Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Δύο πρώην Πρόεδροι του Μεξικού στο "μισθολόγιο" των Narcos;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο πρώην Πρόεδροι του Μεξικού στο "μισθολόγιο" των Narcos;

Οι πρώην Πρόεδροι του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και Φελίπε Καλντερόν φέρονται ότι χρηματίζονταν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τον μεγάλο έμπορο ναρκωτικών Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουθμάν σύμφωνα με την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα στο ομοπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι “δεν θυμάται με ακρίβεια” το ποσό που είχε δώσει στον πρώην Πρόεδρο Πένια Νιέτο, ισχυρίστηκε όμως ότι ήταν μεταξύ 100 και 250 εκατ. δολαρίων, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι ο πρώην Πρόεδρος είχε ζητήσει από τον “Ελ Τσάπο” 250 εκατ. δολάρια. Ο μάρτυρας υπήρξε στενός συνεργάτης του βαρόνου των ναρκωτικών και για δύο χρόνια κρυβόταν μαζί του στα βουνά του Μεξικού σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Συνελήφθη στο Μεξικό το 2013 και αργότερα εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου παραδέχθηκε την ενοχή του για τη διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο συμφωνίας με τις εισαγγελικές αρχές. Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του Πένια Νιέτο δήλωσε ότι οι κατηγορίες είναι “ψευδείς, δυσφημιστικές και παράλογες”, υπενθυμίζοντας ότι ο “Ελ Τσάπο” συνελήφθη και εκδόθηκε στις ΗΠΑ επί προεδρίας Νιέτο.

Ο νέος, αριστερός Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Οβραδόρ, ο αποκαλούμενος ΑΜΛΟ από τα αρχικά του ονόματός του, κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης του έτους, που είναι αφιερωμένο “στον στρατάρχη του Νότου Εμιλιάνο Θαπάτα Σαλασάρ”, τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Πένια Νιέτο “δεν ήταν με τον λαό, αλλά διευκόλυνε τη λεηλασία και την κλοπή γι’ αυτό πρέπει να τα διορθώσουμε όλα". “Δεν θα υπάρξουν λεηλασίες, ούτε κλοπές και όλα θα πρέπει να πηγαίνουν για την ευημερία του λαού” πρόσθεσε.

O ΑΜΛΟ, που δίνει μια σκληρή μάχη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, είπε ότι έχει δημιουργηθεί ένα παράλληλο σύστημα διανομής βενζίνης που φτάνει να κλέβει 60 δισ. πέσος από τη μεγάλη δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία Pemex. "Αυτά τα χρήματα ανήκουν στον λαό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα επιτρέψει τη διαφθορά για κανέναν, η ατιμωρησία τελείωσε" τόνισε ο ΑΜΛΟ. “Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο μάς οδήγησε στην καταστροφή και σήμερα, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ, το Μεξικό εισάγει βενζίνη” συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Μεξικού.

O Λόπες Οβραδόρ ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικής Πολιτοφυλακής από τουλάχιστον 50.000 νέους έως 30 ετών για να καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των εμπόρων ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου, συναντώντας πολλές αντιδράσεις μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι θα έχει πολιτική και όχι στρατιωτική ηγεσία. Στη διοίκηση του σώματος θα συμμετέχουν και στρατιωτικοί, ενώ θα λειτουργεί και ως στρατονομία.

O ΑΜΛΟ θέλει να εντείνει τη μάχη κατά της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών και κυρίως των δύο μεγάλων καρτέλ της χώρας, δεδομένου ότι από το 2006 (όταν ο Πρόεδρος Καλντερόν ξεκίνησε τον πόλεμο κατά των καρτέλ) έχουν καταγραφεί περισσότερες από 250.000 δολοφονίες, μια αληθινή ανθρωπιστική κρίση για το Μεξικό.

Για να αντιμετωπίσουν τα καρτέλ, οι κυβερνήσεις της χώρας κινητοποιούν ως δυνάμεις ασφαλείας κυρίως τις δυνάμεις του Πεζικού και του Ναυτικού, γεγονός που οδήγησε τον ΑΜΛΟ στην πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου σώματος στα πρότυπα πολλών δυτικών χωρών. Λόγω όμως της αριστερής προέλευσης του ΑΜΛΟ, του ασκήθηκε κριτική ότι αντιγράφει τις “κομμουνιστικές δικτατορίες” του παρελθόντος και του παρόντος, όπως της Βόρειας Κορέας, ή της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης της συνταγματικής αναθεώρησης για τη δημιουργία της εθνικής πολιτοφυλακής, με τον ΑΜΛΟ να ζητά από την αντιπολίτευση την πιο ευρεία συναίνεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL