Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Νέα ένοπλη επίθεση στο Ναϊρόμπι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα ένοπλη επίθεση στο Ναϊρόμπι

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για αρκετές ώρες χθες το κέντρο του Ναϊρόμπι της Κένυας όταν ομάδα ενόπλων εισέβαλε σε εμπορικό κέντρο που περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα. Οι συγκρούσεις για την ανακατάληψη του κτηρίου συνεχίζονταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και οι πρώτες πληροφορίες και οι αναφέρονται σε τουλάχιστον έξι νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, ενώ αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για “λουτρό αίματος”.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα όταν ομάδα τεσσάρων με έξι ενόπλων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εισέβαλε στο συγκρότημα dusitD2, που εκτός από τα 100 δωμάτια του ομώνυμου ξενοδοχείου φιλοξενεί επίσης εστιατόρια και γραφεία πολλών ξένων εταιρειών. Την εισβολή διαδέχτηκαν εκρήξεις, οι οποίες αποδόθηκαν σε ρίψη χειροβομβίδων, και πυροβολισμοί από αυτόματα όπλα.

Η κενυατική αστυνομία αναφέρθηκε από την πρώτη στιγμή στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, μια υποψία που ενισχύθηκε λίγο αργότερα, όταν η Αλ Σαμπάμπ, η ακραία ισλαμιστική οργάνωση που εδρεύει στη γειτονική Σομαλία, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μηνύματά της σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και το Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι η Αλ Σαμπάμπ θεωρείται υπεύθυνη για το μακελειό στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, μια ανάλογη με τη χθεσινή ένοπλη επίθεση που άφησε πίσω της 67 νεκρούς. Πριν από τρία χρόνια εξάλλου μέλη της επιτέθηκαν σε βάση του κενυατικού στρατού στη Σομαλία σκοτώνοντας 140 στρατιώτες ενώ τον Απρίλιο του 2015 το βάναυσο χτύπημα των τζιχαντιστών στο πανεπιστήμιο της πόλης Γκαρίσα στην ανατολική Κένυα είχε αποτέλεσμα 148 νεκρούς.

Η Αλ Σαμπάμπ πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις σε χώρες της ανατολικής Αφρικής ενώ η Κένυα μετέχει στην παναφρικανική ειρηνευτική δύναμη που έχει σταλθεί τα τελευταία χρόνια στη Σομαλία για να ενισχύσει τις κυβερνητικές δυνάμεις στον αγώνα τους για την καταπολέμηση του τζιχαντισμού στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL