Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Κόρμπιν: Εκλογές εδώ και τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόρμπιν: Εκλογές εδώ και τώρα

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» κάνουν την εμφάνισή τους στη Βρετανία και ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους αυτό το Σαββατοκύριακο για μια δυναμική «παρέμβαση» κατά της λιτότητας και του ρατσισμού (με κεντρικό σύνθημα «η Βρετανία χρεοκόπησε, εκλογές τώρα!»). Η λίρα έχει πάρει πάλι την κατρακύλα, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, η Jaguar - Land Rover, σχεδιάζει 4.500 απολύσεις και στο Westminster η δύσκολη εξίσωση του Brexit δεν «βγαίνει» με τίποτε...

Όλα συνηγορούν στην μπερδεμένη πλοκή ενός καλογραμμένου θρίλερ στα πρότυπα της αγγλικής σχολής καθώς το κουβάρι της βρετανικής ευρω-εξόδου είναι πια πρακτικά αδύνατον να το ξεμπερδέψει η κυβέρνηση των Τόρηδων, πόσο μάλλον όταν φέρει η ίδια την κύρια ευθύνη γι' αυτό. Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε χθες εκλογές στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι με τους Ευρωπαίους «φάει μαύρο» -όπως θεωρείται ότι θα συμβεί- στην ψηφοφορία της 15ης Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο. Με κάποιους αναλυτές να προειδοποιούν ότι το Εργατικό Κόμμα θα υποστεί συντριβή σε μελλοντική εκλογική αναμέτρηση αν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ταχθεί υπέρ του Brexit επιμένοντας στην αποδοχή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2017, ο Κόρμπιν άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το παράθυρο για δεύτερο δημοψήφισμα, προοπτική που κερδίζει χώρο στο συλλογικό υποσυνείδητο καθώς το πρωτοφανές αδιέξοδο και ο άνευ προηγουμένου διχασμός τρομάζει μια χώρα που έχει συνηθίσει στη θεσμική τάξη και την πολιτική σταθερότητα.

Σε ομιλία του στο Γουέικφιλντ της βόρειας Αγγλίας, ο ηγέτης των Εργατικών ξεκαθάρισε ότι το κόμμα θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας υπογραμμίζοντας πως αν το σχέδιο της Μέι καταψηφιστεί απ' το Κοινοβούλιο, θα πρέπει να υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες. Σε περίπτωση που η συντηρητική κυβέρνηση δεν ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, «τότε θα διατηρήσουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας για ένα δημοψήφισμα" προειδοποίησε ο Κόρμπιν. "Ωστόσο οι εκλογές πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Δεν είναι μόνον η πιο πρακτική επιλογή, είναι και η πιο δημοκρατική" σημείωσε.

Φρένο στο Brexit

Παράταση της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 50, με την οποία θα καθυστερήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., αποτελεί επίσης μια πιθανότητα, διότι μια νέα κυβέρνηση, προφανώς των Εργατικών, θα χρειαστεί χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης. "Αν αναλάβουμε καθήκοντα σε μια περίοδο που θα είμαστε ενάντια στον χρόνο, θα χρειαστεί να υπάρξει χρόνος για τη διαπραγμάτευση αυτή" τόνισε ο Κόρμπιν απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου. Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Μπράντον Λιούις κατηγόρησε πάντως τους Εργατικούς ότι δεν έχουν σχέδιο για το Brexit και "αντ' αυτού επιχειρηματολογούν δημοσίως για το πώς θα ματαιώσουν την απόφαση του βρετανικού λαού για να επαναλάβουν το δημοψήφισμα".

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν την ερχόμενη Τρίτη για τη συμφωνία της Μέι με την Ε.Ε. για το Brexit και, όπως αναμένεται, θα την απορρίψουν. Μετά την αποτυχία της πρωθυπουργού να κερδίσει την υποστήριξη του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από το οποίο και εξαρτάται η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η καταψήφιση της συμφωνίας θεωρείται δεδομένη.

Υπενθυμίζεται ότι, με ψήφους 308 έναντι 297, το Κοινοβούλιο ζήτησε την Τετάρτη από την κυβέρνηση να καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο «εντός τριών εργασίμων ημερών» για το τι σκοπεύει να κάνει αν χάσει την ψηφοφορία της 15ης Ιανουαρίου, κι όχι σε 21 ημέρες όπως προγραμματιζόταν αρχικά, αυξάνοντας την πολιτική πίεση στη Μέι. Η πρωθυπουργός πάντως διεμήνυσε διά του εκπροσώπου της ότι οποιαδήποτε κοινοβουλευτική συζήτηση για το κυβερνητικό plan Β θα διαρκέσει μόνον 90 λεπτά και θα αφορά μόνον μία τροπολογία.

"Κίτρινα Γιλέκα"

Στο μεταξύ, το κίνημα κατά της λιτότητας People's Assembly καλεί τους Βρετανούς σε πανεθνική κινητοποίηση για το Σάββατο στο Λονδίνο, προτρέποντας μάλιστα τους συμμετέχοντες να φορέσουν κίτρινα γιλέκα, το σύμβολο των μαχητικών διαδηλωτών που συγκλονίζουν τη Γαλλία εδώ και δύο μήνες. Η βρετανική οργάνωση απευθύνει κάλεσμα για συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας την επόμενη εβδομάδα. Ζητάει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών καταγγέλλοντας με δριμύτητα την πολιτική του Συντηρητικού Κόμματος που κυβερνά τη χώρα από το 2010.

«Μην ξεχάσετε το κίτρινο γιλέκο σας» τονίζεται στο κάλεσμα που αναρτήθηκε στη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook με σύνθημα «Τα Κίτρινα Γιλέκα κατά της λιτότητας». Και άλλες οργανώσεις, μεταξύ αυτών η «Stand Up To racism», που επικρίνει την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων, ανέφερε ότι θα δώσει το παρών στη διαδήλωση. Την ίδια ώρα, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οπαδοί του Brexit, ορισμένοι εκ των οποίων προσκείμενοι στην Άκρα Δεξιά, απηύθυναν επίσης κάλεσμα για αντιδιαδήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL