Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Βρυξέλλες προς Λονδίνο: Ξεκαθαρίστε τι θέλετε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρυξέλλες προς Λονδίνο: Ξεκαθαρίστε τι θέλετε

Παράθυρο για λύση του αδιεξόδου μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον αυτό ζητήσει η βρετανική πλευρά, άφησαν χθες οι Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, μετά την απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης από το βρετανικό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ άφησε να εννοηθεί ότι ο τρόπος για να προχωρήσουν τα πράγματα θα ήταν η Βρετανία να αποδεχθεί μια ακόμα στενότερη ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλίσει μια πιο στενή εμπορική σχέση στο μέλλον.

Αυτό για ορισμένους μεταφράζεται με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, κάτι που θα διευθετούσε και το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να επιτρέψει να αλλάξουν οι κόκκινες γραμμές του στο μέλλον και λάβει αυτή την απόφαση προς όφελος της φιλοδοξίας να προχωρήσει πέρα από μια απλή αλλά όχι αμελητέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αμέσως έτοιμη να απαντήσει θετικά» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Μ. Μπαρνιέ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Την πρόταση για μια «στενότερη σχέση» απηχούσαν και τα σχόλια του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθάρισε πως η συμφωνία αποχώρησης που συμφωνήθηκε από τους 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι η πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το επόμενο βήμα είναι να διευκρινίσει η βρετανική κυβέρνηση τι ακριβώς επιθυμεί, επαναλαμβάνοντας πως η ήδη υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης είναι ο “καλύτερος δυνατός συμβιβασμός” για όλους.

“Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, πείτε μας τελικά τι θέλετε να πετύχετε” ήταν η έκκληση και του Μάνφρεντ Βέμπερ, του κορυφαίου υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει “περιθώριο για ελιγμούς” σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση της σημερινής συμφωνίας, την οποία οι υποστηρικτές του Brexit λένε ότι αφήνει τη Βρετανία υπερβολικά συνδεδεμένη με τους κανόνες της Ε.Ε., κυρίως λόγω της ρήτρας του "backstop", που στόχο έχει να αποτρέψει την έγερση σκληρών συνόρων κατά μήκος της ιρλανδικής νήσου.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παράτασης του άρθρου 50, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε πως δεν έχει διατυπωθεί σχετικό αίτημα και εξήγησε πως, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε χθες ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις εφόσον υπάρξουν προτάσεις από το Λονδίνο. "Θέλουμε οι ζημίες -και θα υπάρξουν ζημίες σε κάθε περίπτωση- να είναι όσο γίνεται ήπιες. Τότε, φυσικά, θα προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε μία συντεταγμένη λύση" πρόσθεσε η καγκελάριος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL