Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Ευρωπαϊκό "Όχι" σε στρατιωτική επέμβαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Ευρωπαϊκό "Όχι" σε στρατιωτική επέμβαση

Η ειρήνη και ο διάλογος στη Βενεζουέλα σταμάτησαν σε τρεις γέφυρες των συνόρων της με την Κολομβία και τη Βραζιλία και δυστυχώς βάφτηκαν με το αίμα αθώων ανθρώπων, που έπεσαν θύματα μιας πολιτικής και γεωπολιτικής αντιπαράθεσης που ενορχηστρώθηκε από τα γεράκια της Ουάσιγκτον με τη βοήθεια της Κολομβίας και της Βραζιλίας.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο υπερασπίστηκαν την κυριαρχία της χώρας από την προσχηματική ανθρωπιστική βοήθεια Made in Usa από τη διαρκή απειλή στρατιωτικής εισβολής, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τον θάνατο κανενός. Οι πληροφορίες μιλούν για 14 έως 25 νεκρούς.

Ο Πρόεδρος Τραμπ επικαλείται τους νεκρούς Βενεζουελάνους για να υποστηρίξει την εκστρατεία του για τον έλεγχο των μεγαλύτερων πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου, ενώ ο “προσωρινός Πρόεδρος” Χουάν Γκουαϊδό απέδειξε την τεράστια πολιτική του αδυναμία να εμφανιστεί με την αμερικανική βοήθεια στο κέντρο του Καράκας.

Οι αντιδράσεις

“Θα κάνουμε την αυτοκρατορία και τους λακέδες της να φάνε τη σκόνη της ήττας” τόνισε ο Πρόεδρος Μαδούρο τονίζοντας ότι έχει τη στήριξη του λαού και των ενόπλων δυνάμεων.

“Ζούμε ένα έγκλημα χωρίς προηγούμενο” κατήγγειλε ο Χουάν Γκουαϊδό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σίγουρος ότι “οι μέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες”. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνταγματικής Συνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέλο σε συγκέντρωση στο κέντρο του Καράκας ανακοίνωσε ότι απέτυχε η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελεί πρόσχημα για αμερικανική στρατιωτική εισβολή στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Ισπανία η Ιταλία, ζήτησαν να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να βρίσκεται σε επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στη χώρα. Η Γερμανία ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στον Μαδούρο και τους στενούς συνεργάτες του. “Φθάνει ο Μαδούρο. Ελεύθερη Βενεζουέλα” έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Η Κίνα καταδίκασε την “πόλωση” στη Βενεζουέλα ζητώντας από τις δύο πλευρές “πολιτικές λύσεις μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων”.

Η Ε.Ε., η Ομάδα της Λίμα και ο Πενς

“Η νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας συμμετέχει επισήμως στην Ομάδα της Λίμα” υποστήριξε ο Πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούνκε με την άφιξη του Γκουαϊδό στην Μπογκοτά, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ομάδας μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ο “προσωρινός Πρόεδρος” δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα, δηλαδή οι πιο στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, “εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα”, με βουλευτές και ηγέτες της αντιπολίτευσης να ζητούν τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, ενώ συναντήθηκε και με αρκετούς από τους 160 στρατιώτες και αστυνομικούς που λιποτάκτησαν περνώντας στην Κολομβία για να τον αναγνωρίσουν ως Πρόεδρο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν ο Γκουαϊδό μετά τη σύσκεψη θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας παρέπεμψε στον ίδιο τον Γκουαϊδό. Στην Ομάδα της Λίμα συμμετέχουν 16 χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς, αλλά μόνο 11 συμφωνούν με τις πρωτοβουλίες της.

Η Ομάδα της Λίμα και ο Γκουαϊδό ανέμεναν από τον Πενς το “δώρο” του Προέδρου Τραμπ στοιχηματίζοντας στην ανακοίνωση της σκλήρυνσης των αμερικανικών κυρώσεων προς το Καράκας. Οι χώρες της Ομάδας της Λίμα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, συμφωνώντας όμως σε σκλήρυνση των κυρώσεων.

“Μην χρησιμοποιήσετε την Κολομβία για να πραγματοποιήσετε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Βενεζουέλας” έγραψαν σε επιστολή τους προς τον Πενς τρεις γερουσιαστές της Κολομβίας. Ανάλογη επιστολή με τις υπογραφές 700 προσωπικοτήτων της χώρας έχει παραδοθεί εδώ και ημέρες στον Πρόεδρο της Κολομβίας.

Το αιματηρό σαββατοκύριακο

Ο Γκουαϊδό το Σάββατο, παρουσία του Προέδρου της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρ και του προέδρου της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγκρο, κάλεσε στην πράξη σε εξέγερση τις ένοπλες δυνάμεις.

Στη Σάντα Έλενα Ντε Ουαϊρέν, κοντά στα σύνορα Βενεζουέλας και Βραζιλίας, η Πολιτοφυλακή σκότωσε πάνω από 20 ιθαγενείς, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Ο Ρομέλ Γκουθαμάνα, ο εκπρόσωπος των ιθαγενών του Δήμου της Γκραν Σαμπάνα, του κρατιδίου του Μπολίβαρ, καταδίκασε τις δολοφονίες των ιθαγενών από την Πολιτοφυλακή, δηλώνοντας όμως ότι οι δράστες ήταν φυλακισμένοι ντυμένοι πολιτοφύλακες, γεγονός που οδήγησε σε νέες αντιπαραθέσεις για την ταυτότητα των δραστών.

Ο υπουργός Αμύνης της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπες συναντήθηκε το Σάββατο με το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας, το οποίο ψήφισε νόμο που προβλέπει πιστώσεις, κοινωνική πρόνοια και άλλες υπηρεσίες για τους στρατιωτικούς. Η αστυνομία της Βενεζουέλας έχει 365.315 στελέχη και η Πολιτοφυλακή 1,6 εκατομμύρια άτομα, που πέρασαν πρόσφατα στη δικαιοδοσία του στρατού.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση κατηγορούν αλλήλους για την καταστροφή των τριών φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια σε γέφυρα στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα στην πλευρά της Κολομβίας.

Ιδιαίτερα για τα δύο φορτηγά που κάηκαν στην πλευρά της Κολομβίας τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ υποστήριξαν ότι ευθύνονται τα δακρυγόνα της αστυνομίας, ενώ σε βίντεο ακόμη και ατόμων της αντιπολίτευσης και του Bloomberg φαίνονται νεαροί που τους βάζουν φωτιά με μολότοφ και μπιτόνια βενζίνης. Ο υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφόρησης της Βενεζουέλας Χόργε Ροντρίγκεθ παρουσίασε βίντεο από drones ισχυριζόμενος ότι τα φορτηγά κάηκαν από οπαδούς της αντιπολίτευσης με την πιθανή συνεργασία της αστυνομίας της Κολομβίας για να χρεώσουν το γεγονός στην κυβέρνηση Μαδούρο και να δικαιολογήσουν μια πιθανή “ιμπεριαλιστική εισβολή στη χώρα”.

Η αστυνομία της Βενεζουέλας απαγόρευσε την επιστροφή τουλάχιστον 400 Βενεζουελάνων από την Κολομβία, όπου είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του Ρίτσαρντ Μπράνσον και να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο Καράκας τουλάχιστον 400 άτομα που εκπροσωπούν πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις τουλάχιστον 80 χωρών, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί, πήραν μέρος στη Διεθνή Συνέλευση των Λαών εκφράζοντας στήριξη στη Βολιβαριανή Επανάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL