Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Η επιστροφή του χειμώνα στις Αλπεις / Το χάος του χιονιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επιστροφή του χειμώνα στις Αλπεις / Το χάος του χιονιού

Όταν χιονίζει τον Ιανουάριο στις Άλπεις, δεν μπορεί να πει κανείς πως ο καιρός τρελάθηκε. Κι όμως, αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες στην καρδιά της Ευρώπης, στις πλαγιές της Αυστρίας, της Βαυαρίας και της Ελβετίας, οι συνηθισμένοι -ως βουνά στα χιόνια- κάτοικοι της περιοχής έχουν να το δουν είκοσι χρόνια. Κι αυτό που το κάνει ακόμη πιο ασυνήθιστο είναι ότι μόλις στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η Αττική ετοιμαζόταν για τον χιονιά και οι θερμοκρασίες εκεί που “δεν κάνει κρύο το χειμώνα” πλησίαζαν το μηδέν, στους πρόποδες των Άλπεων ο υδράργυρος έδειχνε 10 βαθμούς Κελσίου.

Ήρθε, λοιπόν, με όλη του την ορμή ο χειμώνας στις Άλπεις κι άρχισε το -επικίνδυνο- πανηγύρι. Χωριά αποκλείστηκαν, παρά τη διαπιστωμένη ετοιμότητα των κατοίκων και των τοπικών αρχών. Δρόμοι έκλεισαν επειδή τσάκιζαν τα δέντρα κάτω από το βάρος του χιονιού. Ολόκληρες περιοχές εκκενώθηκαν για τον κίνδυνο των χιονοστιβάδων. Και σε πολλές περιοχές τα σχολεία έκλεισαν προς μεγάλη χαρά των μαθητών, που σαφώς προτιμούσαν τα παιχνίδια στο χιόνι από τα μαθήματα.

Ο φόβος των χιονοστιβάδων

Ο μισός στρατός της Αυστρίας ζώστηκε με φτυάρια για να κρατήσει ανοιχτά τα τελευταία μονοπάτια και κυρίως για να καθαρίσει τις σκεπές σχολείων, νοσοκομείων και σπιτιών από το χιόνι, που απειλεί να τις τσακίσει. Στήθηκαν τεράστιες επιχειρήσεις για να σταλούν εφόδια στα μπακάλικα των ημι-αποκλεισμένων χωριών, καθώς είναι αδύνατον να τα εγκαταλείψουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες που έχουν σπεύσει εκεί για σκι και περιπάτους και καλούνται τώρα να προσέχουν ακόμη και πόσο δυνατά θα μιλάνε. Διότι οι χιονοστιβάδες είναι στην ημερήσια διάταξη και ο καιρός τόσο κακός ώστε να μην μπορούν οι αρχές να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες εκρήξεις για να οδηγήσουν την άγρια δύναμη του χιονιού μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. Όλοι θυμούνται το “καταραμένο” 1999, όταν οι χιονοστιβάδες σκότωσαν πάνω από 140 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν ήταν λάτρεις των εξτρίμ σπορ, αλλά ανυποψίαστοι χωρικοί που κοιμούνταν στα κρεβάτια τους.

Το ατέλειωτο μποτιλιάρισμα

Στη Βαυαρία, η λέξη “χάος του χιονιού” είναι αυτή που περιγράφει την κατάσταση στους αυτοκινητοδρόμους, το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα αεροδρόμια. Κι εκεί πολλοί οδηγοί είτε αιφνιδιάστηκαν είτε υπερτίμησαν τις δυνάμεις τους και κόλλησαν στο χιόνι, με αποτέλεσμα ένα ατέλειωτο μποτιλιάρισμα, πολλές καραμπόλες και χιλιάδες ανθρώπους να χρειάζονται τη βοήθεια ερπυστριοφόρων για να απεγκλωβιστούν από τα αυτοκίνητά τους. Όσο για τα τρένα, τα μισά δρομολόγια ακυρώθηκαν, αφού τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν τις ράγες, ενώ και δύο συρμοί πάγωσαν σχεδόν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να σταλούν ειδικές δυνάμεις για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες. Στο διεθνές αεροδρόμιο του Μονάχου και στα περιφερειακά της Βαυαρίας οι περισσότερες πτήσεις έγιναν με μεγάλες καθυστερήσεις, αφού το χιόνι ήταν πιο γρήγορο από τη δυναμικότητα των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Φονικό παιχνίδι

Το πιο δραματικό γεγονός στην περιοχή του Μονάχου ήταν ο θάνατος ενός εννιάχρονου αγοριού την Πέμπτη. Ο πιτσιρικάς έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του, όταν τσάκισε από το βάρος του χιονιού μια μεγάλη τούγια, έπεσε πάνω του, τον χτύπησε και τον έθαψε. Αν και η πυροσβεστική έφτασε σχεδόν αμέσως, δυσκολεύτηκε να βγάλει το παιδί από το χιόνι, ενώ ο γιατρός που προσπάθησε να το επαναφέρει στη ζωή τελικά δεν τα κατάφερε.

Επί τρεις μέρες, μέχρι την Παρασκευή, έπεφτε σχεδόν ένα μέτρο νέου χιονιού παντού στις Άλπεις και, παρά το μικρό διάλειμμα που αναμενόταν για σήμερα, από την Κυριακή ο χιονιάς θα επιστρέψει δριμύτερος. Κι όλοι ελπίζουν να μην επαναληφθεί το 1999.

Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL