Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ο Τραμπ τραβάει κι άλλο το σκοινί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ τραβάει κι άλλο το σκοινί

Αποφασισμένος να οδηγήσει στα άκρα την αντιπαράθεσή του με τους Δημοκρατικούς εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που σήμερα τα ξημερώματα (στις τέσσερις ώρα Ελλάδας) εκφώνησε τηλεοπτικό διάγγελμα για να υποστηρίξει ότι η “κρίση” στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την οικοδόμηση του τείχους που υποσχόταν να χτίσει από τις ημέρες ακόμη της προεκλογικής του εκστρατείας.

Δίνοντας μια πρόγευση του διαγγέλματος Τραμπ, ο αντιπρόεδρος του Μάικ Πενς έκανε λόγο χθες για “ανθρωπιστική και εθνική κρίση ασφάλειας” στα σύνορα με το Μεξικό. Το “πάθος”, όπως συνέχισε, του Αμερικανού προέδρου “πηγάζει από τη βαθιά του επιθυμία να υπηρετήσει τον αμερικανικό λαό”.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικοί σε θέματα μετανάστευσης τόνιζαν την ίδια ώρα ότι όχι μόνο δεν υπάρχει “εθνική κρίση” στη μεθόριο, αλλά οι εισροές παράτυπων μεταναστών από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ έχουν μειωθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία. Πέρσι μάλιστα, οι νέες αφίξεις βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα ετών.

Οι Δημοκρατικοί επέμεναν από την πλευρά τους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στους εκβιαστικούς χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου με στόχο την έγκριση από το Κογκρέσο της χρηματοδότησης για το τείχος: το shutdown σε μέρος του κρατικού μηχανισμού μπαίνει σήμερα στην 19η μέρα του και 800.000 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τα Χριστούγεννα.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης εμφανίζεται μάλιστα αποφασισμένο να αρχίσει από την ερχόμενη εβδομάδα να περνά νομοθεσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που βρίσκεται πια υπό τον έλεγχο της, με στόχο τη σταδιακή επαναλειτουργία της κρατικής μηχανής. Νόμους βέβαια που κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να εγκριθούν από τη Γερουσία η οποία παραμένει ακόμη στα χέρια των Ρεπουμπλικανών.

Ένδειξη για την αποφασιστικότητα των Δημοκρατικών να κοντράρουν τον Τραμπ σε κάθε επίπεδο ήταν και η χθεσινή κίνησή τους να εξασφαλίσουν το δικό τους τηλεοπτικό διάγγελμα αμέσως μετά από εκείνο του Αμερικανού προέδρου, με εκπροσώπους τους Τσακ Σούμερ και Νάνσι Πελόζι.

Όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα αποδέχτηκαν το αίτημα του κόμματος, αφού λίγο νωρίτερα είχαν γίνει στόχος έντονων επικρίσεων για την απόφασή τους να παραχωρήσουν αδιαμαρτύρητα τον τηλεοπτικό χρόνο που ζήτησε ο Τραμπ στην ώρα της μεγαλύτερης τηλεθέασης.

Ο Τραμπ θέλει την prime time για “να επαναλάβει τα ψέματά του” δήλωσε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής του NBC Σεθ Μάγιερς, σημειώνοντας πως τα δίκτυα δεν ήταν υποχρεωμένα να υποχωρήσουν στη συγκεκριμένη απαίτηση του Λευκού Οίκου. Αρκετοί θυμήθηκαν και ότι όταν ο προκάτοχος του Τραμπ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε τηλεοπτικό χρόνο για να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη μεταναστευτική πολιτική, τα δίκτυα του αρνήθηκαν με τη δικαιολογία ότι η ομιλία του ήταν “υπερβολικά πολιτική”.

Δημοσκόπηση, τέλος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το CNN δείχνει πάντως ότι οι χειρισμοί του Τραμπ εξακολουθούν να μην πείθουν την αμερικανική κοινή γνώμη. Σχεδόν οι μισοί πολίτες της χώρας πιστεύουν ότι υπεύθυνος για το shutdown είναι αποκλειστικά εκείνος, με μόλις 35% να ρίχνουν την ευθύνη στους εκπροσώπους των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL