Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Μονομαχία στο Ελ Πάσο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονομαχία στο Ελ Πάσο

Το Ελ Πάσο χτίστηκε από Ισπανούς κονκισταδόρες στα μέσα του 17ου αιώνα, στις όχθες του ποταμού Ρίο Γκράντε, εκεί που βρίσκονται σήμερα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Βόρεια του ποταμού, στην πολιτεία του Τέξας, είναι το αμερικανικό Ελ Πάσο, με περισσότερους από 600.000 κατοίκους. Στη νότια όχθη βρίσκεται η μεξικανική πόλη Σιουδάδ Χουάρες (πρώην Ελ Πάσο Ντελ Νόρτε), που έχει τριπλάσιο πληθυσμό. Είναι ένας από τους προορισμούς των καραβανιών που σχηματίζουν φτωχοί και διωκόμενοι από την κεντρική Αμερική οι οποίοι ονειρεύονται να μπουν (συχνά παράνομα) στις ΗΠΑ για να βρουν καλύτερη ζωή.

Στο Ελ Πάσο έγινε προχθές το βράδυ μια πολιτική μονομαχία πάνω στις διαχωριστικές γραμμές που χαρακτηρίζουν την αμερικανική πολιτική ζωή, παρά τη συμβιβαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο για το μεταναστευτικό και τη χρηματοδότηση κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Από τη μία ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε στους οπαδούς του ότι θα ολοκληρώσει το τείχος και θα προσφέρει ασφάλεια στις ΗΠΑ από τους "λαθρομετανάστες", τους "εγκληματίες", τους "βιαστές" κ.λπ. Από την άλλη, ένα από τα νέα αστέρια του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ, τόνισε σε μια αντιδιαδήλωση ότι "τα τείχη δεν σώζουν ζωές, σκοτώνουν" και πως το Ελ Πάσο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, παρά τα fake news που αναπαράγουν ο Πρόεδρος και το επιτελείο του.

“Ζούμε σε μια από τις ασφαλέστερες πόλεις των ΗΠΑ, όχι χάρη στο τείχος, αλλά γιατί στην κοινότητά μας αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο με αξιοπρέπεια και σεβασμό” τόνισε ο Ο’ Ρουρκ, ενώ χαιρέτισε τους ακτιβιστές που σώζουν ζωές παρέχοντας νερό και τρόφιμα στους μετανάστες που περνούν τα σύνορα. "Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό που κάνει το Ελ Πάσο. Αποφασίσαμε ότι κανένας άλλος δεν θα μιλά για εμάς λέγοντας ψέματα για αυτή τη θετική ιστορία μας" είπε ο 46χρονος πολιτικός απευθυνόμενος σε κατοίκους και στελέχη οργανώσεων που έδωσαν τον “παρών” στην αντιδιαδήλωση σε ένα ανοιχτό γήπεδο του μπέιζμπολ μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το στάδιο όπου μιλούσε ο Τραμπ.

Στην πρόσφατη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Ελ Πάσο "είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας και ήταν μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις της χώρας, αλλά τώρα, χάρη στο ισχυρό τείχος, έγινε μία από τις ασφαλέστερες". Ο ισχυρισμός καταρρίφθηκε σχεδόν αμέσως με την παρουσίαση των επίσημων στοιχείων του FBI και άλλων υπηρεσιών που δείχνουν ότι το Ελ Πάσο όχι μόνο ήταν αλλά και παραμένει μία από τις πόλεις με εγκληματικότητα κάτω από τον αμερικανικό μέσο όρο, ενώ αποτελεί δημοφιλή τόπο εγκατάστασης Αμερικανών συνταξιούχων. Επίσης, με βάση τα στοιχεία των τριών τελευταίων δεκαετιών, ειδικοί αναλυτές για τα fake news διαπίστωσαν ότι η κατασκευή του φράχτη το 2008 επί προεδρίας Μπους δεν επέφερε καμιά σημαντική αλλαγή στα ποσοστά της εγκληματικότητας στο Ελ Πάσο, που επακαλούθησε τη γενικότερη τάση στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά όμως αποτελούν "ψιλά γράμματα" για τους οπαδούς της "εναλλακτικής Δεξιάς" του Τραμπ και για τον ίδιο τον Πρόεδρο, που απέφυγε μεν να έρθει ξανά σε αντιπαράθεση με τις τοπικές αρχές για την εγκληματικότητα στην περιοχή, αλλά επισήμανε ότι ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ δεν κατάφερε να κερδίσει την έδρα της Γερουσίας από τον Ρεπουμπλικανό Τεντ Κρουζ στις τελευταίες εκλογές πέρυσι. Ο 46χρονος Ο’ Ρουρκ παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα για να διεκδικήσει εκείνη της Γερουσίας, αλλά ηττήθηκε οριακά με 51%-48%, ενώ σταθμίζει τις πιθανότητες για να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος το 2020. "Θα έπρεπε να είχε κερδίσει (στη Γερουσία) για να βάλει υποψηφιότητα (στις προεδρικές)” κάγχασε ο Τραμπ, ενώ οπαδοί του επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους που κάλυπταν την εκδήλωση.

Ο συμβιβασμός επί της αρχής μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο προβλέπει 1,3 δισ. δολάρια για την ανέγερση φρακτών στα σύνορα με το Μεξικό, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, απειλώντας ότι θα κατεβάσει πάλι τα ρολά στο Αμερικανικό Δημόσιο. Ο Τραμπ περιορίστηκε να σχολιάσει: «Απλώς για να γνωρίζετε: θα κατασκευάσουμε το τείχος όπως και να ’χει. Ίσως έχει σημειωθεί πρόοδος, ίσως όχι... Χρειαζόμαστε ένα τείχος και θα το κατασκευάσουμε γρήγορα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL