Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Ευρωπαϊκή Ενωση / Ευρωπαϊκή Ενωση: Μεγάλα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπόσχεται ο Γιούνκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Ενωση / Ευρωπαϊκή Ενωση: Μεγάλα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπόσχεται ο Γιούνκερ

Την υπόσχεση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δαπανήσει τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τη 16χρονη Σουηδέζα μαθήτρια η οποία το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε σύμβολο των νεανικών κινητοποιήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

"Κατά την επόμενη οικονομική περίοδο, από το 2021 μέχρι το 2027, ένα στα τέσσερα ευρώ του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα δαπανηθεί σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" τόνισε ο Γιούνκερ στο πλευρό της Γκρέτα Θάνμπεργκ, που ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούν κάθε Πέμπτη οι Βέλγοι μαθητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απραξία απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά της, η 16χρονη ακτιβίστρια τόνισε ότι οι νέοι σε όλο τον κόσμο ζητούν από τους πολιτικούς να αφουγκραστούν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. "Ενωθείτε πίσω από την επιστήμη, αυτό είναι το αίτημά μας. Μιλήστε στους επιστήμονες, ακούστε τους" σημείωσε.

Ανθρωπιστικές κρίσεις

Την ίδια στιγμή, έρευνα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης αποκάλυπτε ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για πολλές ανθρωπιστικές κρίσεις της περσινής χρονιάς που απασχόλησαν ελάχιστα ή καθόλου τα διεθνή ΜΜΕ. Η μελέτη της οργάνωσης Care International καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενώ ολόκληροι πληθυσμοί χωρών, όπως η Αιθιοπία και η Αϊτή, χτυπήθηκαν πέρσι από λιμούς, η είδηση αναμεταδόθηκε στο Διαδίκτυο από μόλις 1.000 ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

"Δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι που ζουν στις φτωχότερες χώρες είναι πιο ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης και οι λιγότερο εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της. Τα ΜΜΕ δεν πρέπει να αγνοούν παρόμοιες κρίσεις και τον ρόλο που έπαιξε η κλιματική αλλαγή σε αυτές" τόνισε ο εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Σβεν Χάρμελινγκ.

Σε όλο τον πλανήτη, ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή στοίχισαν τις ζωές 5.000 ατόμων μέσα στο 2018, αφήνοντας 29 εκατομμύρια ανθρώπους εξαρτημένους από τις τοπικές αρχές αρωγής και τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.

Η έρευνα της Care International συνδέει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με καταστροφές που συνέβησαν πέρσι στο Σουδάν, το Τσαντ, στις Φιλιππίνες, στη Μαδαγασκάρη, την Αιθιοπία και την Αϊτή. Εννέα από τις δέκα λιγότερο προβεβλημένες τραγωδίες σημειώθηκαν σε χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL