Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Βενεζουέλα: Συναυλίες, ανθρωπιστές και πεζοναύτες στη γέφυρα που χωρίζει τις δύο Αμερικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα: Συναυλίες, ανθρωπιστές και πεζοναύτες στη γέφυρα που χωρίζει τις δύο Αμερικές

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Στη Διεθνή Γέφυρα Λας Τιεντίτας, στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, συγκρούονται αυτές τις ώρες οι δύο Αμερικές του προηγούμενου αιώνα, η Αμερική που προκάλεσε θάνατο, πόνο, δάκρυα και φόβο στους περισσότερους πληθυσμούς των χωρών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής και η Αμερική που πληρώνει ακόμη το βαρύ κόστος της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού.

Από τα σύνορα της Κολομβίας θα περάσει πρώτα η ανθρωπιστική βοήθεια ή οι πεζοναύτες των ειδικών δυνάμεων του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε, μετά τις καταγγελίες της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείων Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα για “τη μεταφορά αμερικανικών ειδικών μονάδων στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα”.

Το πιο πιθανόν είναι μην περάσει ούτε η ανθρωπιστική βοήθεια ούτε οι άοπλοι ή οπλισμένοι σπόνσορες της και τα τρόφιμα να αρχίσουν να σαπίζουν άσκοπα εάν στην Ουάσιγκτον δεν βρουν καμιά καλύτερη λύση. Το σίγουρο όμως είναι ότι ο “προσωρινός πρόεδρος” Χουάν Γκουαϊδό παίζει ίσως το μεγαλύτερο παιχνίδι (αν)αξιοπιστίας του, στηριζόμενος στις υποσχέσεις των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Κολομβίας και των προθύμων της Ευρώπης στοχεύοντας περισσότερο στην σύγκρουση και στην αμερικανική εισβολή, παρά στο διάλογο, τη διαπραγμάτευση και την ειρήνη για τους πολίτες της χώρας του.

Ο “προσωρινός πρόεδρος” μάλιστα εξέδωσε και ένα “προεδρικό διάταγμα” διατάσσοντας τον στρατό να ανοίξει τα σύνορα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προτρέποντας τους στρατιωτικούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του απόστρατου στρατηγού Ούγκο Καρβαχάλ και να εγκαταλείψουν τον πρόεδρο Μαδούρο. Ο Γκουαϊδό δεν παρέλειψε να υποσχεθεί “εγγυήσεις και την αναγνώριση” στους στρατιωτικούς που θα σεβαστούν την... διαταγή του. Η Moody´s με μια ξερή ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι διέκοψε την αξιολόγηση της PDVSA, της δημόσιας εταιρείας της Βενεζουέλας που εκμεταλλεύεται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος;

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μαδούρο σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι όχι μόνο ότι δεν φοβάται, αλλά και ότι το 90% των Βενεζολάνων απορρίπτουν οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή και επίθεση από τις ΗΠΑ” και ότι οι κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης “δεν είναι υπέρ της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, ούτε για την ανθρωπιστική βοήθεια, το πρόβλημα του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πλούτος της Βενεζουέλας”. Ο Μαδούρο προειδοποίησε ότι “εμείς προετοιμάζουμε το λαό μας, τις Βολιβαριανές Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε πενθήμερα γυμνάσια και αναπτύξαμε όλα τα συστήματα οπλισμού”.

Εντάσεις και νευρικότητα στη Βενεζουέλα

Η αντιπαράθεση αύριο το πρωί θα φθάσει και στο Καράκας, όπου η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει τρεις συγκεντρώσεις με τις πορείες τους να καταλήγουν έξω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ στο κέντρο της πόλης φαίνεται ότι θα συγκεντρωθούν οι οπαδοί της κυβέρνησης.

Η απόφαση του Γκουαϊδό να φθάσει στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία με αυτοκινητοπομπές των οπαδών του ενίσχυσε την πόλωση στην χώρα και κυρίως στην περιφέρεια κοντά στα σύνορα, με οπαδούς της κυβέρνησης και αυτούς που είναι κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην χώρα να πετούν αντικείμενα εναντίον των λεωφορείων και των αυτοκινήτων των οπαδών του Γκουαϊδό, την αστυνομία και την πολιτοφυλακή να δημιουργούν σε ορισμένες περιπτώσεις ανόητες καθυστερήσεις στη διέλευση των οχημάτων τους, ενώ δεν έλειψαν και επεισόδια με άμεσες αντιπαραθέσεις, αλλά η αιφνιδιαστική επίθεση του στρατού σε περιοχή ιθαγενών, που κατέληξε σε δύο νεκρούς και είκοσι δύο τραυματίες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, δεν φαίνεται να σχετίζεται με την πολιτική αντιπαράθεση των ημερών.

Η γέφυρα που... χωρίζει

Αναφερόμενος στη συναυλία που διοργανώνει ο... φιλάνθρωπος Κροίσος Ρίτσαρντ Μπράνσον στη γέφυρα Τιεντίτας, στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο τόνισε ότι αποτελεί ένα “κακό σόου για να καλύψουν την προβοκάτσια και την επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας”, υπογραμμίζοντας ότι στη συναυλία που διοργανώνεται από την πλευρά της Βενεζουέλας θα διανεμηθούν 20 χιλιάδες πακέτα των Τοπικών Επιτροπών Τροφίμων και Παραγωγής CLAP, που θα περιέχουν από 30 βασικά τρόφιμα.

Ο Μπράνσον έφθασε χθες στην Κούκουτα της Κολομβίας, στα σύνορα με την Βενεζουέλα, όπου διοργανώνει τη συναυλία του για να συγκεντρώσει 100 εκατ. δολάρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα, ενώ η αστυνομία της Κολομβίας ανάλαβε τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας των χιλιάδων ατόμων που άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς την Παρασκευή. Από την άλλη πλευρά της ίδιας γέφυρας πάνω από 150 καλλιτέχνες θα συμμετείχαν στην συναυλία με τίτλο “Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα”.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας

Η νέα ένταση αυτών των ημερών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα αναμένεται να έχει άμεσες συνέπειες για τη μεταφορά του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Μαδούρο είχε δώσει στις 23 Ιανουαρίου διορία 30 ημερών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα, γεγονός που είχε οδηγήσει το “γεράκι” του Λευκού Οίκου Έλιοτ Άμπραμς να συναντηθεί... μυστικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα.

Ο “φιλειρηνιστής” στρατηγός και αντιπρόεδρος του Μπολσονάρο

To γεγονός ότι η Βενεζουέλα έκλεισε τα σύνορά της με την Βραζιλία και τις Ολλανδικές Αντίλλες, για να μην περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση του ακροδεξιού Ζαϊρ Μπολσονάρο... να αντιστρέψει την επιχειρηματολογία των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας στρατηγός Άμιλτον Μουάρο δήλωσε ότι “εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε μια πολεμική αντιπαράθεση με την Βενεζουέλα, εάν δεν μας επιτεθούν. Αυτό θα ήταν διαφορετικό. Όμως δεν πιστεύω ότι ο Μαδούρο είναι τόσο τρελός για να το κάνει”, εκτιμώντας ότι “από την πλευρά της Κολομβίας, που είναι πιο σύνθετο, η κατάσταση θα διατηρηθεί σε αυτό το είδος νεκρού σημείου, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή”.

Ο αντιπρόεδρος και πρώην στρατηγός της Βραζιλίας συμπλήρωσε ότι “δεν πιστεύω ότι [ο Μαδούρο] νομίζει ότι θα περάσουμε τα σύνορα με τη βία. Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν το κάναμε ποτέ για να πάμε τρόφιμα και φάρμακα”, διευκρινίζοντας ότι “δεν θα κάνουμε καμία επιδρομή στο έδαφος της Βενεζουέλας”, αλλά ότι η Βραζιλία θα επιτρέψει στους Βενεζολάνους να περάσουν τα σύνορα για να πάρουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Όρμπαν προστάτης των ουγγρο-βενεζολάνων προσφύγων

Ο ρατσιστής Βίκτορ Όρμπαν βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης γιατί δέχθηκε 300 πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα που έφθασαν στην Ουγγαρία με τη βοήθεια του... Τάγματος της Μάλτας. Σύμφωνα με τον Όρμπαν οι πρόσφυγες έχουν ουγγρικές ρίζες, γιατί προέρχονται κυρίως από το κύμα των προσφύγων που έφθασε στην Λατινική Αμερική μετά την εισβολή των σοβιετικών τανκς στην Ουγγαρία το 1956. Ο Όμπραν προσέφερε στους απογόνους των προσφύγων αυτών, που ελάχιστοι γνωρίζουν έστω και μία λέξη ουγγρικών, ένα αεροπλάνο, ένα έτος φιλοξενίας, τμήματα γλώσσας και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας γιατί “μιλάμε για Ούγγρους και εμείς δεν θεωρούμε τους Ούγγρους μετανάστες”, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των προσφύγων και την υποδοχή τους που την καλωσορίζουμε. Έχουμε όμως ένα πρόβλημα με την κυβέρνηση που περνά τους Ούγγρους για βλάκες”, τόνισε ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του φιλελεύθερο κόμματος DK Ξάμπα Μόλναρ, καταγγέλλοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική του Όρμπαν.

Το εμπάργκο σκοτώνει τους ασθενείς

Έρευνα σε 40 δημόσια κέντρα υγείας και νοσοκομεία της Βενεζουέλας έδειξε ότι η έλλειψη φαρμάκων εξαιτίας του εμπάργκο και της οικονομικής κρίσης οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 1.557 ασθενών ανάμεσα στις 19 Νοεμβρίου και τις 9 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 765 είχαν ένα οξύ πρόβλημα και οι άλλοι 801 καρδιολογικά προβλήματα. Στις πρώτες βοήθειες υπάρχει κατά 75% έλλειψη μορφίνης και 66% έλλειψη φαρμάκων για την υπέρταση και κατά 60% έλλειψη αναισθητικών για τα χειρουργεία, ενώ η μαλάρια συνεχίζει την τελευταία δεκαετία να αυξάνεται με εξωφρενικούς ρυθμούς, αφού μόνο την διετία 2016 – 2017 ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε κατά 71% ξεπερνώντας τις τετρακόσιες χιλιάδες άτομα, κυρίως σε περιοχές στη ζούγκλα που έχουν έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πάνω από 3,4 εκατομμύρια Βενεζολάνοι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, εκ των οποίων τα 2,7 εκατομμύρια βρίσκονται στην Κολομβία και στο Περού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL