Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ψήφισμα - ράπισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: / Ψήφισμα - ράπισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Δώστε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφισμα - ράπισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: / Ψήφισμα - ράπισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Δώστε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ισόβια για 16 ανθρώπους ζήτησε χθες εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη επειδή «χρηματοδότησαν» διαδηλώσεις το 2013 και «αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση». Ανάμεσά τους κι ένας επιχειρηματίας, προφυλακισμένος περισσότερο από 15 μήνες. Το κατηγορητήριο εναντίον του έγινε γνωστό μόλις χθες.

Την Τρίτη δευτεροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε τις αρχικές καταδίκες σε πολύχρονες ποινές φυλάκισης 14 πρώην στελεχών και δημοσιογράφων της εφημερίδας "Cumhuriyet" που αντιπολιτεύεται τον Ερντογάν. Την ίδια ημέρα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 1.112 ανθρώπους, κατηγορούμενους για διασυνδέσεις με τον Φετουλά Γκιουλέν, αυτόν που ο Ερντογάν θεωρεί ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος εναντίον του. Εξ αυτών συνελήφθησαν οι 768. Προχθές η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη σταθερή απομάκρυνση της χώρας από το κράτος δικαίου. Η κυβέρνηση της Άγκυρας χαρακτήρισε την πρόταση «απαράδεκτη».

Σε κάθε περίπτωση είναι μια ακόμη κακή εξέλιξη για το ισλαμοσυντηρητικό σύστημα εξουσίας. Όσο κι αν ο Ερντογάν λοξοκοιτάζει προς την Ανατολή και σερβίρει προς εσωτερική λαϊκή κατανάλωση το αφήγημα περί «συνόρων της καρδιάς μας», η Ευρώπη δεν έχει πάψει να αποτελεί στρατηγική και διαχρονική επιδίωξή του, όσο κι αν αυτό έχει κληροδοτηθεί από το κεμαλικό κατεστημένο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες - μέλη της να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία, αλλά και τη διαμάχη της Άγκυρας με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες.

Στο σχετικό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (47 υπέρ, 7 κατά, 10 αποχές), εκφράζεται βαθιά ανησυχία για τις απολύσεις και τις αποτάξεις, τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις χιλιάδων ανθρώπων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2015 συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικών της αντιπολίτευσης.

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για την Άγκυρα αποτυπώνεται στις σχετικές δηλώσεις των ευρωβουλευτών: «Με όλες τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την εφαρμογή ενός νέου συντάγματος από το οποίο απουσιάζουν βασικοί έλεγχοι και ισορροπίες, δεν έχει λογική η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» τόνισε η Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της Ε.Ε. για την Τουρκία.

«Σχεδόν καθημερινές είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ η δημοκρατία και το κράτος δικαίου υπονομεύονται. Αυτό, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές αλλαγές, έχει καταστήσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αδύνατη. Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα είναι απολύτως ξεκάθαρο. Υπάρχουν επιπτώσεις στην αυταρχική αρπαγή της εξουσίας από τον Ερντογάν» επεσήμανε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής Μαριέτε Σάακε.

Το μη δεσμευτικό αίτημα για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί μέρος της ετήσιας έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία που θα τεθεί προς ψήφιση τον επόμενο μήνα στην Ολομέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL