Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Και οι επτά ήταν "κεντρώοι"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και οι επτά ήταν "κεντρώοι"...

Αισθητές γίνονται πλέον οι τεκτονικές μετατοπίσεις που προκαλεί το Brexit στο πολιτικό σύστημα της Βρετανίας. Επτά βουλευτές των Εργατικών υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από το κόμμα, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μια κίνηση που θεωρείται ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός "κεντρώου" πολιτικού σχήματος υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Πρόπλασμα του μορφώματος αποτελεί η Ομάδα των Ανεξάρτητων που ανακοίνωσαν χθες ότι συγκροτούν οι επτά στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για να ανακοινώσουν την κίνησή τους, οι βουλευτές δεν αρνήθηκαν άλλωστε ότι η ομάδα ενδέχεται να μετεξελιχθεί μελλοντικά σε κόμμα και προανήγγειλαν περαιτέρω διευκρινίσεις τις επόμενες μέρες.

Και οι επτά παραιτηθέντες βουλευτές προέρχονται από τη μπλερική πτέρυγα του κόμματος και συμμετείχαν ενεργά στις προσπάθειες για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος με στόχο την αποφυγή του Brexit. Πρόκειται για τους Τσούκα Ουμούνα, Λουτσιάνα Μπέργκερ Γκάβιν Σόκερ, Άντζελα Σμιθ, Κρις Λέσλι, Μάικ Γκέιπς και Αν Κόφι. Και οι επτά κατείχαν κατά το παρελθόν θέση στο "σκιώδες υπουργικό συμβούλιο" των Εργατικών.

Οι βουλευτές δεν επιχείρησαν να κρύψουν την ανοιχτή εχθρότητά τους προς τον Κόρμπιν. Τον κατήγγειλαν για "θεσμικό ρατσισμό", "στενόμυαλη και ξεπερασμένη ιδεολογία" και χλεύασαν την προσπάθεια επιστροφής του στις "παραδοσιακές αξίες" των Εργατικών -"πιστεύει ότι το να είσαι φτωχός και να προέρχεσαι από την εργατική τάξη είναι ευλογία". Και φυσικά, τον κατηγόρησαν ότι με τη στάση του στο θέμα του Brexit πρόδωσε το κόμμα.

Τα πυρά τους όμως συγκέντρωσε και η αριστερή στροφή που επιχειρεί ο Κόρμπιν, με την κριτική των μπλερικών να ακολουθεί σε πολλά σημεία την επιχειρηματολογία των κυβερνώντων Τόρις. "Οι Εργατικοί ακολουθούν σήμερα πολιτικές που αποδυναμώνουν την εθνική μας ασφάλεια" υποστήριξαν, σημειώνοντας πως ο σημερινός ηγέτης του κόμματος "δέχεται τα αφηγήματα εχθρικών κρατών", "απέτυχε να πάρει πρωτοβουλίες που θα αμφισβητούσαν το Brexit" και "είναι εχθρικός προς τις επιχειρήσεις".

Η απάντηση του Κόρμπιν στις κατηγορίες ήταν εξαιρετικά μετρημένη, ίσως εξαιτίας της γενικευμένης αίσθησης ότι τις παραιτήσεις των επτά ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες το επόμενο διάστημα. Έτσι, ο ηγέτης των Εργατικών περιορίστηκε να εκφράσει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι επτά "αδυνατούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της πολιτικής των Εργατικών". Μια πολιτική που, όπως φρόντισε ωστόσο να υπογραμμίσει, "ενέπνευσε εκατομμύρια στις τελευταίες εκλογές, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη μεταπολεμική αύξηση εκλογικών ποσοστών".

Την αίσθηση ότι οι επτά παραιτήσεις ενδέχεται να αποτελούν μόνο την πρώτη πράξη του δράματος ενίσχυαν παράλληλα οι τοποθετήσεις ορισμένων άλλων βουλευτών των Εργατικών. Ο Ίαν Μάρεϊ, ο Σκωτσέζος βουλευτής που θεωρείται ότι πρόσκειται στην ομάδα των επτά, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο ρήγμα στη συνοχή του κόμματος αν ο Κόρμπιν συνεχίσει την πολιτική του.

"Η πρόκληση τώρα για τον Τζέρεμι Κόρμπιν είναι να ακούσει, να μάθει και να αποφασίσει αν θέλει να κρατήσει το Εργατικό Κόμμα ενωμένο ή αν θα συνεχίσει να υιοθετεί μια κουλτούρα τραμπουκισμού και μισαλλοδοξίας που εξωθεί τους ίδιους τους βουλευτές του κόμματος προς την έξοδο" έγραψε στο Twitter.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ έσπευδε να χαιρετήσει την κίνηση των επτά βουλευτών, ενισχύοντας έτσι τα σενάρια περί μελλοντικής συμμετοχής του κόμματός του στις διεργασίες για τη δημιουργία του κεντρώου, "φιλοευρωπαϊκού" κόμματος.

"Δεν προκαλεί έκπληξη ούτε είναι αρνητική εξέλιξη ότι μια ομάδα βουλευτών των Εργατικών αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τους Εργατικούς του Κόρμπιν εν μέρει εξαιτίας της άρνησής του να ακολουθήσει την πολιτική του κόμματος για το Brexit" σχολίασε. Η βουλευτής του κόμματος Κριστίν Τζάρντιν δεν απέρριψε από την πλευρά της μια μελλοντική συγχώνευση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με την ομάδα των επτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL