Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Της εβδομάδας / Η πτώση ενός εμβληματικού προέδρου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Η πτώση ενός εμβληματικού προέδρου...

Οι Ιάπωνες δεν αστειεύονται καθόλου με τα οικονομικά εγκλήματα έστω κι αν αυτά αφορούν έναν από τους σημαντικότερους προέδρους αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό το έμαθε καλά γιατί το βιώνει στο πετσί του ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Νισάν, Κάρλος Γκον. Ο Γκον βρίσκεται φυλακισμένος από τις 19 Νοεμβρίου στην Ιαπωνία, με τις κατηγορίες της κατάχρησης εμπιστοσύνης και των οικονομικών ατασθαλιών. Οι ιαπωνικές αρχές τον υποψιάζονται για παράλειψη δήλωσης στις αρχές του Χρηματιστηρίου, την περίοδο 2010 - 2015, μέρους των εισοδημάτων του από τη θέση του στην εταιρεία. Η δίκη του αναμένεται τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος άνδρας της Νισάν θα παραμένει φυλακισμένος και αυτό παρά τις εκκλήσεις της συζύγου του, που κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στο μεταξύ, και ενόψει εξελίξεων, έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, ότι ο Γκον, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 15 ετών, παραιτήθηκε με επιστολή του. Να σημειωθεί ότι ο Γκον, γαλλο-βραζιλιανο-λιβανέζικης καταγωγής, βρισκόταν επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας από το 2005.

Ο Γκον, που θα παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαρτίου, ανακρίθηκε για πρώτη φορά στις 10 Δεκεμβρίου, με αντικείμενο τη μείωση των εσόδων του στις εκθέσεις της Νισάν, που κατατίθεντο στις αρχές του ιαπωνικού Χρηματιστηρίου από το 2011 ώς το 2015. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πρόεδρος της Νισάν εμφάνισε μειωμένα κατά 5 δις. γιέν (37,7 εκατομμύρια ευρώ) τα έσοδά του, που ανέρχονταν σε 10 δισ!

Οι ιαπωνικές αρχές τού προσάπτουν παρεμφερείς κατηγορίες για την περίοδο 2015 - 2018, για 4 δις. γιέν (30 περίπου εκατομμύρια ευρώ), για κατάχρηση εμπιστοσύνης. Η Εισαγγελία του προσάπτει ότι μετέφερε στη Νισάν "τις απώλειες προσωπικών επενδύσεων" το φθινόπωρο του 2008 - ήταν η περίοδος της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της δραματικής πτώσης του δολαρίου έναντι του γιέν... Από την πλευρά του, ο 64χρονος Γκον δηλώνει πως κατηγορείται αδίκως και ότι κρατείται παράνομα. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ό,τι έκανε το έκανε "με την έγκριση των επικεφαλής της εταιρείας" και αρνείται κάθε είδους συγκάλυψη.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Τόκιο, ο Γκον μπορεί να καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλακή για τις τρεις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Η Νισάν κατηγορείται ως νομικό πρόσωπο μαζί με τον Γκον, για την απόκρυψη μέρους των εισοδημάτων τού, τέως πλέον, προέδρου. Ωστόσο η εταιρεία απολαύει ελαφρυντικών καθώς από αυτήν ξεκίνησε η έρευνα.

Η σύλληψη του Γκον ήλθε τις παραμονές της παρουσίασης, από την πλευρά του, ενός σχεδίου στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ρενώ και της Νισάν - κάτι που όχι μόνο θα καθυστερήσει αλλά διαγράφει νέους όρους ύπαρξης για την αυτοκινητοβιομηχανία. Όλα πλέον τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με τη γαλλική κυβέρνηση να παρακολουθεί εξ αποστάσεως αλλά με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις...

Να σημειωθεί ότι η Νισάν κατέχει το 15% της Ρενώ χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ η Ρενώ κατέχει το 43% της Νισάν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL