Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Σ’ ευχαριστώ, ω εταιρεία *
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ’ ευχαριστώ, ω εταιρεία *

Ένα από τα πιο δημοφιλή meme στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό που απ’ τη μια πλευρά δείχνει την Γη ως σφαίρα το 2009 κι απ’ την άλλη ως επίπεδο δίσκο το 2019. Ένα πλάγιο σχόλιο στους όλο και συχνότερους ισχυρισμούς που διακινούνται από τα ηλεκτρονικά "νέφη" επηρεασμού της εποχής μας περί επίπεδης Γης και άλλων συναφών. Μια έμμεση αναφορά στην αποδοχή της μετα-αλήθειας, στην άρνηση της πραγματικότητας, στα εσχατολογικά κηρύγματα, στις μεσσιανικές παραπολιτικές αφηγήσεις.

Και δεν είναι βέβαια μόνον τα memes του Facebook που σχολιάζουν αυτόν τον «ένδοξο νέο κόσμο» -για τον οποίο επίσης συζητά από σήμερα όλη η αφρόκρεμα της παγκόσμιας ελίτ στο χιονισμένο, ειδυλλιακό Νταβός της Ελβετίας- είναι τα ίδια τα γεγονότα που λειτουργούν ως οι αλλεπάλληλες επιβεβαιώσεις του.

Στην Ευρώπη, το Brexit δίνει τον ρυθμό, η Ιταλία βρίσκεται στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης, στη Γαλλία διαδηλώνουν τα "Κίτρινα Γιλέκα", η Εγγύς Ανατολή παραμένει πυριτιδαποθήκη και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχει φουντώσει για τα καλά. Το ΔΝΤ βλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 σημαίνοντας συναγερμό και την ίδια ώρα το συνολικό παγκόσμιο χρέος έχει πιάσει την ιλιγγιώδη «ταχύτητα» των 244 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Ωστόσο, για τους γκουρού του χρήματος και τους τραπεζίτες, το σημαντικό είναι άλλο: η «νέα αρχιτεκτονική των αγορών»…

Σημεία των καιρών

Σ’ όλο τον κόσμο οι άνθρωποι τρέφουν πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις εταιρείες παρά στις πολιτικές ηγεσίες τους. Εμπιστεύονται πολύ περισσότερο τις εμπορικές φίρμες παρά τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, τα μεγαλοστελέχη παρά τους πολιτικούς. Μια αναπάντεχη όσο και πρωτοφανής διαπίστωση που, αν μη τι άλλο, προσφέρει την τέλεια αντανάκλαση του κλονισμού της πίστης στις σταθερές τού συστήματος. Τα «σημάδια» όμως είναι πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με το ετήσιο βαρόμετρο του «Ιδρύματος Edelman» (αμερικανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων και συμβούλων μάρκετινγκ), οι δημοσκοπικές μετρήσεις του οποίου δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μόλις ένας στους πέντε πολίτες στον κόσμο πιστεύει ότι το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα λειτουργεί προς όφελός του. Η μεγάλη πλειοψηφία επίσης, σε ποσοστό 60%, βλέπει τις παγκόσμιες εμπορικές συγκρούσεις να πλήττουν τις επιχειρήσεις και να απειλούν τις θέσεις εργασίας.

Η απογοήτευση για το παρόν και η απαισιοδοξία για το μέλλον είναι σαφώς μεγαλύτερες στις κορεσμένες αγορές του ώριμου καπιταλισμού, με την Ιαπωνία να φιγουράρει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας.

Το 84% των Ιαπώνων -με εξαίρεση τους «πιο ενημερωμένους», τους απόφοιτους κολεγίου που κερδίζουν πάνω από τον μέσο όρο και ενημερώνονται τακτικά- δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση των πραγμάτων και οι συνθήκες ζωής τους θα είναι καλύτερες σε πέντε χρόνια. Ακολουθούν, στη ίδια λίστα, η Γαλλία με 79%, η Γερμανία με 74% και η Βρετανία με 72%. Σημειωτέον ότι πρόκειται για ποσοστά «απογοήτευσης» που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 49% για τις 27 υπό εξέταση χώρες.

Μη έχοντας εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, θεωρώντας ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να λύσουν τα προβλήματα, οι άνθρωποι στρέφονται στις εταιρείες. Μ’ ένα ποσοστό που προκαλεί έκπληξη, το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύονται περισσότερο τους εργοδότες τους απ’ ό,τι τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ, που συγκεντρώνουν ποσοστά εμπιστοσύνης 48% και 47% αντίστοιχα. Προφανώς τα αποτελέσματα αυτά δεν αποτελούν απλώς μια καταγραφή ή μια διαπίστωση, δημιουργούν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα.

Νέα δεδομένα

«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι οφείλουν πλέον να είναι ορατοί, να επιδεικνύουν την προσωπική δέσμευσή τους, να αποφεύγουν οπωσδήποτε τα βήματα στο κενό, διότι έχουμε ήδη ένα κενό ηγεσίας στον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά στο Reuters ο Ρίτσαρντ Έντελμαν, επικεφαλής του ομίλου που παρήγγειλε τη δημοσκόπηση.

Βασισμένη σ' ένα δημοσκοπικό δείγμα 33.000 ανθρώπων από 27 χώρες, η έρευνα έγινε το διάστημα μεταξύ 19 Οκτωβρίου και 16 Νοεμβρίου 2018 και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν χθες, παραμονή της έναρξης του φόρουμ στο Νταβός.

Περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες από 110 χώρες -μεταξύ των οποίων 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να μετάσχουν στην σύνοδο. Το παρών θα δώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά όχι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Θα παραστεί επίσης η προαλειφόμενη ως διάδοχός της Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ και ο νέος δεξιός εθνικιστής πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος θα εκφωνήσει στο Νταβός την πρώτη εκτός συνόρων ομιλία του.

Ως συνήθως, αποφάσεις ή συμφωνίες δεν θα ληφθούν αλλά θα γίνει "ευρύς διάλογος" για θέματα όπως οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η βιομηχανική ψηφιοποίηση. Θα αναζητηθεί επίσης μια "νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική" για τον αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

*(Από το τραγούδι «Ύμνος προς την εταιρεία», Διονύσης Σαββόπουλος, LP «Μπάλλος», Lyra 1971)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL