Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Τα τείχη σώζουν ζωές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τα τείχη σώζουν ζωές"

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν έξι δεκαετίες και να διαγραφεί ένας ολόκληρος κύκλος που άνοιξε στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 1961 ώστε τα τείχη να πάρουν και πάλι κυρίαρχη θέση στην αμερικανική πολιτική ζωή. Αυτή τη φορά όχι ως σύμβολο ανελευθερίας και καταπίεσης, αλλά ως εγγύηση ασφάλειας.

"Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές" συνόψισε στο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τραμπ στην ετήσια ομιλία του για την "κατάσταση της Ένωσης". Παρά τους σχετικά ήπιους τόνους και το "ενωτικό" μήνυμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για το τείχος που θέλει να χτίσει στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό. Υποστήριξε μάλιστα ότι η ανάγκη για την κατασκευή του είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

"Απόψε σας ζητώ να υπερασπιστείτε τα πολύ επικίνδυνα νότια σύνορά μας από αγάπη και αφοσίωση στους συμπατριώτες μας και τη χώρα μας. Ανοχή στην παράνομη μετανάστευση δεν αποτελεί συμπόνια, είναι βαρβαρότητα. Στο παρελθόν, οι περισσότεροι σε αυτήν την αίθουσα ψήφισαν υπέρ της ανέγερσης τείχους, αλλά δεν χτίστηκε ποτέ. Θα φροντίσω να χτιστεί!" τόνισε, προκαλώντας ηχηρά χειροκροτήματα και ιαχές "U-S-A" από τους Ρεπουμπλικανούς και παγερή αποδοκιμασία από τους Δημοκρατικούς.

Το μήνυμα της άμεσης απειλής προσπάθησε να στείλει ο Τραμπ στην κοινή γνώμη και με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κοινωνίας που παρακολουθούν την καθιερωμένη ομιλία από κοντά. Έτσι, φέτος, δίπλα στην πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ κάθονταν συγγενείς ζευγαριού που δολοφονήθηκε από παράτυπο μετανάστη.

Για να μην κατηγορηθεί για ρατσισμό, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε φροντίσει να τους πλαισιώσει με άλλα θύματα: έναν αστυνομικό που δέχτηκε επτά σφαίρες από ένοπλο, ένα παιδί που κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο, επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τον αστροναύτη Μπαζ Άλντριν ως μοναδική παράταιρη "ατραξιόν".

Εργάτες εναντίον πολιτικών

Στην ομιλία του, την οποία είχε φροντίσει να τιτλοφορήσει "Επιλέγοντας το μεγαλείο", ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι το τείχος αποτελεί σήμερα το βασικότερο "ηθικό ζήτημα" που αντιμετωπίζει η χώρα του. Και με μια μάλλον περίεργη συλλογιστική υποστήριξε ότι η περιχαράκωση της χώρας του θα συμβάλει στην κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών στο εσωτερικό της.

Ποιων διαχωριστικών γραμμών όμως; Γιατί, σύμφωνα με την ταξική ανάλυση του Τραμπ, η αντιπαράθεση δεν αφορά πλούσιους και φτωχούς. Αφορά φτωχούς και εκπροσώπους της "σάπιας" πολιτικής τάξης -τον "βάλτο της Ουάσιγκτον"- από την οποία ήρθε να απαλλάξει τις ΗΠΑ. "Κανένα άλλο θέμα δεν απεικονίζει καλύτερα τη διαίρεση ανάμεσα στην εργατική τάξη της Αμερικής και την πολιτική τάξη της Αμερικής από την παράνομη μετανάστευση" τόνισε. "Οι πλούσιοι πολιτικοί και οι χορηγοί τους πιέζουν για ανοιχτά σύνορα την ώρα που ζουν πίσω από τείχη, πύλες και φρουρούς" συμπλήρωσε.

Αφού κατήγγειλε τους αντιπάλους του για υποκρισία, ο Τραμπ προχώρησε και σε κάποιες παραχωρήσεις προς τους Δημοκρατικούς. Έτσι, απέφυγε να επαναλάβει την απειλή του για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έκανε και νέες εκπτώσεις στα οικοδομικά υλικά. Αντί να αναφερθεί για ακόμη μία φορά σε ένα "μεγάλο, όμορφο τείχος από αμερικανικό τσιμέντο", έκανε λόγο για ένα "τείχος από συρματοπλέγματα που θα πρέπει να χτιστεί εκεί που είναι αναγκαίο".

"Εθελοντές" για το τείχος

Την ώρα πάντως που ο Αμερικανός Πρόεδρος καλούσε τα μέλη του Κογκρέσου να "κλείσουν μια συμφωνία" για το τείχος, οι συνεργάτες του συνέχιζαν την προσπάθεια να εμφανίσουν το έργο ως... γνήσιο λαϊκό αίτημα. Έτσι, όπως σημειώνει το περιοδικό "Politico", μια ομάδα από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του Τραμπ επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα την πόλη ΜακΆλεν στο Τέξας στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας.

Στην ομάδα συμμετείχαν ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, ο πρώην υπουργός για την πολιτεία του Κάνσας Κρις Κόμπατς, το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κολοράντο Τομ Τανκρέντο, ο παίκτης του μπέιζμπολ Κουρτ Σίλινγκ και ο πρώην σερίφης Ντέιβιντ Κλαρκ. Στο πλαίσιο των σχεδίων τους, οι συμμετέχοντες επικοινώνησαν και με τον ιδρυτή της διαβόητης για τα εγκλήματά της στο Ιράκ Blackwater Έρικ Πρινς.

Όπως σημειώνει το "Politico", η ιδέα άρχισε να υλοποιείται τον Δεκέμβριο στη Φλόριντα ως "εθελοντική προσπάθεια" για τη συγκέντρωση χρημάτων για να κατασκευαστεί το τείχος. Οι συνεργάτες του Τραμπ προσέγγισαν μάλιστα γι' αυτό τον σκοπό και την ισραηλινή εταιρεία που κατασκεύασε τον "φράχτη ασφάλειας" στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

“Διαθέτουμε 1 δισεκατομμύριο δολάρια τη στιγμή αυτή; Όχι. Αλλά μπορούμε να μαζέψουμε 100 ή 200 εκατομμύρια δολάρια; Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό” τόνισε ο Στιβ Μπάνον. Τα μέλη της πρωτοβουλίας έχουν συστήσει και Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό για τη συγκέντρωση χρημάτων με την επωνυμία “Εμείς Κατασκευάζουμε το Τείχος”.

Γερό να 'ναι κι ό,τι να 'ναι

Και μια και το "100% αμερικανικό τσιμέντο" που κάποτε αποτελούσε εγγύηση για τη στιβαρότητα της κατασκευής φαίνεται να πηγαίνει στον βρόντο, τα μέλη της ομάδας προσανατολίζονται σε νέες δυνατότητες. Σύμφωνα με τον Μπάνον, η ομάδα εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής του τείχους από ένα υλικό (hempcrete) το οποίο έχει ως βασικό συστατικό... την ινδική κάνναβη.

Οι "εθελοντές" έχουν μάλιστα προχωρήσει και σε κάποιες προκαταρκτικές επαφές με μια εταιρεία που αποκαλείται "Ακαδημία Κάνναβις" και έχει ως έδρα της το Κάνσας. Ο Μπάνον αποκάλυψε επίσης ότι η ομάδα του έχει εντοπίσει ένα τμήμα συνοριακής γραμμής μήκους 250-400 μιλίων, το οποίο ανήκει σε ιδιώτες και στο οποίο η "ιδιωτική πρωτοβουλία" θα επικεντρώσει προς το παρόν τις προσπάθειές της.

Μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου κι ενός εκπροσώπου της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής φραχτών Magal Security Systems, η ομάδα εκτιμά ότι είναι δυνατή η κατασκευή του τείχους με οικονομικό κόστος ανά μίλι στο 1,5 με 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Σε λίγες ημέρες, η ομάδα θα παρουσιάσει το σχέδιό της με όλες τις δυνατές τυμπανοκρουσίες. Έχει βρει μάλιστα το ιδανικό φόρουμ για κάτι τέτοιο, την ετήσια Διάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC), η οποία θα αρχίσει στις 27 Φεβρουαρίου σε ξενοδοχείο της πολιτείας του Μέριλαντ.

Το αμερικανικό μεγαλείο δεν θα απουσιάζει ούτε από εδώ. "Αυτό που κάνει την Αμερική μεγάλη" είναι ο τίτλος της βασικής θεματικής της διάσκεψης, ενώ βασικοί ομιλητές της θα είναι ο ίδιος ο Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η υπουργός Παιδείας Μπέτσι ντε Βος, αδελφή του προαναφερόμενου Έρικ Πρις της Blackwater, μια και όλα έχουν τη σημειολογία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL