Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ισπανία / Το Κουτί της Πανδώρας άνοιξε για το Podemos;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Το Κουτί της Πανδώρας άνοιξε για το Podemos;

«Το Podemos μετατρέπεται σε ένα όπλο μαζικής αυτοκαταστροφής;» διερωτήθηκε μια αριστερή δημοσιογράφος εκφράζοντας τις ανησυχίες πολλών αριστερών για την πορεία κατακερματισμού του κόμματος μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του. Ο Ινίχο Ερεχόν, ο μέχρι πριν από πέντε ημέρες ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης τάσης του κόμματος, παραιτήθηκε χθες από βουλευτής δηλώνοντας ότι «ίδρυσα το Podemos και το έχω στο πετσί μου» εκφράζοντας περισσότερο μια επιθυμία παρά μια πραγματικότητα: «Θα συνεχίσω στο Podemos».

Παρέβλεψε το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαγράφτηκε από το κόμμα μετά την απόφασή του να υπογράψει μια κοινή επιστολή με την κινηματική δήμαρχο της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα για να δηλώσει ότι στηρίζει την κίνησή της «Περισσότερη Μαδρίτη» και ότι με αυτό το όνομα ψηφοδελτίου θα διεκδικήσει την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Ο μέχρι εκείνη τη στιγμή επίσημος υποψήφιος του Podemos για την προεδρία της Περιφέρειας της Μαδρίτης μετατράπηκε σε έναν πολιτικό αντίπαλο, γιατί προχώρησε σε μια τόσο σημαντική ανακοίνωση χωρίς να έχει συνεννοηθεί με το κόμμα του, που διαπραγματευόταν με την Ενωμένη Αριστερά την κοινή στήριξή του.

«Ο Ινίχο δεν είναι η Μανουέλα» τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Podemos και επικεφαλής του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας προχωρώντας στη διαγραφή του.

«Δεν ήρθα για να ζω από την πολιτική αλλά να κάνω πολιτική», τόνισε από την πλευρά του ο Ερεχόν δηλώνοντας ότι θα σταματήσει να μιλά για το κόμμα για να απευθυνθεί στους πολίτες στοχεύοντας να κερδίσει τις εκλογές στην Περιφέρεια και να βοηθήσει στην επανεκλογή της Καρμένα, που δημιούργησε το «Περισσότερη Μαδρίτη» μεταξύ άλλων και με τους δημοτικούς συμβούλους που διαγράφτηκαν προς μηνών από το Podemos.

Η διεύθυνση του Podemos τάχθηκε κατά του Ερεχόν, γραμματέα Στρατηγικής Ανάλυσης και Πολιτικής Αλλαγής, προτιμώντας όμως να κρατήσει χαμηλούς τόνους εξαιτίας της στάσης ορισμένων οργανώσεων που είναι κοντά του ή συμμερίζονται την κριτική του για την ανάγκη ανοιγμάτων, ιδιαίτερα μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ανδαλουσία, όπως οι οργανώσεις της Μούρθια, των Βαλεαρίδων Νήσων, της Χώρας των Βάσκων, της Αραγονίας ή της Βαλένθια. Από τη Γαλικία το ενωτικό ψηφοδέλτιο “En Marea”, που είχε έρθει δεύτερο στις εκλογές, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του Ερεχόν. Τη θέση του τελευταίου, που ξεκίνησε την θητεία του στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, θα πάρει η Σολ Σάντσεθ της Ενωμένης Αριστεράς.

Η εκπρόσωπος του Podemos Νοέλια Βέρα απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Ερεχόν «τώρα ή στο άμεσο μέλλον», καθώς ήταν ένα από τα πολλά ηγετικά στελέχη του κόμματος που είχαν ζητήσει έμμεσα την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα.

Το πρόβλημα για το Podemos και την Ενωμένη Αριστερά είναι εάν θα επιλέξουν άλλον υποψήφιο για την προεδρία της Περιφέρειας της Μαδρίτης. «Γιατί αυτό που είναι καλό για τον Δήμο της Μαδρίτης δεν είναι καλό για την Περιφέρεια;» ρώτησε ο Ερεχόν αναζωπυρώνοντας την αντιπαράθεση του Podemos με τη δήμαρχο της Μαδρίτης και κυρίως τον Ιγκλέσιας, με τον οποίο η Καρμένα δεν έχει τόσο καλές σχέσεις.

Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εσωτερικά προβλήματα του Podemos θα λυθούν από τα αστικά δικαστήρια, όπως στη Ριόχα, τη Ναβάρα και τη Γαλικία. «Εάν τα πράγματα για το Podemos πάνε άσχημα, είναι φανερό ότι η ζωή του Σοσιαλιστικού Κόμματος γίνεται πιο σύνθετη» παραδέχθηκε ο γραμματέας των Σοσιαλιστών της Καταλωνίας (PSC) Μίκελ Ιθέτα εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την πορεία της συμμαχίας με την Αριστερά ώστε να ελέγξουν όσο περισσότερους δήμους και Περιφέρειες μπορούν μπροστά στον κίνδυνο ανάκαμψης της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL