Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Τερέζα Μέι: Προχθές τη "σταύρωσαν", χθες την ανάστησαν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τερέζα Μέι: Προχθές τη "σταύρωσαν", χθες την ανάστησαν...

Επέζησε μιας ακόμη πολιτικής δοκιμασίας η Τερέζα Μέι χθες, μόλις ένα 24ωρο μετά την καταψήφιση -με συντριπτική πλειοψηφία- της συμφωνίας της για το Brexit απ’ το Κοινοβούλιο. Οι αντάρτες βουλευτές του κόμματός της και οι «Ενωτικοί» της Βόρειας Ιρλανδίας, που προχθές καταψήφισαν εν χορώ το ντιλ της με τους Ευρωπαίους, χθες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της. Έτσι, με ψήφους 325-306, η πρόταση μομφής την οποία κατέθεσε προχθές ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, απορρίφθηκε.

«Συνεχίζουμε» ήταν το μήνυμα της πρωθυπουργού μετά το τέλος -και αυτής- της δύσκολης μάχης, όμως οι κακές γλώσσες έσπευσαν να χρεώσουν το «ξελάσπωμά» της στην ομολογουμένως εντυπωσιακή από πλευράς ρητορικής δεινότητας και πολιτικών και προσωπικών αιχμών προς τους αντιπάλους της ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος φιγουράρει τώρα ως ο μέγας δελφίνος των Τόρηδων.

Αλλά και η ίδια η Μέι είχε παίξει το δικό της «παιχνίδι» πριν: «Διαζύγιο» στις 29! Καμία αλλαγή στα σχέδια για το Brexit, καμία παράταση στο άρθρο 50. Το μήνυμα της πρωθυπουργού, ένα μόλις 24ωρο μετά την παταγώδη αποτυχία της να περάσει απ’ το Κοινοβούλιο το σχέδιό της για συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., είχε χαρακτηριστικά πολιτικής παραφροσύνης. Ήταν όμως η ψύχραιμη μπλόφα ενός ικανού πολιτικού τζογαδόρου που πίστευε ότι οι αντίπαλοί του, έχοντας ποντάρει στην αδυναμία του να ξεμπλέξει το κουβάρι, θα πάνε τελικά πάσο. Με τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής να έχει ανάψει για τα καλά και να έχει εξελιχθεί σε μια κατά μέτωπο σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και με τις Βρυξέλλες να χτυπούν επίμονα συναγερμό για το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία, την οποία βεβαίως δεν θέλει καμία πλευρά, το πολιτικό ριάλιτι του Brexit έδωσε χθες ένα «νέο συναρπαστικό επεισόδιο».

"Κυβέρνηση - ζόμπι"

Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, συνεχίζοντας το ανελέητο σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε χαρακτηριστικά λόγο για "κυβέρνηση - ζόμπι" και κάλεσε εκ νέου την Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να αρθεί το αδιέξοδο στη διαδικασία του Brexit. "Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τα νομοσχέδιά της στο Κοινοβούλιο, πρέπει να προσφύγει στον λαό για να λάβει νέα εντολή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε μια κυβέρνηση - ζόμπι, οφείλει να παραιτηθεί" τόνισε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και έριξε το γάντι στην αντίπαλό του: «Η πρωθυπουργός ισχυρίστηκε επανειλημμένα πως η συμφωνία της, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο, είναι καλή για τους εργαζόμενους της Βρετανίας, είναι καλή για τις επιχειρήσεις της Βρετανίας, δεν έχει λοιπόν παρά να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία».

Απαντώντας στα φραστικά πυρά του Κόρμπιν η πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κοινοβούλιο ήταν αυτό που ενέκρινε την προσφυγή στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. "και τώρα το Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να τελειώσει τη δουλειά". Πρόσθεσε ότι η παράταση του άρθρου 50 ώστε να δοθεί χρόνος για τις εκλογές θα σήμαινε "καθυστέρηση του Brexit ποιος ξέρει για πόσο καιρό" και επανέλαβε την προσφορά της για διακομματικό διάλογο ώστε να υπάρξει συναίνεση για να προχωρήσει το Brexit, ωστόσο δεν κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σ’ αυτόν. Οι εκλογές θα "βαθύνουν τις διαιρέσεις ενώ χρειαζόμαστε ενότητα, θα οδηγήσουν στο χάος ενώ χρειαζόμαστε σταθερότητα" τόνισε η Μέι.

Ιδού ο δελφίνος

Την παράσταση πάντως έκλεψε η ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, που κάνοντας επίδειξη των ρητορικών ικανοτήτων του επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του Κόρμπιν, αλλά και εναντίον όλου του φάσματος της αντιπολίτευσης που υποστήριξε την πρόταση μομφής, απ’ το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας έως τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, υπενθυμίζοντας στους τελευταίους ότι ήταν οι... πρώτοι που είχαν ταχθεί υπέρ ενός δημοψηφίσματος για τη θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε. Πολιτικοί αναλυτές -αλλά και Εργατικοί βουλευτές- «είδαν» την ομιλία του Γκόουβ ως «αρχηγική πρόβα», ωστόσο οι εκτιμήσεις για τον απόηχό της διίστανται, με τους πρώτους να βλέπουν τα χαμόγελα να επιστρέφουν στα χείλη των Συντηρητικών και τους δεύτερους να θεωρούν ότι το ρητορικό «σόου» του υπουργού έκανε περισσότερο κακό στην αρχηγό του δικού του κόμματος παρά στον αρχηγό των Εργατικών.

Στο μεταξύ αυξάνεται η πίεση και στον ίδιο τον Κόρμπιν, ο οποίος έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2017, να αλλάξει τη στάση του στο θέμα του Brexit και να υποστηρίξει την προοπτική δεύτερου δημοψίσματος. Οι εβδομήντα ένας βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που υπέγραψαν χθες τη σχετική έκκληση τόνισαν πως αυτή είναι «η μόνη λογική επιλογή» αν το κόμμα δεν κατορθώσει να πετύχει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Να υποστηρίξουμε τη μόνη λογική επιλογή που υπάρχει για να βοηθήσουμε την χώρα μας να ξεφύγει από το τέλμα. Να δώσει πάλι ο λαός με την ψήφο του την οριστική ετυμηγορία του» αναφέρεται στην έκκληση των «71». Εκπρόσωπος του Κόρμπιν απέρριψε πάντως το αίτημα λέγοντας πως το δεύτερο δημοψήφισμα «δεν είναι η προκαθορισμένη επιλογή», καθώς αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL