Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Ισπανία / Ισπανία: Από το εδώλιο στις κάλπες;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Από το εδώλιο στις κάλπες;

Η έναρξη της "δίκης του αιώνα" όπως αποκαλείται στην Ισπανία η δίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών, επισκίασε προσωρινά χθες τα σενάρια για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα. Παρά το γεγονός ότι τα δύο ζητήματα συνδέονται άρρηκτα.

Στο δικαστήριο οι συνήγοροι των 12 κατηγορουμένων έδειχναν να απευθύνονται περισσότερο στην Ευρώπη παρά τους Ισπανούς δικαστές, κάτι διόλου συμπτωματικό αφού σε περίπτωση καταδίκης η υπόθεση αναμένεται να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με αυτή την προοπτική οι συνήγοροι των πρώην μελών της καταλανικής κυβέρνησης, η οποία παύθηκε από τη Μαδρίτη πριν από εννέα μήνες, επικεντρώθηκαν στην "παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων" των κατηγορουμένων. Ο δικηγόρος Αντρέου Βαν Ντεν Άιντε τόνισε στην αγόρευσή του ότι η όλη υπόθεση αποτελεί μια "γενικευμένη και απρόκλητη αναστολή" των πολιτικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

"Ο κ. Ζουνκέρας αποπέμφθηκε από την πολιτική σκηνή" σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, η οποία τον Οκτώβριο του 2017 ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλωνίας προκαλώντας τη μετωπική σύγκρουση με την ισπανικη κυβέρνηση.

Το ίδιο μήνυμα επιχείρησε να στείλει από το Βερολίνο και ο μεγάλος απών της δίκης, ο πρώην πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος ζει πλέον αυτοεξόριστος στο Βέλγιο. "Από σήμερα το ισπανικό δικαστικό σύστημα υποβάλλεται σε μια δοκιμασία. Είναι επίσης ένα τεστ αντοχής για την ισπανική δημοκρατία" δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Χαρακτήρισε τη δίκη "μασκαράτα" και επιτέθηκε με δριμύτητα κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών που πήραν το μέρος της Μαδρίτης στη διένεξη. "Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί περισσότερο γι' αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα στη Βενεζουέλα απ' ό,τι γι' αυτό που συμβαίνει στη Μαδρίτη;" διερωτήθηκε.

Το ερώτημα φάνηκε να απασχολεί και αρκετούς ευρωβουλευτές. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Στρασβούργο, ο εκλεγμένος με τους Πράσινους Ζοζέ Μποβέ χαρακτήρισε "σκάνδαλο" να ποινικοποιείται ένα πολιτικό πρόβλημα, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των κατηγορουμένων και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση "να εμπλακεί στη διευθέτηση" του προβλήματος.

"Μια τέτοια δίκη δεν θα έπρεπε να γίνει σε μια δημοκρατική Ευρώπη" κατήγγειλε από την πλευρά του και ο φιλελεύθερος Σλοβένος ευρωβουλευτής Ίβο Βάιγκλ. "Αυτή η πολιτική δίκη δεν είναι μόνο εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας. Έχει σαφώς μια ευρωπαϊκή διάσταση, εφόσον περιφρονεί τις θεμελιώδεις αξίες της ένωσής μας όπως η δημοκρατία, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα στην πολιτική συμμετοχή" τόνισαν επίσης σε ανακοίνωσή τους οι περίπου 30 ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην "πλατφόρμα διαλόγου Ε.Ε. - Καταλωνίας".

Η δίκη φέρνει πιο κοντά τις εκλογές

Η πολύκροτη δίκη αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από ένα τρίμηνο. Η πολιτική ζωή της Ισπανίας κινείται όμως πλέον σε πολύ ταχύτερους ρυθμούς αφού χθες άρχισε να συζητείται στο ισπανικό Κοινοβούλιο ο νέος προϋπολογισμός που κινδυνεύει να απορριφθεί αν τα εθνικιστικά καταλανικά κόμματα κάνουν πράξη την απειλή τους να τον καταψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση διέκοψε τις συνομιλίες με την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας επειδή οι εθνικιστές ζητούσαν να συμπεριληφθεί στον διάλογο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και να οριστεί διεθνής διαμεσολαβητής στη διένεξη. Μετά την κατάρρευση του διαλόγου, τα καταλανικά κόμματα ERC και PDeCAT απείλησαν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο διαβεβαίωσε πάντως και χθες ότι η κυβέρνηση "δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό" και επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός και όχι η αυτοδιάθεση της Καταλωνίας αποτελεί αυτή τη στιγμή το αντικείμενο συζήτησης.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών διαθέτει, ωστόσο, λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών του Κοινοβουλίου και η άρση της υποστήριξης από τα δύο κόμματα των Καταλανών εθνικιστών είναι βέβαιο ότι θα καταδικάσει τον προϋπολογισμό ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέσα στην άνοιξη.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο η ισπανική Δεξιά όσο και οι Καταλανοί εθνικιστές θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. "Και οι δύο θέλουν το ίδιο: μια διχασμένη Καταλωνία και μια διχασμένη Ισπανία" έγραψαν. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα με την κρίσιμη ψηφοφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL