Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Οι δάσκαλοι του Λος Άντζελες απεργούν για τη δημόσια εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δάσκαλοι του Λος Άντζελες απεργούν για τη δημόσια εκπαίδευση

Στα μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ επεκτείνεται τώρα το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων των δασκάλων στα δημόσια σχολεία, μιας από τις πιο κακοπληρωμένες κατηγορίες εργαζομένων στη χώρα. Μετά τις μεσοδυτικές πολιτείες που κλίνουν παραδοσιακά προς τους Ρεπουμπλικανούς, έρχεται τώρα η σειρά της “Δημοκρατικής” Καλιφόρνιας να γνωρίσει τη μαζικότερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών στον χώρο της εκπαίδευσης.

Περισσότεροι από 31.000 δάσκαλοι στην περιφέρεια του Λος Άντζελες απείχαν χθες από την εργασία τους συμμετέχοντας και σε διαδηλώσεις έξω από περίπου 1.200 σχολεία της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας του αμερικανικού σχολικού συστήματος.

Οι δάσκαλοι ζητούν μισθολογικές αυξήσεις, λιγότερα άτομα σε κάθε τάξη και περισσότερο βοηθητικό προσωπικό ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των μαθητών σε βιβλιοθήκες, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους ειδικούς. Κεντρική θέση στις διεκδικήσεις τους έχει επίσης ο περιορισμός των λεγόμενων σχολείων επιλογής (charter schools) μέσω των οποίων δημοτικές και πολιτειακές αρχές πριμοδοτούν σήμερα την ιδιωτική εκπαίδευση.

Το σωματείο τους, οι Ενωμένοι Δάσκαλοι του Λος Άντζελες (UTLA), βρισκόταν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σε διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, ωστόσο αυτές κατέρρευσαν έπειτα από την τελευταία προσφορά της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης που χαρακτηρίστηκε ως "προσβλητική" από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.

“Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης στο Λος Άντζελες” αναφέρει η ανακοίνωση της UTLA. “Αυτή είναι η στιγμή μας. Αυτό είναι το κίνημά μας. ...Με την αφοσίωση και το πάθος που φέρνουμε μαζί μας οι εκπαιδευτικοί καθημερινά στην τάξη, θα κατέβουμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε τα σχολεία που αξίζουν οι μαθητές μας!”.

Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι θα κρατούσαν τα σχολεία ανοιχτά παρά την απεργία. Η προσπάθειά τους όμως να αναπληρώσουν τους απεργούς με 2.000 αναπληρωτές και 400 έκτακτους που προσελήφθησαν την τελευταία στιγμή αποδείχτηκε μάταιη μπροστά στον τεράστιο αριθμό των μαθητών του Λος Άντζελες, που ξεπερνούν σήμερα τις 600.000.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις φέρνουν σε δυσχερή θέση δύο προβεβλημένα στελέχη των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια, τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ και τον δήμαρχο Έρικ Γκαρσέτι, ο οποίος δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι δημοτικές και πολιτειακές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών καθώς η επιδότησή τους από το ομοσπονδιακό κράτος λιγοστεύει χρόνο με τον χρόνο.

Οι εκπαιδευτικοί, από την άλλη, επικαλούνται τα 1,8 δισεκατομμύρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα αποθεματικά ταμεία της πολιτείας και υποστηρίζουν ότι οι τοπικές αρχές απαξιώνουν συνειδητά τη δημόσια εκπαίδευση. Ως βασικό παράδειγμα αναφέρουν τον πρόσφατο διορισμό στη θέση του οικονομικού συμβούλου της περιφέρειας του Όστιν Μπέτνερ ενός πρώην τραπεζίτη της Ουόλ Στριτ, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, στέκεται μόνο στα οικονομικά μεγέθη και παραμένει απόλυτα ξεκομμένος από τη λειτουργία και την αποστολή των δημόσιων σχολείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL