Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ο Μπέρνι επιστρέφει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μπέρνι επιστρέφει

Τι και αν οι "βαρόνοι" των Δημοκρατικών του στέρησαν το χρίσμα την προηγούμενη φορά; Τι και αν την επόμενη θα πλησιάζει πια σε ηλικία τα 80; Αειθαλής και αμετανόητος, ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει έτοιμος να κοντράρει τον Ντόναλντ Τραμπ και ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει χωρίς να βάλει "νερό στο κρασί του" σε ό,τι αφορά το πολιτικό του πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βερμόντ, όπου εκλέγεται γερουσιαστής εδώ και δεκαετίες, ο πολιτικός που επιμένει να μιλά για σοσιαλισμό σε μια περίοδο που ο Τραμπ ευαγγελίζεται τη συντριβή του εμφανίστηκε αποφασισμένος να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον σημερινό Πρόεδρο στις εκλογές του ερχόμενου έτους. Το μέσο για να το πετύχει, όπως τόνισε, θα είναι μια μεγάλη λαϊκή καμπάνια με τη συμμετοχή "τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ατόμων".

"Ξεκινήσαμε την πολιτική επανάσταση με την καμπάνια του 2016 και τώρα είναι η στιγμή να πάμε την επανάσταση ένα βήμα μπροστά" σημείωσε. Λίγο μετά τη συνέντευξη έδωσε στη δημοσιότητα και ένα σύντομο βίντεο στο οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα διεκδικήσει και πάλι το χρίσμα των Δημοκρατικών.

"Η καμπάνια μας δεν θα έχει μόνο στόχο να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πιο επικίνδυνο Πρόεδρο στην αμερικανική Ιστορία. Θα έχει στόχο να μεταμορφώσει τη χώρα με την εκλογή μιας κυβέρνησης που θα στηρίζεται στις αρχές της οικονομικής, κοινωνικής, φυλετικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης" σημείωσε.

Δεν δίστασε μάλιστα να κατονομάσει τους αντιπάλους του, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που, όπως είπε, κυριαρχούν σήμερα απόλυτα στις ΗΠΑ. "Μιλάω για τη Wall Street, για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, τη βιομηχανία ιδιωτικών φυλακών και τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που ασκούν τόση επιρροή στις ζωές μας" απαρίθμησε.

Με άλλα λόγια, ο Σάντερς δείχνει αποφασισμένος να στηρίξει και τη νέα του καμπάνια στους βασικούς άξονες του 2016: καθολική πρόσβαση στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, άνοδος του κατώτατου ωρομίσθιου στα 15 δολάρια και επέκτασή του σε όλη τη χώρα, αύξηση της φορολόγησης για τα μεγάλα εισοδήματα και επιχειρήσεις, θαρραλέα μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του δικτύου CBS τι θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τότε, ο Σάντερς περιορίστηκε να σημειώσει: "Αυτή τη φορά θα νικήσουμε".

"Σφραγίδα" Σάντερς στους προκριματικούς

Οι προκριματικές των Δημοκρατικών έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους, ωστόσο, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που αποκρυσταλλώθηκε στην προσπάθεια της Χίλαρι Κλίντον να διεκδικήσει τη "σιωπηρή πλειοψηφία" από τον Τραμπ, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν μια συνολική μετατόπιση προς τα αριστερά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη μία υποψήφιος για το χρίσμα, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, επικεντρώνει μέχρι τώρα την καμπάνια της σε κοινωνικά ζητήματα. Αφού κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα πρόταση για την επιβολή “φόρου πλούτου”, η Γουόρεν επανήλθε χθες ζητώντας ένα κοινωνικό πρόγραμμα που θα εγγυάται την πρόσβαση των αμερικανικών οικογενειών στη φροντίδα παιδιών από την ημέρα της γέννησής τους ώς την είσοδό τους στα σχολεία.

Στο συμπέρασμα ότι ο Μπέρνι Σάντερς έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην προεκλογική κούρσα των Δημοκρατικών φαίνεται να καταλήγουν ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Φυσικά από εντελώς διαφορετική αφετηρία. "Ο Μπέρνι Σάντερς έχει ήδη νικήσει αφού και οι υπόλοιποι υποψήφιοι ενστερνίζονται την εκδοχή του σοσιαλισμού που πρεσβευει" σχολίασε πικρόχολα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι.

"Ο αμερικανικός λαός θα απορρίψει, ωστόσο, το πρόγραμμα υψηλής φορολόγησης του κρατικά κατευθυνόμενου συστήματος Υγείας και του προσεταιρισμού δικτατόρων όπως εκείνων που βρίσκονται σήμερα στη Βενεζουέλα. Μόνο ο Πρόεδρος Τραμπ θα κρατήσει την Αμερική ελεύθερη, ασφαλή και σε ευημερία" τόνισε η ίδια.

Την υποψηφιότητα Σάντερς δεν απέφυγε να σχολιάσει ούτε η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, στρέφοντας και αυτή τα πυρά της κατά του επάρατου σοσιαλισμού. "Ο Μπέρνι Σάντερς είναι ένας αυτοπροσδιοριζόμενος σοσιαλιστής που θέλει να διπλασιάσει τους φόρους σας προκειμένου η κυβέρνηση να ορίζει το σύστημα Υγείας σας" ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Δεκαέξι πολιτείες προσφεύγουν κατά του διατάγματος Τραμπ

Τον εκνευρισμό του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών δικαιολογεί ίσως η εμφάνιση των πρώτων σοβαρών προσκομμάτων στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Τραμπ την Παρασκευή προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Δεκαέξι αμερικανικές πολιτείες προσέφυγαν σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας εναντίον της απόφασης, την οποία χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική.

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα αντιβαίνει δύο συνταγματικές διατάξεις, η πρώτη εκ των οποίων διέπει τις νομοθετικές διαδικασίες και η δεύτερη ορίζει ότι το Κογκρέσο έχει την τελευταία λέξη ως προς κάθε δημόσια χρηματοδότηση. Καταγγέλλουν επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος επειδή δεν φρόντισε να εκπονηθούν μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τείχους στην Καλιφόρνια και στο Νέο Μεξικό.

Εκτός της Καλιφόρνιας, οι υπόλοιπες πολιτείες είναι το Κολοράντο, το Κονέτικατ, το Ντέλαγουερ, η Χαβάη, το Ιλινόι, το Μέιν, το Μέριλαντ, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, η Νεβάδα, το Νιου Τζέρσι, το Νέο Μεξικό, η Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και η Βιρτζίνια. Ο Τραμπ κήρυξε την Παρασκευή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κινώντας μια διαδικασία που του επιτρέπει να παρακάμπτει το Κογκρέσο και να χρησιμοποιήσει το Πεντάγωνο ως μοχλό χρηματοδότησης του τείχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL