Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Οι δύσκολες ώρες της "Ουμανιτέ"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δύσκολες ώρες της "Ουμανιτέ"...

Δύσκολες μέρες για την "Ουμανιτέ", την εφημερίδα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που την περασμένη Δευτέρα έκανε δημόσια έκκληση για τη στήριξή της ενώ παράλληλα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη για την προστασία της - το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του την ερχόμενη Πέμπτη.

Από την πρώτη στιγμή η έκκληση με τον τίτλο «Γενική κινητοποίηση για την 'Ουμανιτέ'», που υπέγραφε ο διευθυντής της και ευρωβουλευτής Πατρίκ Λε Ιαρίκ, προκάλεσαν «έκρηξη» αλληλεγγύης ακόμη και από... μη αναμενόμενες πλευρές. Δεν είναι η πρώτη φορά που η "Ουμανιτέ" βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και στο παρελθόν κινδύνεψε σοβαρά, πάντα όμως δημιουργούνταν ένα δίκτυ προστασίας που την έσωζε.

Σήμερα, περίοδο ανάπτυξης των σόσιαλ μίντια και των ενημερωτικών ιστοσελίδων, οι δυσκολίες της εφημερίδας του Ζαν Ζορές είναι ακόμη μεγαλύτερες. Και αυτό παρά τις σημαντικές προσπάθειες -με ένθετα, εκδηλώσεις, κ.ά.- για την αναβάθμιση της εφημερίδας. Οι πρώτοι φυσικά που αντέδρασαν, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους, ήσαν οι αναγνώστες της, που θεώρησαν «αδύνατον» να χάσουν την εφημερίδα τους και -το κυριότερο- την ενημέρωσή τους από αυτήν. Παράλληλα οι βουλευτές, τόσο του ΚΚΓ όσο και άλλων κομμάτων, όπως του προεδρικού κινήματος, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, των Ριζοσπαστών της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται.

Οι βουλευτές δηλώνουν πως παρότι διαφωνούν με τις απόψεις της εφημερίδας, αυτή πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να εκδίδεται. Κάποιοι μάλιστα δήλωσαν ότι γίνονται συνδρομητές. «Η εφημερίδα του Ζορές δεν μπορεί να εξαφανιστεί» είπαν χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή το Εθνικό Συμβούλιο του ΚΚΓ κάλεσε σε άμεση κινητοποίηση:

«Όλες οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η πλειονότητά τους μπορούν να καλύπτουν τα ελλείμματά τους γιατί υποστηρίζονται από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, με αποτέλεσμα τον συγκεντρωτισμό του Τύπου και των ΜΜΕ μεταξύ ολίγων.

Η 'Ουμανιτέ', κομμάτι της πολυφωνίας του γαλλικού Τύπου και των προοδευτικών αγώνων, δεν μπορεί να υπολογίζει παρά μόνο στη δέσμευση των ανθρώπων της, στην αγωνιστικότητά τους, στις αναγνώστριες και τους αναγνώστες της, στους φίλους της, σε όσους διαδίδουν την 'Ουμανιτέ' της Κυριακής».

«Η 'Ουμανιτέ' παίζει πρωτότυπο και χρήσιμο ρόλο, είτε πρόκειται για τους κοινωνικούς αγώνες, για την προστασία του περιβάλλοντος, τις πολιτικές και πολιτιστικές συγκρούσεις που είναι απαραίτητες για τη δημοκρατία, τη διεθνή αλληλεγγύη και την ειρήνη» παρατηρούσε το ίδιο κείμενο, προσθέτοντας ότι «όλα επιβάλλουν την αναβάθμισή της».

«Όταν τα ΜΜΕ συναντούν μια τέτοια κρίση εμπιστοσύνης, η δέσμευση της 'Ουμανιτέ' στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων, των ‘αόρατων’, των διανοητών που αμφισβητούν το σύστημα, συνιστά πλεονέκτημα για τη δημοσιογραφία και πολύτιμο πλεονέκτημα για τη δημοκρατία». Δημοσιογραφία και δημοκρατία: πρόκειται για τα δύο κρίσιμα διακυβεύματα.

Παράλληλα μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης έρχονται και από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και δημιουργούς. Χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του δημοσιογράφου Μισέλ Ντρικέρ, που έχει τη δημοφιλή εκπομπή «Vivement dimanche» και είναι γνωστό ότι ανήκει στον συντηρητικό χώρο: δεν δίστασε να εκφράσει τη στήριξή του, φωτογραφιζόμενος με την 'Ουμανιτέ' στα χέρια, μαζί με τον Ολιβιέ Νταρτιγκόλ, μέλος της Εκτελεστικής Εθνικής Επιτροπής του ΚΚΓ.

Αν κρίνει κανείς από το παρελθόν, η ιστορική εφημερίδα θα επιβιώσει, ωστόσο τίποτε δεν είναι σίγουρο με την τωρινή παύση πληρωμών και τη σημερινή αρνητική οικονομική συγκυρία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL