Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο Σίλβιο πάει... Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σίλβιο πάει... Ευρώπη

Τη στιγμή που το φάντασμα του ρατσισμού και του φασισμού πλανιέται στην Ιταλία ντυμένο στο πράσινο χρώμα της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, βγήκε από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας και η πολιτική μούμια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στη διάρκεια συγκέντρωσης ενόψει των μερικών δημοτικών εκλογών της Κυριακής και των Περιφερειακών τον Φεβρουάριο στη Σαρδηνία ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι “με αίσθηση ευθύνης” θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές γιατί είναι εμφανές ότι η Λέγκα δεν θα συνεχίζει να κυβερνά με το Κ5Α και ότι η Κεντροδεξιά ενωμένη κερδίζει την πλειοψηφία και των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου.

“Με την ωραία ηλικία που έχω (82 ετών), αποφάσισα με αίσθημα ευθύνης να πάω στην Ευρώπη, στην οποία λείπει μια βαθιά άποψη για το μέλλον του κόσμου... Θα συμμετέχω για να σταματήσουμε αυτή την κυβέρνηση, που ένα τμήμα της αντιπροσωπεύει το Κ5Α, που οδηγούν άτομα που δεν έχουν καμία εμπειρία και γνώση. Είναι σαν αυτούς τους κυρίους της κομμουνιστικής Αριστεράς του 1994, γιατί έχουν επιπλέον και αυτό το ελάττωμα”. Ο Μπερλσουκόνι υποσχέθηκε ότι θα κάνει “να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι κινδυνεύουμε να απομακρυνθούμε από τις δυτικές αξίες... και να κυριαρχηθούμε από την κινέζικη αυτοκρατορία, που έχει τις ακριβώς αντίθετες απόψεις και αξίες”.

Τριβές μεταξύ Λέγκας και Κ5Α

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στη Λέγκα και το Κ5Α οδήγησε χθες σε νέα μίνι σύσκεψη του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε με τους ηγέτες της Λέγκας και του Κ5Α προκειμένου να αναζητήσουν μια χρυσή τομή για το διάταγμα για το Εισόδημα του Πολίτη και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και να οδηγηθούν σε όσο το δυνατόν μικρότερες προστριβές στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε, δεδομένου ότι ανάμεσα στη Λέγκα και το Κ5Α αρχίζει να βαραίνει και το προεκλογικό κλίμα σε διάφορες αυτοδιοικητικές εκλογές της χώρας και αυτό των επικείμενων ευρωεκλογών του Μαΐου. Την ίδια στιγμή, αγεφύρωτες φαίνονται οι θέσεις της Λέγκας και του Κ5Α σε ό,τι αφορά τα “μεγάλα έργα”, την αναζήτηση παραθαλάσσιων ή χερσαίων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, κυρίως προς την πλευρά της Αδριατικής Θάλασσας, την κατασκευή του τρένου υψηλής ταχύτητας (TAV) Τορίνου - Λυών. Διαφορές υπάρχουν και στον τραπεζικό τομέα, με αιχμή τη διάσωση της τράπεζας της “Κεντροαριστεράς” Monte dei Paschi di Siena (MPS), με το Κ5Α να φρενάρει τη δημόσια παρέμβαση διάσωσης που προωθεί η Λέγκα.

Δημοσκοπική πρωτιά στη Λέγκα

Η τελευταία δημοσκόπηση της Emg Acqua δίνει στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού το 57,2%, με τη Λέγκα να “υποχωρεί” στο 30,6% και το Κ5Α να σταθεροποιείται στο 26,6%, ενώ τα τρία άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς φτάνουν στο 14%. Το Δημοκρατικό Κόμμα σταθεροποιείται στο 18,5%, με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς να διαμορφώνονται συνολικά στο 24,8% και τα διάφορα κομμάτια της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο 4,2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL