Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τη διάλυση τριών ακροδεξιών οργανώσεων ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε σήμερα μια "επανεμφάνιση του αντισημιτισμού, γεγονός χωρίς αμφιβολία πρωτόγνωρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" στην ομιλία του στο δείπνο του Συμβουλίου των εβραϊκών οργανώσεων της χώρας (Crif) στο Παρίσι.

Εδώ και πολλά χρόνια –και η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες– η χώρα μας, όπως και αλλού στην Ευρώπη και σχεδόν σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες, αντιμετωπίζει μια επανεμφάνιση του αντισημιτισμού, κάτι χωρίς αμφιβολία πρωτόγνωρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πάλι, εδώ και πολλά χρόνια, ο αντισημιτισμός στη Γαλλία σκοτώνει", είπε ο Μακρόν ενώπιον των εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα υιοθετήσει σε όλα τα έγγραφα αναφοράς έναν ορισμό του αντισημιτισμού που θα περιλαμβάνει και τον αντισιωνισμό, χωρίς ωστόσο να τροποποιήσει τον ποινικό κώδικά της. Η Γαλλία "θα εφαρμόσει τον ορισμό του αντισημιτισμού όπως υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος" (σ.σ. που περιλαμβάνει τον αντισιωνισμό), είπε, τονίζοντας ότι "ο αντισιωνισμός είναι μια από τις σύγχρονες μορφές αντισημιτισμού".

Λίγο νωρίτερα, ο Μακρόν είχε ενημερώσει για αυτήν την απόφασή του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του εξέφρασε "την εκτίμησή του", σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης τη διάλυση ρατσιστικών ή αντισημιτικών "ενώσεων ή ομάδων", αρχής γενομένης από τις ακροδεξιές οργανώσεις "Κοινωνικός Προμαχώνας" (Bastion Social), "Αίμα και Τιμή Εξάγωνο" (Blood and Honour Hexagone) και "Μάχη 18" (Combat 18).

"Ζήτησα από το υπουργείο Εσωτερικών να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διάλυση των ομάδων ή ενώσεων που με τη συμπεριφορά τους τρέφουν το μίσος, προωθούν τις διακρίσεις ή καλούν σε βίαιες ενέργειες", συνέχισε.

"Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο", είπε, εμφανώς συγκινημένος και πρόσθεσε: "Είμαστε στο σπίτι μας. Όλοι εμείς".

Με τη δήλωση αυτή ο Μακρόν απαντούσε στο σύνθημα "Είμαστε στο σπίτι μας" που ακούγεται εδώ και χρόνια σε διάφορες συγκεντρώσεις της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε επίσης ότι μία βουλευτής του κόμματός του πρόκειται να καταθέσει μια πρόταση νόμου για την καταπολέμηση του μίσους στο διαδίκτυο.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αργότερα, δεν μας πειράζει...

Ύστερα από όλη αυτή τη φασαρία με το μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε και μία έρευνα που δείχνει ότι το 51% των κατοίκων της πόλης είναι υπέρ της απόσπασης των αρχαίων και μόλις το 38% είναι υπέρ της παραμονής τους στον χώρο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο