείς μέσα σε μια δεκαετία ακολουθώντας οδηγίες του εντολέα του.

Σχετικά με τη σύμβαση, ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, που υπέγραψε με τη Novartis μετά την εκλογή του Τραμπ στην Προεδρία, ο Κοέν είπε ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ήθελε από εκείνον να γίνει λομπίστας της και ότι ο ίδιος μίλησε με στελέχη της περίπου έξι φορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL