Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Παρέμβαση της Μόσχας για τη "ζώνη ασφαλείας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση της Μόσχας για τη "ζώνη ασφαλείας"

Η Ρωσία έβαλε φρένο στις αμερικανοτουρκικές διαβουλεύσεις για τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" στη βόρεια Συρία και η τοπική κουρδική ηγεσία ζήτησε την ανάπτυξη κυανοκράνων του ΟΗΕ στην περιοχή, την ώρα που ο ISIS υπενθύμιζε την παρουσία του ανατινάζοντας Αμερικανούς στρατιώτες στη Μανμπίτζ.

“Η βόρεια Συρία πρέπει να ξαναπεράσει στον έλεγχο της Δαμασκού μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων” δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την υποστήριξη της Μόσχας στις συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους των Κούρδων και στις συριακές αρχές με στόχο ένα "ενιαίο κράτος χωρίς εξωτερική ανάμειξη". "Είμαστε πεπεισμένοι ότι το βέλτιστο και το μόνο δίκαιο είναι να περάσουν τα εδάφη αυτά στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων και των διοικητικών τους δομών" πρόσθεσε ο Λαβρόφ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες της Τουρκίας, ζήτησε όμως να υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των Σύρων αντικαθεστωτικών, που ελέγχεται πλέον, σχεδόν εξ ολοκλήρου, από ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα με την ανοχή της Άγκυρας. Η Συρία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα.

Μετά την απόρριψη των αμερικανοτουρκικών σχεδιασμών από το καθεστώς Άσαντ, οι Κούρδοι της Συρίας επίσης απέρριψαν χθες τα σενάρια για τη ζώνη ασφαλείας. "Μπορεί να υπάρξει μια γραμμή οριοθέτησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη βόρεια Συρία με δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ (...) Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν είναι αποδεκτή" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλντάρ Χαλίλ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων της Συρίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι ουδέτερη, είναι μια πλευρά που εμπλέκεται στη σύγκρουση και ως εκ τούτου "δεν μπορεί να είναι ένας εγγυητής της ασφάλειας".

Η επίθεση κατά των Αμερικανών στρατιωτών έγινε σε εστιατόριο στην αγορά της πόλης Μανμπίτζ και σκότωσε συνολικά δεκατέσσερις ανθρώπους. Τέσσερις Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δείχνοντας ότι, παρά την υποχώρησή της από την περιοχή και τα σοβαρά πλήγματα που έχει δεχτεί, μπορεί να επιτίθεται σε καλά φρουρούμενες τοποθεσίες. Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες συνεχίζουν τις περιπολίες στη στρατηγικής σημασίας πόλη, στρατεύματα του Άσαντ και Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα περίχωρά της, ενώ δυτικά και βόρεια της Μανμπίτζ έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς μαχητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL