Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΗΠΑ - Ρωσία / ΗΠΑ - Ρωσία: Σε βαθιά πυρηνική κατάψυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ - Ρωσία / ΗΠΑ - Ρωσία: Σε βαθιά πυρηνική κατάψυξη

Την ώρα που ο περισσότερος κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του στη Βενεζουέλα, στην επικείμενη συνάντηση Τραμπ - Κιμ, στο Brexit ή στην κλιματική αλλαγή, κάποιες άλλες σημαντικές αλλαγές γίνονται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατεύθυνση. Μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχώρησει από τη συνθήκη INF του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (500 έως 5.500 χιλιομέτρων), οι αμερικανορωσικές σχέσεις επέστρεψαν σε βαθιά κατάψυξη.

Η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) στα μέσα Φεβρουαρίου συνοδεύθηκε από δεσμεύσεις για μεγαλύτερη συνεργασία στον "αμυντικό" τομέα. Αυτό που απουσίασε από τις επίσημες ανακοινώσεις ήταν το ενδεχόμενο να αποδεχτούν αυτές οι χώρες (ή και κάποιες άλλες) την ανάπτυξη νέων αμερικανικών οπλικών συστημάτων που θα προκαλούσαν... ασφυξία στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα, προειδοποίησε "εκείνους που ξέρουν να μετρούν" ότι οι ρωσικοί πύραυλοι μπορούν εύκολα να σημαδέψουν (και να χτυπήσουν) εκείνους που θα φιλοξενούσαν τα αμερικανικά όπλα καθώς και τα "κέντρα λήψης των αποφάσεων" και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για μια νέα "κρίση των πυραύλων" επαναφέροντας το ψυχροπολεμικό λεξιλόγιο και της μνήμες της κρίσης του 1962 με επίκεντρο την Κούβα.

Την περασμένη Κυριακή η ρωσική τηλεόραση εξήγησε, σε όσους δεν κατάλαβαν ή δεν ξέρουν να μετρούν, τι εννοούσε ο Πρόεδρος Πούτιν. Ο παρουσιαστής της εκπομπής "Vesti Nedeli" Ντμίτρι Κισελιόφ επισήμανε πιθανούς στόχους πάνω σε έναν χάρτη των ΗΠΑ. Υπερηχητικοί πύραυλοι που θα εκτοξεύονταν από υποβρύχια θα μπορούσαν να πλήξουν μέσα σε πέντε λεπτά το αμερικανικό Πεντάγωνο, τη θερινή κατοικία του Προέδρου στο Καμπ Ντέιβιντ, στρατιωτικές βάσεις στην Καλιφόρνια, στο Μέριλαντ, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και αλλού.

Κάποιες από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, έσπευσαν να διευκρινίσουν Δυτικοί αναλυτές. Άλλοι εκτίμησαν ότι η εκπομπή απευθυνόταν κυρίως στο ρωσικό ακροατήριο και ότι ο οικοδεσπότης της είναι γνωστός για φραστικές ακρότητες στο παρελθόν, όπως ότι σε περίπτωση πολέμου θα μείνει από τις ΗΠΑ μόνο η... ραδιενεργός στάχτη. Θα ήταν όμως επιπολαιότητα να ερμηνευθεί η νέα προειδοποίηση της Μόσχας απλά ως αφήγημα για εσωτερική κατανάλωση.

Τα κύρια στοιχεία της διεθνούς αρχιτεκτονικής του ελέγχου των εξοπλισμών καταρρέουν, προειδοποίησε χθες από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλώντας τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διαφυλάξουν τη συνθήκη INF και να παρατείνουν τη συνθήκη New Start για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, η οποία λήγει το 2021. Και πρόσθεσε το αυτονόητο, ότι η ανασφάλεια και η αστάθεια από μια νέα κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, θα γίνονταν ιδιαίτερα αισθητές στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL